ראש הממשלה לשעבר ויו"ר ביחד נפתלי בנט התארח היום (שישי) באירוע "שישי תרבות" בראשון לציון, והתייחס לשורת סוגיות שעל סדר היום, בהן גיוס חרדים, המלחמה באיראן, המצב ברצועת עזה, הבנייה ב-E1 והאפשרות להקמת מדינה פלסטינית.
על גיוס חרדים: "אפס פטור - מי שלא משרת בצה"ל לא יקבל שקל מהמדינה"
בנט הציג עמדה שלפיה לא יינתנו פטורים מגיוס לחרדים, גם לא לתלמידי ישיבות. "ביבי מדבר על 50% פטור, גדי על 30% פטור, אפס פטור", אמר. לדבריו, "ללמוד תורה אתה יכול, אתה יכול גם לשרת וגם ללמוד תורה". בנט הציע להקים ישיבות הסדר חרדיות לאורך גבול בקעת הירדן וגבול מצרים, שבהן ישלבו התלמידים בין לימוד תורה לשירות.
בנט הוסיף כי בכוונתו להפסיק את המימון למי שלא יתגייס או יצא לעבוד. "מי שלא משרת בצה"ל לא יקבל שקל ממדינת ישראל. מי שלא עובד לא יקבל שקל ממדינת ישראל. אני סוגר את כל ברזי המיליארדים", אמר. עם זאת, הבהיר כי לא יכפה גיוס באמצעות המשטרה: "אותו בחור רוצה לשבת בבני ברק ללמוד כל החיים תורה? אני לא עוצר אותו. אני לא משלם לו".
בנט התייחס גם למערכת החינוך החרדית ואמר כי בכוונתו לקדם בתי ספר ממלכתיים-חרדיים שבהם ילמדו, לצד לימודי תורה וגמרא, גם מתמטיקה, אנגלית, ציונות ודמוקרטיה. לדבריו, מוסדות שלא יעשו זאת לא יקבלו מימון מהמדינה. "לא ציוני - לא על חשבוני", אמר.
על עזה: "מי שמפריח בלון טרור לישראל - דינו מוות"
באשר לתופעת שיגורי הבלונים מרצועת עזה, המצויה בעלייה מתמדת בתקופה האחרונה, בנט אמר כי יש לנקוט מדיניות של "אפס הכלה". לדבריו, "לא מעניין אותי כרגע אם יש חומר נפץ או אין, כי הם קודם שולחים חמישה בלונים בלי חומר נפץ ובשישי יש חומר נפץ". בנט הוסיף: "זה לא ימי הולדת בעזה. זה טרוריסטים, זה חמאס. לכן, מי שמפריח בלון טרור לישראל, דינו מוות".
על איראן: "צריך לצאת למערכה רב-שנתית כדי להאיץ את נפילת המשטר"
באשר לאיראן, בנט אמר כי ישראל וארצות הברית צריכות לפעול לאורך זמן כדי להביא לנפילת המשטר בטהרן. "מדינת ישראל ביחד עם ארצות הברית צריכה לצאת למערכה רב-שנתית, לא רק בהפצצות, אלא מערכה כלכלית, דיפלומטית, סייבר, חיזוק אופוזיציה כדי להאיץ את נפילת אותו משטר", אמר.
בנט סיפר כי בתקופתו כראש ממשלה קידם במסגרת "דוקטרינת התמנון" פעילות ישירה נגד איראן, וטען כי אחת היוזמות הייתה להכניס למדינה מקלטי סטארלינק, כדי לאפשר לאזרחים לשמור על גישה לאינטרנט בעת מחאות. לדבריו, "אם היו מגניבים לתוך איראן עשרת אלפים מקלטים כאלה, אז בגל המחאה בינואר, כשהאיראנים יצאו לרחובות, הם לא היו יכולים לכבות לציבור את האינטרנט, ויכול להיות שזה היה מגביר סיכוי לנפילת משטר".
על הבנייה ב-E1: "מי שמתנגד למדינה פלסטינית צריך לתמוך בהתיישבות"
בנט התייחס גם להתנגדותו של גדי איזנקוט לבנייה באזור E1 שליד מעלה אדומים, והבהיר כי הוא תומך במהלך. "E1 זה מה שמחבר בין ירושלים למעלה אדומים, ואנחנו צריכים רצף ישראלי, בוודאי ירושלים ומעלה אדומים", אמר. "מי שמתנגד למדינה פלסטינית צריך לתמוך בהתיישבות ב-E1. אני בוודאי תומך בזה".
על מדינה פלסטינית: "מתנגד, נקודה - בשום קונסטלציה"
כשנשאל ישירות אם הוא תומך בהקמת מדינה פלסטינית, השיב בנט: "ברור שלא. אני מתנגד למדינה פלסטינית, נקודה". כשנשאל אם עמדתו תקפה בכל תרחיש, השיב: "בשום קונסטלציה".
בנט טען כי הקמת מדינה פלסטינית תהיה מהלך בלתי הפיך ותהווה איום על ישראל. לדבריו, גם אם יוסכם על פירוז המדינה, הפרה עתידית של ההסכם לא תשנה את מעמדה כמדינה. בנוסף, טען כי מדינה פלסטינית תוכל לפתוח את גבולותיה בפני מיליוני צאצאי פליטים פלסטינים המתגוררים במדינות ערב.
