וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

טראמפ נפגש בבייג'ינג עם שי, שהזהיר: "המחלוקת סביב טייוואן עלולה להוביל לעימות"

עודכן לאחרונה: 14.5.2026 / 9:25

נשיא ארה"ב התקבל בטקס ממלכתי בכיכר טיאננמן לפגישה שעומדת בסימן מאבקי השבבים והבינה המלאכותית. בפמליה האמריקנית בלטו אילון מאסק ומנכ"לי אפל ואנבידיה. המנהיגים הדגישו את הקשר האישי החם ושי הבהיר כי ההצלחה של צד אחד היא הזדמנות לשני

נשיא ארהב דונלד טראמפ נוחת בבייג'ינג, סין/רויטרס

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג נפגשו היום (חמישי) בבייג'ינג, בפסגה שבה דנו מנהיגי המעצמות בסוגיות הבוערות ביותר על סדר היום העולמי, כולל המשבר מול איראן. בהצהרותיהם למצלמות בחרו השניים לשדר יחסים טובים ושיתוף פעולה, בעוד שבשיחות הסגורות שבה ועלתה הסוגייה החשובה ביותר עבור שי - טייוואן.

עם נחיתתו בבייג'ינג, התקבל טראמפ בטקס של משמר כבוד והמוני ילדים שנופפו בהתלהבות בפרחים ובדגלים כששי מלווה אותו על השטיח האדום. בפתח הפגישה בהיכל העם - הפרלמנט הסיני - הדגיש הנשיא שי את הצורך ביציבות. לדבריו, לשתי המדינות יש יותר אינטרסים משותפים ממחלוקות. שי ציין כי לסין ולארצות הברית יש הרבה מה להרוויח משיתוף פעולה וקרא להיות שותפות ולא יריבות. הוא הוסיף כי בכוונתו לדון בנושאים המרכזיים שחשובים לשתי המדינות ולעולם כולו.

"כאשר אנו משתפים פעולה, שני הצדדים מרוויחים. כאשר אנו מתעמתים, שני הצדדים נפגעים", אמר בהצהרות קצרות שנמסרו בנוכחות התקשורת.

"אתה מנהיג גדול, לפעמים אנשים לא אוהבים שאני אומר את זה, אבל אני אומר זאת בכל זאת", השיב טראמפ. "יש מי שאומרים שזו אולי הפסגה הגדולה ביותר אי פעם", הוסיף.

אך במהלך פגישתם בדלתיים סגורות, שנמשכה כשעתיים, שבה ועלתה סוגיית טייוואן. לפי התקשורת הסינית הרשמית, שי הזהיר שהמחלוקות סביב עתידו של האי עשויות להוביל את היחסים בין המדינות אל מסלול מסוכן.

המנהיג הסיני אמר לטראמפ כי טייוואן היא הסוגייה החשובה ביותר ביחסים בין המדינות, וכי "טיפול לקוי בנושא עלול להוביל לעימות ולמצב מסוכן ביותר".

הביקור של טראמפ בסין הוא הראשון של נשיא ארצות הברית במדינה מאז 2017, אז היה זה גם הוא שנועד עם שי. הוא היה אמור להתקיים מוקדם יותר השנה, אך נדחה בשל המלחמה באיראן, שאותה מנצלת סין כדי לחזק את מעמדה בזירה הבינלאומית.

סבב השיחות השבוע נועד לשמר את הפסקת האש במלחמת הסחר שסוכמה בין טראמפ לשי באוקטובר האחרון ולהקים מנגנונים לתמיכה עתידית בסחר ובהשקעות, כך אמרו גורמים המעורים בנושא. לפי סוכנות הידיעות הסינית "שינחואה", שי אמר בפגישה עם טראמפ כי המשא ומתן בין צוותי הכלכלה והסחר של שתי המדינות אתמול הגיע ל"תוצאה כוללת מאוזנת וחיובית".

אל טראמפ, שסובל מירידה חדה בסקרים בשל ההשלכות הכלכליות של המשבר עם איראן, הצטרפה בביקור קבוצה של מנכ"לים המבקשים לפתור מחלוקות עם סין, בהם אילון מאסק ומנכ"ל "אנבידיה" ג'נסן הואנג. טראמפ אמר כי בקשתו הראשונה משי תהיה "לפתוח" את סין בפני התעשייה האמריקנית.

מאסק, הואנג ומנכ"ל אפל טים קוק נכחו במהלך שיחות הפתיחה בין המנהיגים. מאסק אמר לכתבים כי הן היו "נפלאות" כשעזב את היכל העם הגדול.

לאחר שיחותיהם הראשונות הם יבקרו באתר המורשת העולמית של אונסק"ו, מקדש השמים, וישתתפו בארוחת ערב ממלכתית, לפני שישתו תה ויסעדו יחד ביום שישי, לפי הבית הלבן.

sheen-shitof

עוד בוואלה

המסחר חוזר לצעירים: בנק הפועלים מקל על הצעד הראשון ומציג מהלך חדש בשוק ההון

בשיתוף בנק הפועלים

נראה אומר דבר מה לשי בזמן שהשניים צעדו לאורך שורת הילדים. טראמפ מתקבל בסין/רויטרס

מאזן הכוחות השתנה מאז ביקורו האחרון של טראמפ בבייג'ינג, אז סין עשתה מאמצים רבים להרעיף עליו כבוד ורכשה סחורות אמריקניות במיליארדי דולרים. טראמפ אף החזיר לשימוש את המונח "G2", המתייחס לצמד מעצמות-על, כאשר נפגש לאחרונה עם שי בשולי פסגה אזורית בקוריאה הדרומית באוקטובר.

טראמפ מגיע לשיחות מעמדת חולשה, אחרי שבתי המשפט בארצות הברית הגבילו את יכולתו להטיל מכסים כרצונו על ייצוא מסין וממדינות אחרות. המלחמה עם איראן גם הגבירה את האינפלציה בארצות הברית והעלתה את הסיכוי שהמפלגה הרפובליקנית תאבד שליטה באחד או בשני בתי הקונגרס בבחירות האמצע בנובמבר.

למרות שהכלכלה הסינית נחלשה, שי אינו ניצב בפני לחץ כלכלי או פוליטי דומה. עם זאת, שני הצדדים מעוניינים לשמר את הפסקת האש המסחרית שסוכמה באוקטובר האחרון, שבמסגרתה טראמפ השעה מכסים תלת-ספרתיים על סחורות סיניות ושי נסוג מצעדים שעלולים היו לחנוק את האספקה העולמית של מינרלים נדירים, החיוניים לייצור מוצרים ממכוניות חשמליות ועד כלי נשק.

הם צפויים גם לדון בפורומים שיתמכו בסחר ובהשקעות הדדיים ובדיאלוג בנושאי בינה מלאכותית. וושינגטון מבקשת למכור לסין מטוסי בואינג, תוצרת חקלאית ואנרגיה כדי לצמצם את גירעון הסחר שמטריד את טראמפ זה זמן רב, בעוד בייג'ינג רוצה שארצות הברית תקל את ההגבלות על ייצוא ציוד לייצור שבבים ומוליכים למחצה מתקדמים.

מלבד סוגיות הסחר, טראמפ צפוי לעודד את סין לשכנע את איראן להגיע להסכם עם וושינגטון שיסיים את העימות. אך מומחים מטילים ספק בכך ששי יהיה מוכן להפעיל לחץ כבד על טהרן או להפסיק את התמיכה בצבאה, בשל חשיבותה של איראן עבור בייג'ינג כמשקל נגד אסטרטגי לארצות הברית.

שר החוץ המדינה האמריקני מרקו רוביו אמר לפוקס ניוז על סיפון אייר פורס 1 כי לאינטרס של סין לסייע בפתרון המשבר, מאחר שספינות רבות שלה תקועות במפרץ והאטה בכלכלה העולמית תפגע ביצואנים הסינים.

עבור שי, מכירת נשק אמריקאי לטייוואן היא נושא בעל עדיפות עליונה. סין שבה והדגישה אתמול את התנגדותה החריפה למכירות הללו, בעוד שמעמדה של חבילת נשק בשווי 14 מיליארד דולר שממתינה לאישור טראמפ עדיין אינו ברור. ארצות הברית מחויבת על פי חוק לספק לטייוואן את האמצעים להגן על עצמה, למרות שאין בין הצדדים יחסים דיפלומטיים רשמיים.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully