כמעט שנתיים לפני אירוע העכירות הנוכחי, בנובמבר 2024, פרסם מבקר המדינה דוח שעסק באסדרה ובפיקוח על מתקני התפלת מי הים בישראל וחשף שורה של ליקויים וסיכונים שעלולים לפגוע באיכות מי השתייה וברציפות אספקת המים. בין היתר הצביע המבקר על אירועי עכירות שלא דווחו כנדרש, זיהומים שהובילו להשבתת מתקנים וחוסר היערכות מספקת לאיומים עתידיים.
אחד הממצאים הבולטים נגע למתקן התפלה ב', שבו התרחשו במהלך 2023 לא פחות מ-18 אירועים של עכירות גבוהה. לפי הדוח, רמת העכירות חייבה דיווח מיידי למשרד הבריאות ואף עצירה מוחלטת של אספקת המים מהמתקן, אולם החברה המפעילה דיווחה רק על חלק קטן מהמקרים - וגם זאת לאחר שנדרשה לכך - והמשיכה לספק מים.
המבקר הצביע גם על 14 אירועי זיהום מי ים שהתרחשו משנת 2007 ועד לסיום הביקורת והביאו להפסקת פעילות מתקני התפלה לפרקי זמן שנעו בין כמה שעות לחמישה ימים. שמונה מהם נגרמו מזיהום מיקרוביאלי, ארבעה מדלק ושמנים ושניים מעכירות שנגרמה בעקבות סערה ורעידת אדמה.
חלק ניכר מההתפלה מרוכז במספר מתקנים
סיכון נוסף נוגע לריכוז חלק משמעותי מיכולת ההתפלה של ישראל במספר מצומצם של מתקנים. לפי הדוח, מתקני חדרה, שורק א' ופלמחים סיפקו יחד כ-62% מהמים המותפלים בישראל. בצירוף שורק ב', השיעור אמור להגיע לכ-72%.
חלק מהמתקנים נמצאים בסמוך לשפכי הנחלים שורק וחדרה, ובזמן משקעים כבדים עלולים קולחים וביוב המוזרמים לנחלים להגיע לאזורי יניקת המים בים, לפגוע באיכותם ואף להביא להשבתת מתקנים. המבקר קבע כי עד לסיום הביקורת לא נמצא פתרון מלא לסיכון.
הדוח התריע גם מפני איום הנובע מרעלני אצות ומינים פולשים בים התיכון, שהתרבותם עלולה להיות מואצת בשל משבר האקלים. לפי המבקר, משרד הבריאות טרם ביצע את סקר הסיכונים הנדרש לבחינת הנושא.
עם זאת, מקור העכירות באירוע הנוכחי אינו נובע מאותם מפגעי ביוב וזיהומים שתוארו בדוח.
