ממשל טראמפ מתכנן לסגור בקרוב את המרכז לתיאום אזרחי-צבאי הפועל בדרום הארץ, כך דווח היום (שישי) בסוכנות הידיעות רויטרס. המרכז שהוקם כדי ליישם את תוכנית הנשיא לסיום המלחמה בעזה יוחלף בכוח ייצוב בינלאומי, ברקע הביקורת על כישלונו בפיקוח על הפסקת האש והכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה.
ההחלטה מסמנת נסיגה ביישום תוכנית 20 הנקודות של הנשיא דונלד טראמפ לשיקום עזה. סמכויות הפיקוח והסיוע יועברו למשימת ביטחון בינלאומית (ISF) בפיקוד אמריקני. במסגרת המהלך, מספר החיילים האמריקנים במטה יצומצם מ-190 ל-40, והם יוחלפו בצוותים אזרחיים ממדינות אחרות. המטה החדש יפעל תחת השם "מרכז התמיכה הבינלאומי בעזה".
גורמים דיפלומטיים מסבירים כי המהלך נובע מחוסר סמכותו של המטה לאכוף את שביתת הנשק או להבטיח את הגעת הסיוע. תוכנית טראמפ הוקפאה למעשה מאז החלה המלחמה המשותפת של ארצות הברית וישראל נגד איראן. במקביל, הלחימה בעזה נמשכת. מאז כניסת הסכם אוקטובר לתוקף, נהרגו יותר מ-800 פלסטינים וארבעה חיילי צה"ל.
בישראל טוענים כי הפעילות הצבאית נועדה לסכל איומים מצד חמאס ולמנוע התקרבות לקו שביתת הנשק. מנגד, פלסטינים אומרים כי ישראל מנצלת את המצב כדי לתפוס שטחים נוספים ברצועה, בעוד חמאס מבסס מחדש את שלטונו באזורי החוף שבשליטתו.
היוזמה להקמת כוח הייצוב הבינלאומי נתקלת בקשיים. הכוח אמור היה להיכנס לעזה כדי לתפוס שליטה ולשמור על הביטחון, אך עד כה רק מדינות בודדות התחייבו לשלוח כוחות, ואף אחת מהן לא הסכימה לקחת על עצמה תפקידים ביטחוניים. וושינגטון הבהירה כי חיילים אמריקנים לא ייכנסו לשטח הרצועה.
הסיוע ההומניטרי לעזה נמשך. דיפלומטים מציינים כי היקף הסיוע קפא. ישראל אוסרת על הכנסת פריטים רבים בטענה שניתן לעשות בהם שימוש צבאי, בהם מוטות לאוהלים במחנות העקורים וציוד הנדסי כבד לפינוי הריסות. מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסר כי 80% מהמשאיות שנכנסות לעזה נושאות סחורות מסחריות שנועדו להשלים את האספקה ההומניטרית. המועצה לשלום מטעם ממשל טראמפ סירבה להגיב על סגירת המטה, אך מסרה כי עזה זקוקה למינהל אזרחי בר-קיימא כדי להשתחרר ממעגל האלימות והתלות בסיוע.
