במקום שלושה מאסרי עולם על שלושה רוצחים, בית המשפט המחוזי בחיפה גזר היום (שלישי) רק 11.5 שנות מאסר רק על אחד - פארס עאסלה, בן 23 מעראבה, שהואשם ברצח בכוונה בנסיבות מחמירות של בן דודו, סאלח עאסלה בן ה־21.
אלא שבמסגרת עסקת טיעון שכרת סניגורו, עו"ד שאדי סרוג'י עם פרקליטות מחוז חיפה הוא הודה והורשע רק בסיוע לרצח "בשל קשיים ראייתיים". שני הרוצחים לא הועמדו לדין כלל. ובסטטיסטיקה המשטרתית זה רצח בחברה הערבית שכביכול "פוענח". בניכוי שליש והזמן שעשה במעצר, בעוד כחמש וחצי שנים גם פארס עאסלה חוזר לכפר.
גזר הדין שניתן בידי הרכב השופטים בראשות השופט אינאס סלאמה, ולצדו השופטים נתנאל בנישו ושלמה בנג'ו אינו מגיע אף לרף התחתון של 12 שנה שביקשה עו"ד אילנה פיקוס־רויטבלט מפרקליטות מחוז חיפה והוא אפילו כולל באופן חופף שנת מאסר על תנאי שהופעלה כנגד פארס עאסלה שייצג כאמור עו"ד שאדי סרוג'י. את משפחת המנוח ליווה בדיונים עו"ד אסי פיסו מתוכנית סנ"ה של משרד המשפטים, הסיוע הממשלתי לנפגעי עבירות המתה.
האירוע הטרגי התרחש ב־17 באוקטובר 2024 בעראבה. על פי כתב האישום המתוקן, בשבועות שקדמו לרצח התגלע סכסוך בין הנאשם ואותם "אחרים" לבין המנוח. במסגרת הקשר לגרום למותו ערכו המעורבים בירורים על מועד הגעתו לעראבה, לאחר שנודע להם כי הוא צפוי להגיע לחתונה בעיר.
בשעה 16:45 לערך הגיע סאלח עאסלה לרחוב אלחריקה ונפגש עם חברו, רדואן עאסלה. כחצי שעה קודם לכן נסע פארס עאסלה ברחבי העיר עם שניים מהמעורבים האחרים כדי לאתר את המנוח. לאחר שאותר, החנו השלושה מכונית מאזדה סמוך למטע זיתים בקרבת המקום. שני היורים ירדו מהרכב, כיסו את פניהם במסכות והתקדמו בריצה לעבר המנוח, בעוד הנאשם נותר במכונית.
שני הרעולים העלומים הסתערו על סאלח עאסלה וירו לעברו לא פחות מ־38 כדורים, בעודו מנסה להתגונן ונשכב במושב האחורי של מכוניתו של חברו. הירי בוצע באזור מגורים, כאשר כלי רכב חלפו במקום וילדים שיחקו בצדי הכביש. היורים שבו בריצה למטע, נכנסו למאזדה שבה המתין הנאשם ונמלטו באמצעותה מעראבה. למחרת נמצאה המכונית שרופה. סאלח המנוח הובהל למוקד רפואי ללא דופק וללא נשימה, ומותו נקבע לאחר שניסיונות ההחייאה נכשלו.
כתב האישום המקורי ייחס לפארס עאסלה השתתפות פעילה בירי כמבצע בצוותא, והוא הואשם ברצח בכוונה בנסיבות מחמירות ובעבירות של נשיאה והובלת נשק. לפי הגרסה המקורית, עאסלה ויורה נוסף עטו מסכות, נשאו את האקדחים וירו יחד לעבר המנוח.
אלא שבמסגרת הסדר הטיעון שונתה התמונה העובדתית באופן מהותי: עאסלה לא הוגדר עוד כאחד היורים, עבירות הנשק נמחקו, והוא הורשע בעבירה אחת של סיוע לרצח בכוונה בנסיבות מחמירות. על פי הנוסח המתוקן, הוא סייע בהיערכות, השתתף באיתור המנוח, הגיע עם היורים עד אזור מטע הזיתים, המתין להם במכונית וסייע במילוטם לאחר הירי. בפרקליטות הבהירו כי אין בידיה ראיה המאפשרת לקבוע שהוא עצמו נהג במכונית.
ההסדר הושג עוד לפני שנשמע עד תביעה אחד. הפרקליטות הסבירה כי הסכימה לתיקון בשל קשיים ראייתיים ובשל החשיבות שייחסה להודאת הנאשם ולקבלת האחריות. משפחת המנוח נתנה אף היא את הסכמתה להסדר. לא הושגה הסכמה על העונש, פרט לכך ששנת מאסר על תנאי התלויה נגד עאסלה מתיק קודם תופעל בחופף לעונש שיוטל עליו.
התובעת פיקוס-רויטבלט ביקשה לקבוע מתחם ענישה של 12 עד 16 שנות מאסר ולגזור על עאסלה עונש באמצע המתחם - כלומר 14 שנות מאסר בפועל. היא ביקשה גם מאסר מותנה משמעותי ופיצוי כספי מרבי למשפחת המנוח. לדבריה, מדובר בסיוע ברף הגבוה: עאסלה היה חלק מהקשר, מבירור מועד הגעת המנוח ומאיתורו, וכן מהבאת היורים לאזור וממילוטם. היא הדגישה את עברו הפלילי ואת העובדה שהעבירה בוצעה כאשר מאסר מותנה כבר היה תלוי נגדו.
עו"ד סרוג'י ביקש מנגד לקבוע מתחם של שש עד עשר שנות מאסר ולגזור על מרשו שש שנות מאסר בלבד, בניכוי תקופת מעצרו מאז 4 בנובמבר 2024. הוא הדגיש כי כתב האישום שונה "ללא היכר", כי מרשו לא ירה, לא נשא נשק ולא נכח בזירת הירי עצמה, וכי אין טענה שהנהיג את מכונית המילוט. עוד טען כי בתיק היו קשיים ראייתיים משמעותיים, וכי ההודאה חסכה משפט ממושך שבו היו אמורים להישמע קרוב למאה עדי תביעה.
נציג משפחת המנוח, עו"ד אסי פיסו, נכח בדיון. מתסקיר נפגעי העבירה שהוגש לבית המשפט עלתה תמונת נזק קשה בקרב בני המשפחה, ובה התמודדות עם יגון מתמשך, דיכאון ותסמיני פוסט־טראומה. המשפחה הסכימה להסדר הטיעון, בין היתר כדי לחסוך את הצורך לעבור הליך הוכחות ארוך ולהתעמת שוב ושוב עם נסיבות הרצח.
בדברו האחרון אמר עאסלה לשופטים: "אני מצטער על זה, אני לוקח אחריות. אני רוצה ללכת לטיפול, להשתחרר, להיות עם המשפחה שלי ולעשות טיפול".
שני אחים מעראבה שנעצרו במהלך חקירת הרצח שוחררו לאחר 44 ימי מעצר ולא הועמדו לדין בפרשה. זהותם של שני היורים לא נקבעה מעולם, גם לא בכתב האישום והם לא צורפו כנאשמים לתיק הנוכחי.
