וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הכתובת הייתה על הקיר? דוח חושף: 1 מכל 5 בני נוער סובלים מאלימות מחוץ לבית והתחמשו להגנה

עודכן לאחרונה: 26.4.2026 / 12:14

הדוח האחרון של עמותת עלם, המבוסס על עבודת שטח עם עשרות אלפי בני נוער וצעירים, מצביע על תופעה מדאיגה: יותר ויותר צעירים חווים את המרחב הציבורי כזירה מאיימת. בדוח מתוארת מציאות של נורמליזציה מטרידה של אלימות: נשק קר, קטטות, איומים, חרמות ופחד יומיומי מפגיעה

ראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג בזירת הרצח של בנימין זלקה/ראובן קסטרו

מקרה הרצח הקשה בפתח תקווה בו נרצח תושב העיר, ימנו זלקה בן ה-21 ביום העצמאות האחרון ליד מקום עבודתו רשת פיצה האט, מצטרף לרצח דסטאו צקול בן ה-19 מבאר שבע. בנוסף דווחו בתקופה האחרונה עשרות אירועי אלימות ברחבי הארץ, והתחושה העיקרית מבני הנוער ואנשי המקצוע היא של חוסר מוגנות.

התחושה היא שלא מדובר באירועים בודדים, אלא בתמרור אזהרה שהופיע כבר מזמן. האירועים האחרונים משקפים שהמציאות מפניה התריעו אנשי המקצוע - כבר כאן.

הדוח האחרון של עמותת עלם, "תסתכלו להם בעיניים", המבוסס על עבודת שטח עם עשרות אלפי בני נוער וצעירים, מצביע על תופעה מדאיגה: יותר ויותר צעירים חווים את המרחב הציבורי לא כמקום של חופש, מפגש ושייכות - אלא כזירה מאיימת.

הרחוב, הגינה הציבורית, מרכזי הבילוי ולעיתים גם הדרך לבית הספר או חזרה ממנו נתפסים בעיני רבים כמרחבים לא בטוחים.

בנימין זלקה, עובד הפיצרייה שנרצח בפתח תקווה. 23 באפריל 2026/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

אם בעבר השיח על בני נוער בסיכון התמקד בעיקר באלימות בתוך הבית, הדוח מסמן תזוזה: הסכנה, כך עולה, נמצאת גם בחוץ. במובן הזה, הרציחות בפתח תקווה ובבאר שבע נדמות לא רק לטרגדיות נקודתיות, אלא לביטוי קיצוני של תהליך רחב יותר.

"הכתובת הייתה על הקיר", אומרים כעת גורמי מקצוע , לא כסיסמה ריקה, אלא כתיאור של אזהרה מתמשכת. בדוח מתוארת מציאות של נורמליזציה מטרידה של אלימות: נשק קר, קטטות, איומים, חרמות ופחד יומיומי מפגיעה. בני נוער מדווחים על תחושת חוסר מוגנות ועל היעדר מבוגר אחראי או מערכת שמזהה בזמן את ההסלמה.

"כשנער או נערה מרגישים שהסכנה אורבת גם מחוץ לבית, מדובר לא רק בבעיה פלילית אלא במשבר חברתי", מסבירים גורמים בתחום. "זה לא רק מי מחזיק סכין, אלא למה כל כך הרבה צעירים מרגישים שזו בכלל שפה רלוונטית".

מקרי הרצח האחרונים החזירו לקדמת הבמה גם את השיח על צעירים "שקופים", מי שנמצאים על הרצף שבין מצוקה לסיכון, אך לא תמיד מגיעים בזמן לרדאר של מערכות החינוך, הרווחה או בריאות הנפש.

sheen-shitof

עוד בוואלה

חווית גלישה וטלוויזיה איכותית בזול? עכשיו זה אפשרי!

בשיתוף וואלה פייבר

קטין שנעצר בחשד לרצח ימנו בנימין זלקה. 25.4.26/דוברות משטרת ישראל

החשש בקרב אנשי חינוך הוא שהרציחות והמקרים הקשים הללו אינן חריגות אלא סימפטום לבעיה עמוקה עוד יותר. בין הזעזוע הציבורי מהאירועים בפתח תקווה ובבאר שבע לבין הממצאים העולים מהדוח, נרקם קו ברור: האלימות איננה מתפרצת יש מאין. לעיתים היא מבשילה בשקט, ברחובות, בשכונות, בתחושת האיום המצטברת.

בעקבות האירועים האחרונים, משרד החינוך הנחה את גורמי המקצוע במחוזות לקיים שיח חינוכי ורגשי בנושא, בדגש על בתי הספר והערים שבהם התרחשו האירועים. זאת, לצורך קידום שיח חינוכי, איתור מצוקות, זיהוי צרכים ומניעת מעגלי פגיעה נוספים.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully