וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בניגוד לטענות המדינה: תופעת הלנת עצורים בתחנות משטרה שוב בעלייה

עודכן לאחרונה: 15.6.2026 / 18:12

נתונים חדשים שנחשפים בהודעת המדינה, ובתגובת האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ, מצביעים בין היתר על זינוק דרמטי במספר הכולל של העצורים המוחזקים בתחנות משטרה: מכ-217 בממוצע חודשי בתחילת 2023, לכ-3,230 בממוצע חודשי בתחילת 2026.

טקסט קליטת ניידות מיצובישי אאוטלנדר/אגף התנועה

למרות טענות המדינה כי תופעת הלנת העצורים בתחנות המשטרה צומצמה משמעותית, נתונים חדשים שהוגשו לבג"ץ מצביעים על תמונה הפוכה: הלנת עצורים בניגוד לחוק שוב מתרחבת, ובמקביל זינק פי 15 מספר העצורים המוחזקים בתחנות המשטרה.

לפי הנתונים, מספר העצורים המוחזקים בתחנות עלה מכ-217 בממוצע חודשי בתחילת 2023 לכ-3,230 בממוצע חודשי בתחילת 2026. זאת, אף שתחנות המשטרה אינן ערוכות להחזקה ממושכת של עצורים, והגורם שאמור לקלוט כלואים הוא שירות בתי הסוהר. לוואלה נודע, כי המשטרה רשאית להחזיק עצורים במתקניה לפרקי זמן קצרים בלבד ובנסיבות מסוימות

מהנתונים שהגישה האגודה לזכויות האזרח לבית המשפט העליון עולה כי במרץ 2026 הולנו 38 עצורים בתאי שהייה - תאים שאינם עומדים בדרישות המינימום של החוק לכליאת אדם, בין היתר בשל היעדר מים זורמים או גישה לשירותים. מדובר בעלייה חדה לעומת מרבית חודשי 2025, שבהם נע מספר ההלנות בין אפס לתשעה עצורים בלבד.

תחנת משטרה סלמה תל אביב/ניב אהרונסון

באגודה טוענים כי כדי לעקוף את החוק אימצה המשטרה פרקטיקה חדשה: ציפוף עשרות עצורים בתאי מעצר מוכרזים, בניגוד לדרישות החוק. כך, לדבריהם, מספר המולנים בתאי שהייה מצטמצם לכאורה, אך בפועל נמשכת הפגיעה בזכויות העצורים. לפי דוגמאות שהוצגו לבית המשפט, עשרות עצורים הוחזקו בתאים המיועדים למספר חד-ספרתי של עצורים.

לטענת האגודה, תחנות המשטרה הפכו בפועל למתקני מעצר חלופיים, אף שאינן ערוכות לכך ואינן מסוגלות להעניק לעצורים את הזכויות שהחוק מחייב - בהן נגישות לשירותי רפואה, תנאי היגיינה הולמים, חצר לטיול יומי, שירותי הזנה ושירותים בסיסיים נוספים.

העתירה של האגודה לזכויות האזרח הוגשה בספטמבר 2023, לאחר שהמשטרה הלינה מאות עצורים בתחנותיה בניגוד לחוק ובתנאים לא אנושיים. במסגרת ההליך הוציא בג"ץ צו על תנאי והורה למדינה לעדכן אילו צעדים ננקטו כדי להפסיק את התופעה. ואולם, לטענת האגודה, הודעת העדכון של המדינה הוגשה באיחור ניכר ורק לאחר שהושתו עליה הוצאות - והנתונים שנמסרו בה מלמדים דווקא על החמרה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

שוקלים לקחת הלוואה אך מפחדים? המדריך לצעדים פיננסים חכמים

בשיתוף הפניקס

לפי דוגמאות שהוצגו לבית המשפט, עשרות עצורים הוחזקו בתאים קטנים וצפופים/דוברות משטרת ישראל

עוד טוענים באגודה כי המדינה לא בחנה באופן מהותי את מדיניות המעצרים על רקע משבר הכליאה, וחזרה על טענות שכבר נדחו בעבר. בנוסף, לפי נתוני המשטרה, ביותר ממחצית המעצרים לא מוגש כתב אישום - נתון שלטענת האגודה מלמד על שימוש נרחב במעצרים גם במקרים שאינם מצדיקים זאת.

עו"ד הגר שחטר מהאגודה לזכויות האזרח אמרה: "רשויות אכיפת החוק - מי שאמונות על ההגנה על הציבור ועל שלטון החוק - הן הן שמפירות את החוק באופן שיטתי ומונעות מעצורים זכויות יסודיות שנתונות להם לפי חוק. נזכיר כי עצורים הם מי שנתונה להם חזקת חפות - לא הוגש נגדם כתב אישום וחירותם נשללת לפי חשד למעשה ולא כענישה על עבירה שביצעו".

לדבריה, "נראה שמשטרת בן גביר, במקום לפעול למיגור פשיעה, כולאת בתנאים לא אנושיים חפים מפשע ומפירה בעצמה את החוק. אנו תקווה כי הקביעה שזכויות האדם לא נעצרות בשערי הכלא תחלחל וכי העתירה תוביל לשינוי ביחס לעצורים ולכלואים בכלל".

אולי תופתעו - ענו על שאלון הבחירות 2026 וגלו מי המפלגה שמתאימה לכם

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully