אורן דוד בן ה-46, שנפצע בעבר בתאונה וניצל ממתקפת הטרור בעוטף עזה, נדחה לאחרונה מצירוף לביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית המנוהל על ידי חברת הראל. הסירוב הרפואי מציב את המשפחה בפני מבוי סתום, שכן הביטוח מהווה תנאי הכרחי לקבלתם כחברי קיבוץ מן המניין.
אורן ורעייתו שרי מתגוררים בקיבוץ בעוטף עזה ומנסים להתקבל לחברות מלאה בקהילה. אחד מתנאי הסף הכלכליים לקבלה הוא החזקת פוליסת ביטוח סיעודי. שרי התקבלה לביטוח, אך אורן שמוכר בביטוח הלאומי עם 68% נכות לצמיתות עקב תאונת עבודה משנת 2017, קיבל סירוב מחברת הראל המתפעלת את הפוליסה עבור קופת חולים כללית. תהליך הקבלה לקיבוץ מחייב את שני בני הזוג יחד, ולכן הסירוב הביטוחי עוצר את קליטתם.
לפציעה מהעבר נוספה התמודדות ביטחונית. בשבעה באוקטובר נמלטה המשפחה מביתה. "פשוט יצאנו, ברחנו מהקיבוץ, ובדרך ירו עלינו צרור של יריות על הרכב", תיארה שרי בשיחה עם וואלה. בעקבות האירועים הוכר אורן כמתמודד עם פוסט טראומה, מידע שדווח לחברת הביטוח בתשאול הרפואי. החלטת הדחייה התקבלה למרות שאורן עבר שיקום מלא וכיום עובד כמנהל פרויקטים. "הוא הסתכל עליי ואמר: 'זהו? עכשיו אני באמת חריג?'", שחזרה אשתו.
שוק הביטוח הסיעודי הפרטי נסגר להצטרפות חדשה ב-2019. כיום האפשרות היחידה לכיסוי היא דרך קופות החולים, כך שדחייה משמעותה להישאר ללא ביטוח כלל. לטענת המשפחה, מעבר לקופה אחרת אינו פתרון כיוון שאין ערובה שחברה מתחרה תסכים לבטח את אורן. "חלק מתנאי הקבלה למעבר לחברות מלאה הם סעיפים כלכליים, וביניהם הצטרפות לביטוח סיעודי", הסבירה שרי. "הרעיון הוא, מבחינתם, שלא נהיה נטל על הקיבוץ אם חלילה קורה משהו. אותי ביטחו. לאורן אין ביטוח סיעודי, ובגלל זה לא רוצים לקבל אותנו לחברות".
מכתב הסירוב של חברת הראל מפרט את מצבו הרפואי של אורן, וקובע כי הסיכוי למקרה ביטוחי גבוה סטטיסטית בהשוואה לאדם ללא רקע רפואי זהה. עורך הדין מרק לייזרוביץ ממשרד לייזרוביץ ברק, המייצג את המשפחה, מסר: "המבוטח שנפגע הוא חבר קיבוץ בדרום, שניסה להימלט מהאזור ב-7 באוקטובר בעקבות חדירת מחבלים, וחברות הביטוח עדיין מחפשות כל תירוץ אפשרי כדי לפגוע בזכויותיו קשה שלא לחוש סלידה עמוקה מהתנהלות חסרת חמלה שכזו. ניאבק בכך בכל החזיתות מול חברות הביטוח, מול הממונה על שוק ההון והביטוח ובבתי המשפט עד שהצדק ייצא לאור וזכויות המבוטחים יישמרו".
מחברת הראל נמסר בתגובה: "הראל מבטחת ומלווה גם נפגעי פוסט טראומה ופועלת ברגישות ובאחריות בהתאם לתנאי הפוליסה ולדין. במקרה זה הראל משמשת כגורם מתפעל של פוליסת הסיעוד של שירותי בריאות כללית, וככזו הראל פועלת בהתאם לכללים החלים עליה ובאופן שוויוני ואחראי כלפי כלל המבוטחים. להסרת ספק, הראל אינה שוללת באופן גורף כיסוי ממבוטחים הסובלים מפוסט טראומה. לצערנו, בשל חובת צנעת הפרט והסודיות הרפואית, לא נוכל להתייחס או לפרט אודות מקרה פרטני כזה או אחר".
