התפרצות עוצמתית של הר הגעש אטנה שבאי סיציליה אילצה היום (שני) עשרות תיירים להימלט מהמקום, לאחר שעמוד עצום של גזים לוהטים, אפר געשי וסלעים התרומם לגובה של כמה קילומטרים מעל ההר, כך מסרו הרשויות באיטליה.
בתיעודים שפורסמו ברשתות החברתיות נראים מטיילים רבים ממהרים לרדת במורד ההר בניסיון להתרחק מאזור ההתפרצות. בעליה של אחת מחברות הטיולים סיפר ל-CNN כי בזמן ההתפרצות שהו על ההר כ-40 מטיילים.
ג'וזפה פנפאלו, מדריך מחברת Go Etna, תיעד את קבוצתו כשהיא מתאספת יחד בעוד ענן אפר עצום מתנשא ברקע. "היינו ממש קרובים. תראו את הענן הזה. היינו במרחק של שני צעדים בלבד, ולמזלנו היה איתנו מדריך אחראי", אמר בסרטון. "הכול קרה בבת אחת - עשן עצום ושאגה אדירה".
לפי סוכנות ההגנה האזרחית של סיציליה, בכל רגע נתון פועלות על ההר כ-12 חברות טיולים. מהמכון הלאומי לגיאופיזיקה ולוולקנולוגיה נמסר כי כל התיירים והמטיילים ששהו על ההר בזמן ההתפרצות פונו בשלום.
איטליה: הר הגעש אטנה ממשיך להיות פעיל ושולח ענני אפר כל העת. pic.twitter.com/aDM7SZYdEK
— שלמה ⛈️ מזג אוויר (@MezgAvirIL) July 6, 2026
במצפה הוולקנולוגי מסרו כי שלושת זרמי הלבה שנוצרו במהלך ההתפרצות כבר החלו להתקרר, וכי נרשמו רק פליטות אפר נקודתיות סמוך לפסגה. אטנה, הנחשב לאחד מהרי הגעש הפעילים בעולם, מושך אליו כ-1.5 מיליון מבקרים מדי שנה. על פי המכון הלאומי לגיאופיזיקה ולוולקנולוגיה, זו ההתפרצות החזקה ביותר שנרשמה בו מאז שנת 2014.
נשיא מחוז סיציליה, רנאטו סקיפאני, הדגיש כי בשלב זה אין סכנה לאוכלוסייה, אך קרא למטיילים להימנע מהגעה לאזור פסגת ההר עד להודעה חדשה בשל האפשרות להתפתחות נוספת של הפעילות הגעשית.
לדברי מדריך הטיולים אלסיו זוקו, ההתפרצות התאפיינה ב"פיצוץ פתאומי ועוצמתי". "בהתחלה היא נראתה כמו התפרצויות אחרות, אבל מה שהפך אותה ליוצאת דופן היה פיצוץ פתאומי ועוצמתי. זה היה רגע דרמטי, אך למרבה המזל קצר יחסית", אמר ל-CNN.
מהתצפיות הראשוניות של המכון הלאומי לגיאופיזיקה ולוולקנולוגיה עולה כי במהלך האירוע אירעה קריסה חלקית של הדופן הצפונית של המכתש הדרום-מזרחי של ההר. לפי הרשויות, בשלב זה לא צפויה הגעת אפר אל העיר קטניה, ושדה התעופה בקטניה, הצופה על הר הגעש, ושדה התעופה בפלרמו ממשיכים לפעול. הרשויות סגרו כבישים המובילים אל ההר כדי למנוע ממבקרים להתקרב לאזור ההתפרצות ולאפשר לכוחות החירום לפעול ללא הפרעה.
עם זאת, חלק מהטיסות שיועדו לנחות בקטניה הופנו לפלרמו, חלק בוטלו וחלק עומדות על סדרן. כמו כן, ישראלים דיווחו שהטיסה של ישראייר שהייתה אמורה להגיע בשמונה בבוקר לקטניה בוטלה עקב התפרצות הר הגעש. נכון לעכשיו אין ממש תשובות. טיסת אל-על לקטניה עדיין מופיעה על לוח הטיסות להערב.
