וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בלחיצת כפתור: הנשק האיראני שמבודד 100 מיליון אזרחים

עודכן לאחרונה: 22.3.2026 / 17:43

המשטר מצמצם את תעבורת האינטרנט לכדי מינימום כדי לשמור על תפקוד חיוני בלבד, תוך שיבוש זרימת מידע מהשטח ומניעת תיעוד בזמן אמת. מה שמקשה על איסוף מודיעין ומאפשר שליטה בנרטיב בתוך ומחוץ למדינה

תקיפות ספינות טילים של חיל ים האיראני בצפון איראן/דובר צה"ל

אחד הכלים המרכזיים של המשטר האיראני הוא השליטה ברשת האינטרנט הלאומית (NIN) - זוהי לא רק כתגובה למחאות בשנים האחרונות, אלא כחלק ממדיניות שיטתית לשימור יציבות המשטר. במסגרת זו פותחו גם מנגנוני דיכוי וניטור, בהם הבסיג'.

הייחודיות טמונה ביכולת לווסת ואף לצמצם באופן דרמטי את פעילות הרשת: לפי הערכות, לפני כשבועיים הוגבלה התעבורה לכ-12% בלבד, תוך שמירה על פעילות חיונית כמו בתי חולים ובנקים, בעוד השימוש האזרחי כמעט הושבת. במצב כזה, העברת תכנים - ובפרט סרטונים, הופכת לכמעט בלתי אפשרית.

השיטה משתלבת עם פעולות נוספות כמו מחסומים ברחבי איראן וסביב אתרים רגישים כדי למנוע מאזרחים ו'אזרחים' לדווח על התרחשויות שונות בדיעבד או בשידור חי. וכך לסייע לגורמים אזוריים או צבאות זרים שרוצים להפיל את המשטר ורוצים לדעת על מיקום כוחות צבא, אישים בכירים, מפקדי שטח, נזקים למתקנים ותנועת מערכות נשק.

חשיכה דיגיטלית. אזרחים איראניים/AP

הנשק האסטרטגי במדינה של כמאה מיליון אזרחים תחת המשטר הקיצוני משבשת פעילות איסוף המודיעין הגלוי של ארגוני ביון. כשהאינטרנט כבוי או עובד בצורה מצומצמת מאוד, נגדע אחד ממקורות המידע האמינים ביותר על מה שקורה. מה שמסביר שוב שוב כמה המלחמה הזו היא פחות מצולמת. פחות ויזואלית.

לשיבוש האיראני הממוסד הצבאי יש גם היבטים נוספים: כמו שיבושי gps בתחום הניווט האזרחי והלוויינות כדי למנוע לתייג גיאוגרפית מקומות ואירועים חריגים.

עכשיו אתם בטח שואלים מדוע לא עוקפים את זה? יש ניסיונות אבל הם נקודתיים וברמת בוטיק ביחס למספר האזרחים במדינה. במלחמה הזו, מי ששולט ברוחב הפס, שולט בנרטיב.

מחקר תקשורת של מצב מלחמתי מהסוג הזה מגדיר את המצב הזה כחשיכה תקשורתית מבוקרת. בניגוד למלחמות שמסוקרות 24/7 בשידור חי או שהאזרח הופך להיות עיתונאי כדי לספק תמונת מצב, כאן המשטר הדיקטטורי הקיצוני שבר את הכלי הדמוקרטי הבסיסי.

sheen-shitof

עוד בוואלה

איזו תוכנית לתואר שני במנהל עסקים מציעה הכי הרבה קורסי בחירה?

בשיתוף הקריה האקדמית אונו

מנגנוני דיכוי וניטור. מיליציית הבסיג'/GettyImages, Majid Saeedi/Getty Image

עבור עיתונאים וכלי התקשורת במערב ההחשיכה הוויזואלית או החלקית ביותר מייצרת חלל של אמת, הסתמכות על מידע, חצי אמיתות או שקרים ונרטיב שהמשטר משחרר לאוויר מתוך ידיעה שבהיעדר הוכחות מהקרקע יהיה קשה מאוד להפריך אותם בזמן אמת.

המציאות מחייבת את כלי התקשורת שרוצים לנתח את המציאות האיראנית תחת מתקפה אמריקאית-ישראלית חסרת תקדים להתאמץ יותר ולדבר פחות בסימני קריאה יותר בסימני שאלה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully