נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הצהיר אתמול (שני) שיהיה לו "הכבוד להשתלט על קובה", באותו יום שבו רשת החשמל של האי הקומוניסטי קרסה לחלוטין לראשונה מאז שארצות הברית עצרה למעשה את זרימת הנפט למדינה.
"אתם יודעים, כל חיי שמעתי על ארצות הברית וקובה - מתי יהיה לארצות הברית הכבוד לקחת את קובה? זה כבוד גדול", אמר טראמפ לכתבים בחדר הסגלגל. "להשתלט על קובה בצורה כלשהי... כלומר, בין אם אשחרר אותה או אקח אותה, אני חושב שאני יכול לעשות איתה כל מה שאני רוצה".
כשנשאל האם מבצע צבאי אמריקני בקובה יהיה דומה ללכידתו של ניקולאס מדורו בינואר בוונצואלה, או יותר למלחמה המתמשכת של ארצות הברית עם איראן, השיב טראמפ לכתבים: "אני לא יכול לומר לכם את זה".
דבריו של טראמפ הגיעו בזמן שקובה שקעה שוב בעלטה בעקבות תקלה ברשת החשמל. חברת החשמל הממשלתית מסרה כי לא זוהו תקלות ביחידות הייצור שפעלו בעת הקריסה, והוסיפה כי היא פועלת להשבת החשמל ברחבי המדינה.
קובה נשענת במידה רבה על נפט לצורך ייצור חשמל. המצור האפקטיבי של ארצות הברית על משלוחי הדלק החמיר את משבר האנרגיה במדינה, וגרם להפסקות חשמל תכופות, לקיצוב ציוד רפואי ולירידה בתיירות, לפי גורמים רשמיים. מחירי הדלק זינקו עד כדי כך שבשוק הלא רשמי הם מגיעים לכתשעה דולרים לליטר - כך שמילוי מיכל דלק לרכב עשוי לעלות מעל 300 דולר, יותר מהכנסה שנתית של רוב הקובנים.
בשנים האחרונות נרשמו שורה של הפסקות חשמל ארציות. גורמים קובנים ייחסו זאת בעבר לסנקציות האמריקניות, בעוד מבקרי המשטר הצביעו גם על מחסור בהשקעה במערכת הייצור המתיישנת של האי.
"גורמים בממשל האמריקני כנראה מאוד מרוצים מהנזק שנגרם לכל משפחה קובנית", אמר סגן שר החוץ הקובני קרלוס פרננדס דה קוסיו בתגובה להפסקת החשמל אתמול.
מיגל, מארח דירת Airbnb בעיר הנופש וארדרו, סיפר כי העיר בדרך כלל ניצלת מהפסקות חשמל - אך הפעם גם היא נפגעה, בשל היקף התקלה.
תושבת הוואנה, דיאנה מאצ'ין, אמרה לסוכנות רויטרס כי הפסקת החשמל האחרונה אינה מפתיעה אותה, וכי האזרחים צריכים להיערך עם "כיריים מעץ, פאנלים סולאריים למי שיכול להשיג, מאגרי מים למי שיש בעיות מים, ומאגרי גז למי שיש".
המוזיקאי לאסרו קארון אמר כי הפסקת החשמל תשפיע על עבודתו, אך הוסיף כי "אין מה לעשות מלבד להתמודד ולהמשיך קדימה, ולראות מה יקרה".
בשבת יצאו תושבים בעיר מורון שבמרכז האי לרחובות במחאה על בעיות באספקת החשמל והגישה למזון, ואף הציתו את מטה המפלגה הקומוניסטית.
נשיא קובה, מיגל דיאס־קאנל, אמר ביום שישי כי לא התקבלו משלוחי נפט לאי בשלושת החודשים האחרונים. הוא הוסיף כי גורמים קובנים קיימו שיחות עם ארצות הברית כדי "לזהות את הבעיות ההדדיות הדורשות פתרון".
"ההשפעה (של המצור) עצומה. היא מתבטאת בצורה הקשה ביותר במשבר האנרגיה", אמר הנשיא. "זה גורם למצוקה בקרב האוכלוסייה". לפי דיווח בניו יורק טיימס, וושינגטון דורשת את התפטרותו של דיאס-קאנל.
בתגובה למשבר, הממשלה הכריזה על צעדי חירום הכוללים קיצור שעות לימודים, דחיית אירועי ספורט ותרבות והפחתת שירותי תחבורה. במקביל, בתי חולים ממשלתיים רבים צמצמו פעילות, ומחסור בדלק ובמשאיות אשפה גרם להצטברות זבל בשכונות שלמות.
מכירת דלק בתחנות ממשלתיות מוגבלת מאוד. רק תיירים, דיפלומטים וקובנים שקיבלו אישור דרך מערכת מקוונת יכולים לתדלק, לרוב לאחר שעות המתנה. בנוסף לכך, נתונים עדכניים מראים ירידה חדה בתעבורת האינטרנט בקובה על רקע משבר האנרגיה.
חברות תעופה ממדינות רבות ביטלו טיסות לקובה בשל מחסור בדלק מטוסים וחוסר יציבות. אמריקן איירליינס, דלתא איירליינס וג'טבלו הפסיקו את טיסותיהן לאי. גם אייר קנדה הודיעה בחודש שעבר כי היא משעה את טיסותיה לקובה בשל מחסור בדלק, וההפסקה צפויה להימשך עד 1 בנובמבר.
טראמפ אמר בשבוע שעבר כי קובה נמצאת "בצרות עמוקות" וכי ייתכן שארצות הברית תהיה חלק מ"השתלטות ידידותית" על המדינה. "הם נשארו, כמו שאומרים, עם אדים אחרונים", אמר.
ארצות הברית שיבשה את אספקת הנפט לקובה מוונצואלה לאחר שהדיחה את נשיאה בתחילת ינואר. בהמשך איימה להטיל מכסים על מדינות אחרות שמייצאות נפט לקובה, בטענה שהוואנה מהווה "איום חריג" בשל יישור קו עם "מדינות עוינות ושחקנים מזיקים" ואירוח יכולות צבאיות ומודיעיניות שלהם.
קובה דחתה את הטענה וקראה לארצות הברית להקל את הלחץ.
