סבב שני של שיחות בין ארצות הברית לאיראן עשוי לצאת לפועל כבר ביום שישי הקרוב - כך אמרו היום (רביעי) הנשיא דונלד טראמפ ומקורות פקיסטניים לעיתון "ניו יורק פוסט". במקביל, בכיר בבית הלבן הבהיר כי הפסקת האש עם איראן הוארכה לשלושה עד חמישה ימים בלבד, והדגיש: זה לא לנצח.
מקורות בפקיסטן ציינו כי מתקיימים מאמצי תיווך חיוביים מול טהרן, שמחדשים את האפשרות לשיחות "שלום" נוספות בתוך "36 עד 72 השעות" הקרובות. כשנשאל על פריצת הדרך האפשרית, טראמפ השיב בהודעת טקסט: "זה אפשרי!".
העדכון מגיע יום לאחר שהנשיא האמריקני הודיע כי יאריך את הפסקת האש עם איראן, שאמורה הייתה לפקוע אמש, עד שההנהגה המפולגת שלה תציג "הצעה מאוחדת".
"הנחיתי את צבאנו להמשיך את המצור ולהישאר מוכנים וערוכים בכל היבט אחר, ובהתאם לכך נאריך את הפסקת האש עד שתוגש ההצעה ויושלמו הדיונים, כך או כך", כתב טראמפ בפוסט ברשת החברתית Truth. בתוך כך, פקיסטן ממשיכה להפעיל את ערוצי התיווך שלה מול איראן, וההערכה על חלון הזמן האופטימי להמשך המשא ומתן נובעת מהתקדמות זו, כך לפי מקור פקיסטני.
"הפסקת האש מחזיקה מעמד למרות הרטוריקה החריפה, מה שמעיד על כוונות חיוביות מצד שני הצדדים", אמר המקור. "אין הסלמה צבאית מצד אף אחד. פקיסטן נותרת המתווכת המרכזית".
לפני כחודש וחצי, בתום סבב השיחות בין טהרן לוושינגטון בתיווך פקיסטן, סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי די ואנס, שהוביל את המשלחת - הודיע במסיבת עיתונאים כי לא הגיעו להסכם עם איראן.
"אנחנו עוסקים בזה כבר 21 שעות, וקיימנו מספר דיונים מהותיים עם האיראנים - זו הבשורה הטובה. הבשורה הרעה היא שלא הגענו להסכמה. ואני חושב שזו בשורה רעה עבור איראן הרבה יותר מאשר עבור ארצות הברית. כך שאנחנו חוזרים לארצות הברית מבלי שהושג הסכם", אמר ואנס.
לאחר הארכת הפסקת האש: איראן השתלטה על שתי ספינות
קודם לכן, סוכנות הידיעות תסנים הודיעה היום כי משמרות המהפכה השתלטו על שתי ספינות, לטענתם בשל "הפרות ימיות". עוד נמסר כי הספינות נעצרו בגין "הפעלה ללא האישור הנדרש ומניפולציה של מערכות הניווט", והוסיפו כי הדבר סיכן את הבטיחות הימית.
הודעת משמרות המהפכה באה על רקע הדיווחים שהתקבלו לאורך היום מארגון הסחר הימי של בריטניה על שתי תקיפות שונות על אוניות סחר בריטיות על ידי ספינות איראניות. תחילה דווח על תקיפת אוניית סחר בסמוך לעומאן על ידי ספינת תותחים של משמרות המהפכה - כאשר נמסר כי צוות האונייה לא נפגע, ושנגרם נזק כבד לגשר הפיקוד. לאחר מכן התקבל דיווח על תקרית דומה, במרחק 8 מיילים ימיים ממערב לאיראן, מקברניט אוניית מטען שדיווח כי נפתחה לעברם אש, ומשום כך האונייה עצרה כעת בלב ים.
