בגרמניה התעוררו היום (שני) לבוקר חדש-ישן. הניצחון ההיסטורי של מפלגת הימין הקיצוני AfD בבחירות בסקסוניה-אנהלט מעורר רגשות מעורבים ברחבי המדינה ומצליח לפצל את האזרחים. המפלגה, בראשות אולריך זיגמונד, זכתה ב-43.8% מהקולות, יותר מפי שניים מהבחירות ב-2021. מנגד, המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU) של הקנצלר פרידריך מרץ התרסקה ל-17.2% בלבד.
למרות ההישג, ה-AfD לא השיגה את הרוב המוחלט הדרוש לה כדי להקים ממשלה לבדה: היא זכתה ב-39 מתוך 83 המושבים בפרלמנט המקומי, שלושה פחות מהרוב הדרוש. אלא שבמפלגה לא מוותרים. זיגמונד כבר הכריז כי הוא מוכן לדון עם יתר המפלגות ואף לפנות ישירות לחברי פרלמנט: "נקיים שיחות עם אינדיבידואלים שמעוניינים לתמוך בנו".
הקנצלר פרידריך מרץ הגיב בחריפות לתבוסת מפלגתו והבהיר כי לא יהיה כל שיתוף פעולה עם ה-AfD. "זה זעזע את ה-CDU עד היסודות. אנחנו לא יכולים פשוט להמשיך כרגיל", אמר לפי העיתון "בילד". מרץ הודה כי מפלגתו אינה מצליחה להתחבר לבוחרים "ברמה הרגשית", והוסיף כי לגרמניה יש "את כל הכלים הדרושים" כדי להגן על החוקה מפני ממשלת ימין קיצוני במדינה.
בשמאל ובמפלגת הירוקים הגיבו בחריפות רבה אף יותר. מנהיגת סיעת השמאל בבונדסטאג, היידי רייכינק, כינתה את הישג ה-AfD "קטסטרופלי" והאשימה את הממשלה בכך שמדיניותה תרמה להתחזקות המפלגה. יו"ר הירוקים פליקס בנשק הגדיר את המצב "דרמטי", בעוד יו"ר המפלגה פרנציסקה ברנטנר אמרה כי לנוכח התוצאה "פשוט מתחשק לבכות", וקראה למפלגות האחרות לפעול יחד כדי למנוע מה-AfD להקים ממשלה.
*מנהיגי העולם חלוקים*
תוצאות הבחירות עוררו דאגה גם מחוץ לגרמניה. שר האוצר הצרפתי רולאן לסקור הגדיר את ניצחון ה-AfD "אות מאוד מאוד מדאיג", ואמר כי הוא ממחיש את האתגר שמציב הגל הפופוליסטי בעולם. גם בפולין הגיבו בדאגה: שר החוץ רדוסלב שיקורסקי כינה את התוצאה "סימן מדאיג מאוד", וראש הממשלה דונלד טוסק הצהיר כי "בפולין, רק טיפשים ובוגדים יכולים לשמוח על ניצחון ה-AfD בגרמניה".
באיטליה חשפו התוצאות מחלוקת בתוך ממשלתה של ג'ורג'ה מלוני. שר החוץ וסגן ראש הממשלה אנטוניו טאיאני הגדיר את הניצחון "חדשות רעות מאוד" ואמר כי עמדות ה-AfD מנוגדות לערכים הליברליים והמערביים. מנגד, מתאו סלביני, מנהיג מפלגת "הליגה", בירך על "ניצחון אדיר": "פחד? טרור? סכנה? לא, קוראים לזה דמוקרטיה. אירופה אחרת אפשרית".
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס אף הוא לתוצאה, אך ללא מילים: הוא פרסם בחשבונו ברשת טרות' צילום של תחזית הבחירות, שבה נראתה ה-AfD במקום הראשון. זמן קצר לאחר מכן שיתף שליחו של נשיא רוסיה, קיריל דמיטרייב, את הפוסט ובירך על מה שכינה "ניצחון היסטורי ל-AfD הפרגמטית".
*ברחוב הגרמני מודאגים מהתוצאות*
גם בקרב הציבור בסקסוניה-אנהלט עוררו התוצאות תגובות מנוגדות. תומכי ה-AfD חגגו את ההישג ההיסטורי, בעוד מתנגדיה הביעו חשש מהתחזקות הימין הקיצוני. באירוע של ה-CDU שררה אווירת תבוסה, ואחד מתומכי המפלגה תיאר ל-DW את התחושה כ"המתנה אצל רופא השיניים": "יודעים שהולך לכאוב, אבל אין לאן לברוח".
סקרי הבוחרים הצביעו על חוסר שביעות רצון עמוק מהממשלה בברלין: 59% מהנשאלים אמרו כי לממשלה הפדרלית "מגיע לקבל שיעור", ויותר ממחצית אמרו כי ה-AfD קרובה יותר ממפלגות אחרות לדאגותיהם. התמיכה במפלגה בלטה במיוחד בקרב עובדים ועצמאים, בעוד ביטחון כלכלי וחברתי והמלחמה באוקראינה היו בין הנושאים שהשפיעו על ההצבעה.
מי שהביעה זעזוע מהתוצאות הייתה שרלוטה קנובלוך, בת 93, ניצולת שואה והנשיאה הוותיקה של הקהילה היהודית במינכן ובבוואריה. "בימים כאלה קשה לי לזהות עוד את המולדת שלי", אמרה. קנובלוך הוסיפה כי התוצאה מפחידה אותה וקראה למפלגות המרכז שלא לעמוד מנגד ולאפשר את "ההידרדרות הזאת".
