מארגני המשט לעזה מנסים עדיין להבין הבוקר את האירוע מהלילה (חמישי), לאחר שלדבריהם נותק הקשר עם חלק מהסירות ואנשיהן. במהלך הלילי הצליח הכוח הישראלי לתעד אזהרה ברורה שלא להמשיך במסלול או לסבול השלכות, וכן לזרוע בלבול ואי סדר במשט שהתכוון להגיע קרוב הרבה יותר לעזה וישראל לפני שיצטרך להתמודד עם חיל הים הישראלי.
הכל נעשה לא הרחק מאיי יוון, כ-45 מייל ימיים מערבית לכרתים, מן הסתם בתיאום. גם מארגון פעילי הסביבה גרינפיס ו-open arms, הארגון ההומניטרי הספרדי-קטלוני, שמתמחה בהצלת חיים בים, שותפים מרכזיים למשט המלווים אותו בספינות גדולות, לא נמסרו התייחסויות.
ממשלת ישראל החליטה להרתיע את משתתפי המשט ולפיכך חיל הים לא השתלט על כל כלי השיט אלא על 20 מתוכם. השאר קיבלו אזהרות.
גורם ביטחוני אמר כי שר הביטחון ישראל כ"ץ עודכן שכלי השיט שהגיעו מאיטליה להשתתף במשט עוגנים בשלב זה בקפריסין. חיל הים ביצע בהתאם לתכנון. מאחורי הקלעים מתנהלים שיחות מול גורמים מדיניים. שר הביטחון הנחה לשמור על רמת כוננות גבוהה לכל תרחיש אם יחליטו מובילי כלי השיט להמשיך בהפלגה.
This is the "medical aid" found aboard the PR stunt flotilla: condoms and drugs pic.twitter.com/RKiHrGLWfw
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) April 29, 2026
משרד החוץ פרסם הלילה תיעוד בו נראה "הסיוע הרפואי" שנמצא על כלי השיט - קונדומים וסמים. לפי משרד החוץ, עדכן כי כ-175 פעילים מיותר מ-20 סירות. המשרד פרסם תיעוד של הפעילים עושים גלגלונים ומשחקים על ספינות חיל הים בדרכם לישראל.
גורם ישראלי בכיר אישר לוואלה כי אין פצועים או נפגעים בקרב משתתפי המשט בספינות שיורטו, לא היו אירועים דרמטיים, לא הייתה התנגדות, אף אחד מהם לא נותר בלב ים והם עושים את דרכם לישראל. זה ייקח זמן. לא היו אירועים מיוחדים. הוא ציין כי הם "במצב רוח מרומם. אולי זה קשור לחומרים שנתפסו". בישראל כיוונו את היירוטים לספינות הגדולות יותר, של הפיקוד, של פעילים מרכזיים וסבורים כי המפגש הלילי יצר כאוס בניהול המשט וכי "השאר די התפרקו". לדבריו לא נראה שהן מהוות איזה איום כעת. "עוקבים אחרי זה, כמובן". הגורם טען כי מבחינים שחלקן שינו קורס (כיוון) וחלק אף מכוונות לעבר כרתים.
בהתייחסות לחוסר ההתייחסות של מדינות אירופיות לאירוע, בישראל מזכירים כי דוברת נציבות האיחוד האירופי, אווה הרנצ'ירובה, אמרה זאת בבירור: "בעוד שאנו מכבדים את המחויבות ההומניטרית של כל האנשים על סיפון המשט, אני חייבת לומר שאנחנו לא מעודדים העברת סיוע בדרך זו של משט".
בישראל מדגישים שוב ושוב כי אין הגבלות על סיוע בינלאומי הנכנס לעזה דרך מאמצי CMCC של מועצת השלום, מגחיכים את המשט ומשתתפיו, מפנים לשערוריות מין שעלו לכותרות לאחרונה וטוענים שהמשט כולו הוא תרגיל יחסי ציבור גרידא. מארגני המשט מכירים את הטענות האלה, טוענים כי ההיפך הוא הנכון וכי דוקא הפעם הקפידו שלא למלא את המשט בסלבריטאים ונותנים את הבמה המרכזית לסוגיה הפלסטינית.
הפעילים נהנים על סיפון חיל הים בדרכם לישראל
המארגנים דיווחו על השתלטות על 22 כלי שיט. 36 עדיין חופשיים. מארגני המשט דרשו "תשובות מיידיות ואחריות: היכן האזרחים החטופים? לאן הם נלקחו? האם ממשלות אירופה תיאמו עם הישראלים כדי להקל על החטיפות?".
בהודעה רשמית מטעם מארגני משט סומוד העולמי מסרו כי "כוחות ישראליים יירטו ותפסו ספינות של המשט מאות קילומטרים מחופי עזה; שיבשו תקשורת, חטפו אזרחים בהסלמה בלתי חוקית, מסוכנת וחסרת תקדים במים בינלאומיים, לעיני כל העולם, יותר מ-600 קילומטרים מעזה".
"זוהי פיראטיות", טוענים פעילי המשט, "זוהי תפיסה בלתי חוקית של בני אדם בים הפתוח ליד כרתים, טענה שישראל יכולה לפעול בחסינות מוחלטת, הרבה מעבר לגבולותיה, ללא השלכות. מה שאנו עדים לו הוא ניסיון לנרמול השליטה הישראלית על הים התיכון עצמו והסלמה בחסינותה של ישראל. לאף מדינה אין את הזכות לתבוע, לפקח או לכבוש מים בינלאומיים. ובכל זאת, זה בדיוק מה שישראל עשתה, הרחיבה את השליטה שלה כלפי חוץ, וכבשה את הים התיכון מול חופי אירופה".
"כחלק מתוקפנותם, חיל הים הישראלי יירט כלי שיט, שיתק תקשורת, כולל ערוצי מצוקה, וחטף בתוקפנות אזרחים. אלה אינם אזורי גבול שבמחלוקת. אלה מים בינלאומיים".
"מדאיגה עוד יותר היא השתיקה. ממשלות הטוענות לקיים את החוק הבינלאומי, שוב, לא אמרו דבר. לא גינוי דחוף. לא דרישות מיידיות לשחרור השבויים. לא קריאות לדין וחשבון. היעדר תגובה זה אינו ניטרליות, אלא היתר ושותפות".
לדבריהם, "שאלה עמוקה יותר נותרת: כיצד הותר לישראל להגיע לנקודה בה היא יכולה לבצע חטיפות לעין, נגד אזרחים לא חמושים, ללא חשש מהשלכות?. זה יוצר תקדים קטסטרופלי ויש לגנותו בדרכים הישירות ביותר. שתיקה מצד ממשלות העולם מאותתת כי החוק הבינלאומי חל באופן סלקטיבי וכי ישראל יכולה לפגוע בחייהם של אזרחים, בכל מקום בעולם, בכל עת, ללא השלכות. אנו דורשים דין וחשבון".
