וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

חשד בארה"ב: רוסיה סייעה לאיראן לתקוף מתקני CIA במפרץ

עודכן לאחרונה: 22.7.2026 / 22:28

מקורות מודיעיניים אמריקניים טוענים כי נבדק חשד כי רוסיה סייעה לאיראן לפגוע במתקני CIA במפרץ באמצעות מידע מודיעיני או טכנולוגיית כטב"מים מתקדמת. לפי הדיווח, כמה מתקנים נפגעו, אך בשלב זה אין מסקנות חד-משמעיות לגבי מעורבותה של מוסקבה

We Are CIA/@CentralIntelligenceAgency

מתקפות כטב"מים איראניות על מתקנים של ה-CIA באזור המפרץ הובילו את קהילת המודיעין האמריקנית לבדוק אם רוסיה סייעה לטהראן באמצעות מסירת מידע למיקוד מטרות או אספקת טכנולוגיה מתקדמת - כך אמרו ארבעה מקורות הבקיאים במודיעין האמריקני לרויטרס.

המקורות, שדיברו בעילום שם בשל רגישות הנושא, הדגישו כי גורמי המודיעין בארצות הברית טרם הגיעו למסקנות חד-משמעיות בנוגע למעורבות רוסית אפשרית. עם זאת, לדבריהם, יעילות התקיפות והדיוק לכאורה שלהן, לצד התמיכה הטכנית הרחבה שמעניקה רוסיה לאיראן, נבחנים כראיות אפשריות.

מטוסי קרב של ארה"ב יוצאים להפצצה באיראן/רויטרס, Marco Garcia

רוסיה כבר סיפקה לאיראן בעבר מידע למיקוד מטרות וסיוע נוסף בתקיפות נגד יעדים אמריקניים באזור המפרץ, כך דווח ברויטרס ובכלי תקשורת נוספים - וגם גורמים אמריקנים הכירו בכך. ואולם, החקירה בנוגע למעורבות רוסית אפשרית בתקיפות על מתקני CIA לא נחשפה עד כה.

לפחות שני אתרים של סוכנות הביון נפגעו בחודש מרץ. אחד מהם היה תחנת ה-CIA בסעודיה, הממוקמת בשגרירות ארה"ב בריאד ואתר נוסף נמצא במזרח עיראק. כמה מהמקורות אמרו כי אתרים נוספים נפגעו, אך לא מסרו פרטים. מזכר פנימי של סוכנות מודיעין מערבית, שתואר בידי גורם באזור שנחשף אליו, קבע כי רוסיה ככל הנראה מילאה תפקיד במיקוד מתקני CIA באזור. אותו גורם ביקש שזהותה המדויקת של הסוכנות שחיברה את המסמך לא תיחשף.

שני גורמים מערביים במפרץ, שתודרכו על דוחות מודיעיניים, אמרו כי לפי הערכת המנתחים, התקיפה בסעודיה בוצעה באמצעות זוג גרסאות של כטב"מי שאהד איראניים ששופרו בסיוע רוסי. לדבריהם, אחד הכטב"מים פרץ חור בנקודה פגיעה בחלק החיצוני של השגרירות והשני טס דרך הפתח והתפוצץ. לא דווח על הרוגים או פצועים.

עוד בוואלה

השאלון שיעשה לכם סדר - מי המפלגה שהכי מתאימה לעמדות שלכם?

לכתבה המלאה

לפי הערכת המנתחים, כטב"מי שאהד איראניים שופרו בסיוע רוסי/רויטרס

הסיוע הרוסי לאיראן נמשך זה זמן רב על רקע הקשרים הקרובים בין המדינות. ואולם, סיוע ממוקד בתקיפת אתרי CIA רגישים עשוי להעיד שמוסקבה מוכנה להרחיק לכת בניסיון לשבש את הפעילות האמריקנית, בזמן שוושינגטון מתקשה להביא לסיום המלחמה באיראן. החששות שרוסיה מספקת לאיראן נתוני מיקוד התחזקו לאחר התקיפה בסוף השבוע על בסיס אווירי אמריקני בירדן, שבה פגעה איראן במגורי חיילים באמצעות טילים בליסטיים והרגה שני חיילים.

לפי שני הגורמים המערביים באזור, רוסיה סייעה לאיראן לשפר את יכולתם של כטב"מי השאהד להגיע למטרות, והמנתחים חושדים כי איראן השתמשה בגרסאות אלה בתקיפה בריאד. מקור נוסף אמר כי רוסיה סייעה לטהראן לשפר את דיוק כטב"מי השאהד-136 באמצעות מערכת ניווט לוויינית בשם קומטה-אם, שלדברי מומחים מדויקת יותר וקשה יותר לשיבוש מהמערכת האיראנית.

ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח לראשונה במרץ כי רוסיה סיפקה לאיראן את המערכת. הקרמלין הכחיש את הדיווח וכינה אותו "חדשות כזב".

חשד בארה״ב: רוסיה סייעה לאיראן לתקוף מתקני CIA במפרץ/GettyImages

מתקני CIA מעבר לים כוללים את המשרדים המרכזיים של הסוכנות במדינות שונות, השוכנים בדרך כלל בשגרירויות ומכונים "תחנות". נוסף על כך, הסוכנות מפעילה משרדים, דירות מסתור, מרכזים לוגיסטיים ואתרים המשמשים למעקב ולפעילויות נוספות. מיקומיהם של האתרים נשמרים בסודיות רבה. המקורות סירבו למסור את מספרם המדויק או את מיקומם של המתקנים שנפגעו. מקור אחד העריך כי מדובר ב"יותר מאחד ופחות מתריסר", ומקור שני אמר כי כמה מתקנים נפגעו.

מנתחי המודיעין האמריקני בודקים אם איראן הסתמכה על נתוני מיקוד רוסים בתקיפה בשגרירות. עם זאת, עדיין קיימים ספקות, וכמה מהמקורות הזהירו כי ייתכן שאיראן כיוונה לשגרירות האמריקנית באופן כללי ופגעה במקרה בתחנת ה-CIA. לפי המקורות, כמה מנתחים הגיעו למסקנה כי רק מעט מדינות מלבד רוסיה מחזיקות הן ביכולת להשיג מידע רגיש כזה והן באינטרס להשתמש בו נגד ארה"ב.

דניאל הופמן, לשעבר ראש תחנת CIA וקצין מבצעים חשאי, אמר כי לא יהיה מפתיע אם מוסקבה תסייע לטהראן לפגוע במתקני הסוכנות לנוכח השותפות האסטרטגית בין המדינות. "שתיהן חולקות אינטרס לצמצם או לחסל לחלוטין את ההשפעה האמריקנית באזורי ההשפעה שהן הגדירו לעצמן", אמר.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully