וושינגטון. שעות ספורות לאחר שמערכות ההגנה האווירית של ישראל זכו לשבחים גורפים מעל במת ועידת MEAD 2026 בבירה האמריקנית, יו"ר התעשייה האווירית, בועז לוי, מתיישב לשיחה פתוחה שחוזרת לרגעי ההכרעה הדרמטיים של המלחמה, ומשרטטת את מפת האיומים של העשור הבא.
"התעשייה האווירית האמינה בהגנה אווירית עוד הרבה לפני שהעולם הבין את האיום", פותח לוי, ומזכיר כי שורשי הפרויקט ניטעו אי שם בשלהי שנות ה-80. "עיצבנו מערכת נשק שתוכננה לפני 35 שנה. כשחץ 3 תוכנן בתחילת שנות ה-2000, הנחנו שיהיו כמויות וטווחים גדולים. אבל להגיד את האמת? אף אחד אז לא באמת חשב שמישהו יעז לירות עלינו כמויות כאלה בבת אחת. מאות טילים בליסטיים וכטב"מים".
לדבריו, נתוני היירוט במלחמה, שחצו את רף ה-90%, הם הישג שנשמע כמעט בדיוני: "במישור הטכנולוגי קשה לדמיין את זה. מדובר בפגיעה של כדור בכדור, מחוץ לאטמוספרה, עמוק בחלל, בדיוקים אינסופיים".
"יצאתי החוצה למופע האור-קולי, והבנתי"
כשמתבקש לוי לבחור את הרגע המכונן שבו הומחשה העוצמה של המערכת, הוא חוזר ישירות לליל ה-14 באפריל, מתקפת הטילים חסרת התקדים מאיראן.
"ידענו שירו עלינו, אבל האיום האמיתי היה הטילים הבליסטיים. לא ידענו באיזה תרחיש האיראנים ישתמשו, והכנו את עצמנו", הוא משחזר. "אני יושב בחדר הפיקוד, צופה במערכת שעבדתי עליה מאז שהייתי מהנדס צעיר, דרך כהונתי כמנכ"ל ועד היום כיו"ר. יוצא טיל ופוגע, יוצא עוד טיל ופוגע. אני רואה בשמיים מערכת שלמה שנראית כמו משחקי מחשב, כשהכול עובד בדיוק לפי התכנון".
ההבנה המלאה חלחלה כשיצא מחדר הבקרה אל האוויר הפתוח: "יצאתי החוצה וראיתי את המופע האור-קולי הזה בשמיים. יצא לי משפט אחד שמסכם את הכול: 35 שנות עבודה התנקזו לרגע אחד. אחר כך ראינו עוד מופעים, אבל את הפעם הראשונה אף פעם לא שוכחים".
לצד ההצלחה, לוי מתייחס ישירות לשאלת המחיר הכבד של טילי היירוט. "זו מכונה מאוד מתוחכמת בעומק החלל, והיא לא יכולה להיות זולה", הוא מבהיר. "אבל כשאנחנו באים למקבלי ההחלטות, אזרחי ישראל מבינים היום הכי טוב: כשמיירט אחד מונע מטיל לפגוע בקרקע, העלות שלו בטלה בשישים. צריך להצטייד בכמויות ענק, כי מה שהאיראנים עשו שבר קונספציות. המלחמות הבאות יהיו רוויות בטילים".
בתגובה לתוכניות של טהרן לפתח מערכות שיאתגרו את ההגנה הישראלית, חושף לוי כי בתעשייה האווירית כבר חושבים כמה צעדים קדימה: "אנחנו תמיד מנסים להקדים את האויב בשנים. ברגע זה ממש, לצד השדרוגים ל'חץ 2' ו'חץ 3', יש צוותים שעובדים כבר על 'חץ 4' ועל 'חץ 5', לצד פיתוחי גילוי ומכ"ם מתקדמים".
בדרך לעסקאות נוספות בעולם?
לוי התייחס גם לעסקת הענק למכירת מערכת "חץ 3" לגרמניה בהיקף מיליארדי יורו, שנחתמה בברלין שבוע בלבד לפני טבח 7 באוקטובר. "עמדנו בכל היעדים שהבטחנו לגרמנים, במקביל למלחמה ולעבודה השוטפת מול צה"ל", אמר.
לדבריו, העמידה בלוחות הזמנים תחת אש הוכיחה לשווקים הבינלאומיים את מהימנות התעשייה הישראלית, וכעת נסללת הדרך להתרחבות נוספת: "יש התעניינות גדולה מאוד בעולם סביב מעטפת הגנה אזורית משולבת. גרמניה הייתה הסנונית הראשונה, ואני בטוח שיהיו עוד".
