במהלך ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה, תושבים המתגוררים בסמוך לאולם אירועים בנס ציונה שמעו רעש שמקורו במתחם, והסבו את תשומת לב הקהילה בקבוצות הווטסאפ. בעקבות זאת, חלקם הגיעו למקום ונדהמו לגלות כי במתחם מתקיים אירוע התרמה של חסידות גור, וזאת בעיצומו של הערב הכואב.
אנשים שהיו באירוע ושוחחו עם וואלה תיארו כי על השילוט באולם נכתב: "1000 הצלחות, הערב המערכה הגורלית". על פי גורם בחסידות, מטרות העמותה, כפי שמופיעות ב"גיידסטאר", הן מתן הלוואות גמ"ח ותמיכות בכל הארץ, לצד גיוס תרומות בישראל ובחו"ל. יצוין כי באירוע לא הושמעה מוזיקה, וזאת בשל ימי ספירת העומר שחלים בתקופה זו.
"היה שם צילום של הלוגו של העמותה שהתרימו לה. הייתי בפנים והיו שם לדעתי למעלה מ-100 איש", סיפר נאור ירושלמי, חבר מועצת העיר נס ציונה ואח שכול. "הגיעו אנשים מכל רחבי הארץ: מערד, אשדוד, ירושלים ועוד. הגיעו המון אוטובוסים. השולחנות היו ערוכים - אומנם לא הוגש בשר, אבל מלצרים הגישו קיגלים. כלומר, זה היה אירוע חגיגי לכל דבר ועניין".
מטעם אולם האירועים הוצגה גרסה אחרת לחלוטין. לטענתם, מדובר היה באירוע לעילוי נשמת הנופלים ולזכרם במסגרת ציון יום הזיכרון. "במהלך כל האירוע הוצבו במתחם שלטי 'יזכור'", טענו. "האווירה במקום הייתה מכבדת, ערכית ובהתאם לרוחו של יום הזיכרון, ובוודאי שללא מוזיקה".
באולם האירועים הוסיפו: "במסגרת הערב התקיימה פעילות תוכן משמעותית, לרבות עדות אישית של ישראל הלפרין, מתנדב זק"א במחנה שורה, אשר שיתף מניסיונו בפעילות זיהוי החללים ובמשימות המורכבות במסגרת התנדבותו - והכול ברוח של הנצחה, זיכרון וקירוב לבבות".
אירוע לעילוי נשמות - או תפאורה לאירוע התרמה חגיגי?
מאיה פז שקולניק, שהגיעה לברר מה מתרחש באירוע, תיארה את שלטי הזיכרון כ"הסוואה" לאירוע גיוס תרומות חגיגי. "לא יכולתי להיכנס לאולם כי אני אישה. הם אמרו ברמקולים: 'עוד כמה דקות תוצאות ההגרלה' - זה לא היה נשמע כמו אירוע זיכרון", סיפרה. היא תיארה מצב שבו המארגנים היו מוכנים עם שלטי יום הזיכרון למקרה שאנשים יגיעו לבדוק את האירוע: "כשהם ראו מצלמה, הם היו מתואמים בקריאות שזה אירוע זיכרון".
"על הקירות הופיע הכיתוב 'יזכור', אבל ראיתי שאף אחד שם לא היה עצוב", תיאר חבר מועצת העיר ירושלמי. "הגעתי בדיוק אחרי הטקס הרשמי של העירייה וההבדל היה גדול. אמנם לא רקדו על השולחנות, אבל זה היה אירוע חגיגי. חיילים נהרגים במלחמה מדי שבוע, והם חגגו כאילו לא קורה דבר".
הוא המשיך: "אני אח שכול וגם חבר מועצת עיר בנס ציונה, וזה העליב אותי בשני הכובעים האלה. זה אירוע שפשוט דורך על מה שיקר וקדוש לנו, קודם כול כאזרחי המדינה. העמידה של אלפי אנשים מכל הסוגים יחד בדממה היא משהו ייחודי ומחבר, ופה יש כנראה קבוצה שמרשה לעצמה, סליחה על הביטוי, 'לחרבן' על מה שקדוש לנו. הם עשו מאיתנו צחוק בעירייה. אני כמובן אקדם תיקון לחוק העזר העירוני כדי לסגור את הפרצה הזאת, אבל הנזק כבר נגרם".
התגובה המלאה של אולם האירועים: "לא התקיימו במקום חגיגות כלל"
ממתחם האירועים נמסר בתגובה: "הפרסום בכלי התקשורת הינו שקרי, מסולף וחמור, ואינו משקף כלל את אשר התרחש בפועל. בניגוד מוחלט לנטען, בערב יום הזיכרון לא התקיימו במקום חגיגות כלל וכלל. האירוע שנערך במתחם היה ערב לעילוי נשמת הנופלים ולזכרם, אשר הופק ללא כל עלות מצידנו, מתוך כבוד עמוק והוקרה".
עוד הוסיפו מהנהלת המתחם: "במסגרת הערב התקיימה פעילות תוכן משמעותית, לרבות עדות אישית של ישראל הלפרין, מתנדב זק"א במחנה שורה, אשר שיתף מניסיונו בפעילות זיהוי החללים ובמשימות המורכבות במסגרת התנדבותו - והכול ברוח של הנצחה, זיכרון וקירוב לבבות. למען הסר ספק, במהלך הערב הגיעו למתחם גורמי פיקוח ושוטרים, אשר בחנו את אופי האירוע והתרשמו כי מדובר בערב אזכור מכבד. בנוסף, מפקד תחנת המשטרה המקומית יצר קשר לבירור פרטי האירוע, ולאחר שקיבל את מלוא המידע אישר את המשך קיומו".
"מדובר בפרסום מטעה הפוגע באופן ישיר בשמנו הטוב ובערכים שעל פיהם אנו פועלים, ובמיוחד ברגישות הנדרשת ביום קדוש ומשמעותי כל כך עבור החברה הישראלית. אנו רואים בחומרה רבה את פרסום המידע מבלי שנעשתה בדיקה מינימלית של העובדות מולנו, ודורשים לתקן את הפרסום באופן מיידי ובולט".
התיעודים - והסערה
ראש עיריית נס ציונה, שמואל בוקסר, התייחס לאירוע: "עם כל תחושות הזעם והעלבון, לא נעשתה עבירה על החוק היבש או על חוקי העזר העירוניים, ובהתאם לכך גם משטרת ישראל וגם עיריית נס ציונה לא יכלו למנוע או לסגור את ההתכנסות. ההחלטה הייתה נתונה בלעדית לבעלי האולם. אות קין ובושה גדולה ימשיכו לרבוץ על חסידות גור שניצלה את הפרצה בחוק ואפשרה אירוע מהסוג הזה ביום הכי קדוש בלוח השנה הלאומי של ישראל".
גם במערכת הפוליטית לא נשארו אדישים. יאיר גולן, יו"ר מפלגת הדמוקרטים" תקף: "לא מתגייסים.
לא נושאים בנטל. ולא סופרים את מי שהתגייסו, לחמו ונפלו כדי להגן גם עליהם. הביזוי הזה של ערבות הדדית ושל יסודות המדינה חייב להסתיים. אנחנו נשים סוף לחגיגה שנבנתה על גבם של המשרתים ועל חשבון הציבור כולו".
חבר הכנסת אביגדור ליברמן, יו"ר מפלגת ישראל ביתנו", ביקר בחירפות: "בזמן שהמדינה כואבת את ערב יום הזיכרון, חסידות גור קיימה אירוע התרמה מפואר בנס ציונה. אנחנו בוכים על הנופלים והם רוקדים על השולחנות ושמחים! גם את קודש הקודשים המשתמטים מחללים".
