המצב הביטחוני משפיע על שוק הנדל"ן, אבל לא כפי שניתן היה לצפות. למרות המתח, אי הוודאות והשהייה הממושכת במרחבים המוגנים, חברות הנדל"ן מדווחות על גל פניות, המשך בביקושים לדירות חדשות וממוגנות, ובעיקר על שינוי התנהגותי של הרוכשים.
"ענף הנדל"ן הוגדר כחיוני עם פרוץ הלחימה, מה שאפשר לנו לעבור למודל עבודה המבוסס על הגעה ישירה לבתי הלקוחות שאותו התחלנו ליישם כבר בשנת 2017 וכיום כ-80% מהעסקאות נעשות בבתי הלקוחות", מסביר ניר שמול, מנכ"ל קבוצת שניר.
הוא מוסיף כי "השוק מתורגל במעברים משגרה לחירום עוד מימי הקורונה, ולכן זיהינו שלמרות החשש להגיע למשרדי המכירות, הביקוש לדירות קיים וממשיכים להגיע לידים. כבר ביומיים הראשונים למלחמה הצלחנו לסגור שתי עסקאות בתל אביב ובהרצליה".
לדבריו, חלק מהרוכשים החלו בתהליך לפני המלחמה ובחרו להאיץ את הסגירה, מתוך תחושה שסיום הלחימה יביא שגשוג והצעות המחיר הנוכחיות לא יישארו לאחר מכן. "אני לא מרגיש שוני דרמטי בין האזורים; יש לנו פרויקטים בחיפה ובצפון שנותרו פעילים עם פגישות יומיות. אמנם המספרים נמוכים מאשר בשגרה, אך הם יעלו בתום המלחמה" מציין שמול.
תל אביב תחת אש - ממשיכה למשוך רוכשים
לדברי אורי פליישמן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בקבוצת לוינשטין: "חרף המצב אנחנו מזהים שבתל אביב, בניגוד למקומות אחרים, יש יותר אנשים שמגיעים לפגישות. בשבוע הראשון למלחמה משרדי המכירות היו סגורים, אך בהתאם להנחיות פיקוד העורף שאפשרו זאת, ובעקבות דרישת הלקוחות, פתחנו את משרדי המכירות. אנחנו מזהים אמון גבוה מאוד - אנשים מתעניינים, שואלים, בודקים, כנראה כי הם מבינים שבראייה עתידית יהיה שינוי לטובה שישפיע על מצב המשק כולו".
פליישמן מוסיף כי הפרויקטים שמוכנים לאכלוס זוכים להתעניינות מוגברת בשל הלחץ של האנשים לממ"ד וכי יש הבדל בין האזורים בארץ: "מחוץ לתל אביב אנשים יותר זהירים. בנתניה למשל, יש פגישות אבל זה לוקח יותר זמן".
כחלק מתל אביב, גם שדה דב מתנהגת בשונה ממקומות אחרים. פרויקט "זוהי תל אביב" של הקבוצות לוינשטין, מבנה ומטרופוליס הושק מספר שבועות לפני פרוץ המלחמה. פליישמן מציין כי "רק לפני חודש עלינו עם קמפיין משמעותי, ולשלושת השותפות היה ברור שלא מורידים תקציבים גם בתקופה הזו. מאז ועד היום אנחנו מקבלים כמות גבוהה במיוחד של לידים מדי יום. לפני פרוץ המלחמה כבר היתה היענות גדולה וקצב הרשמות משמעותי, והמגמה ממשיכה עם הרשמות חדשות לצד התקדמות בהרשמות הקיימות לחתימה על חוזה".
פליישמן מוסיף: "זיהינו במערכת המכירות כניסה של הרבה לידים בזמן שהייה בממ"ד. רמת ההתעניינות גבוהה מאוד, והפניות ממשיכות לזרום בקצב שלא צפינו לאור המצב".
נדב יגן, סמנכ"ל השיווק והמכירות במטרופוליס: "מאז פרוץ המלחמה יש עלייה חדה בפניות לדירות חדשות עם ממ"ד, גם לפרויקטים שאין עליהם קמפיין פעיל כרגע. משפחות מבינות שמיגון ואיכות בנייה כבר לא נתפסים כמותרות אלא כצורך בסיסי".
יגן מוסיף על מצב השוק: "מבחינת הפעילות בשטח, הפניות מגיעות היום לאורך כל שעות היום, אפילו בזמן אזעקות. אנשים נמצאים בבית, חושבים על הביטחון של המשפחה ועל איכות החיים שלהם, וממשיכים להתקדם בתהליכי רכישה גם בתקופה הזו. במקביל, אנחנו פוגשים יותר ויותר רוכשים שמסתכלים גם על היום שאחרי. אם המערכה מול איראן תסתיים בהסרת האיום האסטרטגי מעל ישראל, זה עשוי לשנות את תפיסת הסיכון של המדינה בעיני משקיעים ובקרב יהדות התפוצות. במצבים כאלה השוק הישראלי נוטה להגיב מהר, ולכן חלק מהרוכשים מעדיפים לפעול כבר עכשיו ולא לחכות לגל הביקושים שיגיע כשהמציאות תתייצב".
בדרום אין בשורות - אבל אחרי כל מלחמה מגיעה התפוצצות ביקושים
לדברי עפרה חדד, סמנכ"לית ומבעלי חברת יורו ישראל, הבונה ומשווקת פרויקטים בנתיבות ואשקלון: "בדרום לצערי אין בשורות טובות. יש לידים, אבל רובם מסתכמים בשאלות כלליות ושום דבר מהותי לא יוצא מזה. עצרנו את הקמפיין בשלב זה ואנחנו מחכים לראות לאן הדברים מתפתחים. אין מכירות, ומעט הלידים שכן נכנסים ברובם לא רלוונטיים".
חדד מציינת כי גם בסבבים הקודמים הם ראו את אותה התופעה: "אנשים אומרים 'אוקיי, תספרו לנו', אבל בפועל זה לא מתקדם, וחבל על המשאבים. רק כשהמצב מתייצב והילדים חוזרים למסגרות ושגרה אפשר באמת לקדם עסקאות. אבל אני לא מתרגשת מזה - זה דפוס שחוזר בכל מערכה צבאית. תמיד אחרי שהמלחמה נגמרת יש התפוצצות של ביקושים ולרוב גם זינוק בהתעניינות מצד תושבי חוץ - חלק ממניעים אידאולוגיים של חיזוק המדינה, וחלק בגלל האנטישמיות הגואה בעולם".
