האסיר הישראלי דניאל אמונה, בן 62 מפתח תקווה, מת היום (ראשון) בבית סוהר בפרו, לאחר שהיה כלוא במדינה במשך כשלוש וחצי שנים. אמונה נעצר בינואר 2023 בנמל התעופה הבינלאומי חורחה צ'אבס בלימה, לאחר שבמזוודתו נמצא קוקאין שהוסתר בתוך מסגרת עץ.
אמונה נעצר ב-9 בינואר 2023 בידי אנשי המינהל למלחמה בסמים של המשטרה הלאומית בפרו (DIRANDRO). במהלך בדיקת מזוודתו איתרו השוטרים תמונה שהייתה נתונה במסגרת עשויה עץ, ובתוכה הוסתרה שקית ובה קוקאין.
כמה חודשים לאחר מעצרו נעצר בישראל גם בנו, ליאור, שהיה אז בן 24. הוא נעצר בפתח תקווה יחד עם חשודים נוספים במסגרת פרשה שעסקה ביבוא שטיח מפרו, שבו הוסתרו לפי החשד כ-1.4 ק"ג קוקאין.
מהכלא בפרו לפרשת הרצח בהאג: עברו של דניאל אמונה
מותו של דניאל אמונה בכלא בפרו חותם פרק נוסף במסלול פלילי שנמשך עשרות שנים וחצה כמה מדינות. לצד עבירות הסמים שבגינן ריצה מאסרים בישראל ובחו"ל, שמו של אמונה נקשר גם לאחת מפרשות הרצח המסתוריות בהולנד: מותה של הישראלית מרים שרון בהאג ב-1990. אמונה אף הורשע ברצח ונשלח ל-14 שנות מאסר, אולם שנים לאחר מכן ההרשעה בוטלה והוא זוכה בערעור.
לפי דיווחי התקשורת ההולנדית, שרון, ישראלית בת 39 ואם לשניים, נרצחה ב-8 באוקטובר 1990 בדירתה בשדרות רֶחֶנְטֶסֶה (Regentesselaan) בהאג. שכנתה, ששמעה צעקה מהדירה, מצאה אותה במסדרון כשגרונה משוסף. בתה בת השבע של שרון הייתה באותה עת במיטתה בחדר סמוך. בזירת הרצח נמצאו מעיל עור שחור, בדלי סיגריות ומספריים קטנים. בכיס המעיל נמצא פתק של תא שמירת חפצים בתחנת הרכבת בבריסל, ובתא נמצאו תעודת הזהות של אמונה וחפצים שעליהם נמצאו טביעות אצבעותיו. למרות הממצאים, החקירה לא הובילה אז לפענוח והתיק נותר פתוח במשך יותר מרבע מאה.
התפנית הגיעה בשנת 2015, כשצוות התיקים הקרים של משטרת האג פתח מחדש את החקירה. בדיקות שנערכו באמצעות טכנולוגיות מתקדמות יותר העלו התאמת דנ"א בין אמונה לבין בדל סיגריה ומספריים שנמצאו בדירתה של שרון. באוגוסט 2016 נעצר אמונה באמסטרדם והועמד לדין. התביעה ההולנדית טענה כי הוא הגיע מישראל דרך טורקיה ובריסל, נסע ישירות לביתה של שרון ועזב את האזור זמן קצר לאחר הרצח. במהלך ההליך נמסרה גם עדותה של בתה של שרון, שהייתה בת שבע בעת הרצח, ולפיה האיש שנכנס לדירה אמר לאמה כי הוא "נשלח". עם זאת, המניע לרצח וזהותו של האדם שלכאורה עמד מאחוריו לא התבררו.
בנובמבר 2017 הרשיע בית המשפט בהאג את אמונה ברצח וקבע כי המעשה תוכנן מראש. הוא נידון ל-14 שנות מאסר, ובכך נראה היה כי הפרשה שהעסיקה את החוקרים במשך עשרות שנים הגיעה להכרעה. אלא שבאוקטובר 2021 התהפכה ההחלטה: בית הדין לערעורים בהאג זיכה את אמונה מעבירת הרצח, לאחר שקבע כי לא הוכח מעבר לספק סביר שהמתתה של שרון נעשתה בכוונה תחילה, יסוד שנדרש להרשעה בעבירת הרצח שיוחסה לו.
מאחר שעבירת ההריגה לפי הדין שהיה בתוקף ביחס למועד האירוע כבר התיישנה, בית הדין לא יכול היה להכריע אם אמונה היה אחראי למותה של שרון ללא תכנון מוקדם. הרשעתו בוטלה והוא זוכה, ופרשת מותה של שרון נותרה ללא הכרעה משפטית באשר לזהות האחראי. שנים לאחר הזיכוי מצא עצמו אמונה שוב מאחורי סורג ובריח, הפעם בפרו ובפרשת סמים. בינואר 2023 הוא נעצר בנמל התעופה חורחה צ'אבס בלימה לאחר שבמזוודתו נמצאה שקית ובה קוקאין שהוסתרה בתוך מסגרת עץ. הוא נותר כלוא במדינה במשך כשלוש וחצי שנים, עד למותו בכלא.
