במשך שנים לבלוב מלניקוב הקים וטיפח במו ידיו את "גן החיים" במושבה יבנאל שבגליל התחתון. הפרויקט, שהוקם כמיזם חקלאי, אקולוגי וחינוכי, פעל כיער מאכל ובוסתן קהילתי פתוח. מלניקוב השקיע במקום מרץ ומשאבים; נטע עצים, פרש מערכות השקיה מתקדמות, הקים תשתיות סולאריות, והפך את השטח למרכז ירוק ששירת את תושבי האזור והמבקרים בו. אולם, אירועי הקיץ האחרון שינו את תמונת המצב לחלוטין, וכעת מוצא עצמו מלניקוב בעיצומו של מאבק משפטי מורכב מול רשויות המדינה סביב הזכאות לפיצויים בגין נזקי מלחמה.
ב-19 ביוני 2025, בעיצומה של מערכת "עם כלביא", נשמע פיצוץ עז באזור יבנאל. כתוצאה מנפילת חלקי מיירט או טיל בסמוך לבוסתן, פרצה במקום שריפה שהתפשטה במהירות. האש כילתה חלקים נרחבים מהאתר וגרמה לנזק כבד לתשתיות ולצמחייה. בין היתר, נהרסו מערכות השקיה מתקדמות, תשתיות סולאריות, כלי עבודה וציוד טכני. בנוסף עלו באש עצים רבים וצמחי מאכל שטופחו במקום. חוות דעת מקצועית של שמאי-אגרונום שהוזמן למקום לאחר האירוע, אמד את סך הנזקים הישירים והעקיפים למיזם בסכום של כ-1.6 מיליון שקלים.
מלניקוב פנה למס רכוש מיד לאחר האירוע לצורך קבלת פיצויים לשם שיקום המקום, אבל בתום בחינת התיק, החליט מנהל מס רכוש לדחות את התביעה במלואה וקבע כי גובה הפיצוי יעמוד על אפס שקלים. בהחלטתה הרשמית, הציגה הרשות מספר נימוקים משפטיים לדחייה: אי-הוכחת זכויות בקרקע: הרשות טענה כי התובע לא הציג הוכחות חוקיות מספקות לבעלותו או לזיקתו החוקית לקרקע עליה הוקם המיזם. היעדר היתרי בנייה: נמצא כי למבנה הקיים באתר אין היתר בנייה כחוק. סוגיית הקשר הסיבתי: הרשות העלתה טענה לפיה לא הוכח קשר סיבתי ישיר ובלעדי בין אירוע הלחימה לבין פרוץ השריפה בשטח הבוסתן.
בתגובה להחלטת הדחייה, הגישו עורכי דינו של מלניקוב, תומר אשש ומאיר קרסניקר, כתב ערר לוועדת הערר, שבו הם מבקשים להפוך את ההחלטה המינהלית. לטענת המערערים, קביעת מס רכוש מנוגדת לרוח החוק ולתכליתו. בכתב הערר נטען כי חוק מס רכוש נועד להעניק רשת ביטחון לאזרחים ולסייע להם לשקם את רכושם שנפגע מפעולות איבה או לחימה, ללא קשר למחלוקות תכנוניות משניות. עורכי הדין מדגישים כי גם אם למדינה ישנן השגות משפטיות או תכנוניות לגבי מבנה מסוים בשטח, אין לכך כל השפעה על הזכאות לפיצוי בגין הציוד הנייד, מערכות ההשקיה והצמחייה שנשרפו כליל.
התיק נמצא כעת בהליך משפטי ויוכרע בקרוב על ידי חברי ועדת הערר של מס רכוש. הוועדה תידרש להכריע בשאלה העקרונית: האם ליקויים ברישום מקרקעין או בהיתרי בנייה באתר חקלאי מצדיקים שלילה מלאה של פיצויי מלחמה על רכוש וצמחייה שנפגעו מפעילות מבצעית. מלניקוב ונציגיו דורשים מהוועדה לבטל את החלטת מנהל מס רכוש, להפוך את נטל ההוכחה בתיק, ולהורות על מתן הפיצויים הנדרשים לשיקום "גן החיים".
