וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בצל המלחמה באוקראינה, קרואטיה מחזירה את שירות החובה אחרי 17 שנה

10.3.2026 / 14:13

בדומה לשכנותיה בבלקן, קרואטיה מסתגלת לחוסר הביטחון ביבשת. היעד: 4,000 חיילים בכל שנה. במחזור הראשון נרשמה התלהבות רבה, כשמחצית מהמגויסים התנדבו לפני שקיבלו צו גיוס. במקביל, סרביה, המודאגת מבריתות שכרתה קרואטיה עם בוסניה וקוסבו, שוקלת מהלך דומה

צבא קרואטיה. רויטרס
צבא קרואטיה/רויטרס

קרואטיה החזירה את שירות החובה לראשונה זה 17 שנה, וכמה מאות בני נוער כבר התייצבו לתחילת הכשרתם הצבאית. המדינה הבלקנית, שחוותה מלחמת עצמאות קשה בשנות ה-90, נמצאת לא הרחק מהמלחמה באוקראינה - רק הונגריה מפרידה בינה לבין העימות הקשה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

לפי ערוץ BBC, האימונים יתקיימו בבסיסים בשלושה אזורים ברחבי קרואטיה, והמתגייסים צפויים להתייצב במתקן הקרוב ביותר למקום מגוריהם, שם הם יקבלו את הציוד שלהם ואת השיבוץ למגורים. במשך החודשיים הקרובים הם יידרשו לציית למשמעת צבאית.

"הם נותקו כעת מהסביבה האזרחית"', אמר טיהומיר קונדיד, מפקד צבא קרואטיה. הוא גם מיהר להרגיע הורים מודאגים כי ילדיהם יטופלו בזהירות. "נרגיל אותם בהדרגה, שלב אחר שלב, כדי שלא יחוו יותר מדי לחץ", הוסיף.

רבים מן המתגייסים ישמחו גם לשמוע כי אין "הגבלות מיוחדות" על שימוש בטלפונים ניידים, מעבר לאיסור להשתמש בהם במהלך האימונים. כ-800 אנשים נכללים במחזור הראשון של המתגייסים, כשיותר ממחציתם לא המתינו לצו הגיוס אלא התנדבו לשירות - נתון המצביע על מוטיבציה גבוהה. אחד מכל עשרה מגויסים הוא אישה, שאינן מחויבות לשרת.

גורמים בקרואטיה גם הדגישו כי עד כה רק עשרה אנשים נרשמו כסרבני מצפון. הם יידרשו לבצע ארבעה חודשי שירות אזרחי במקום זאת - ויקבלו פחות ממחצית מהקצבה החודשית של 1,100 אירו שמוענקת למתגייסים.

הגנה מפני רחפנים ולוחמת סייבר

הרמטכ"ל קונדיד מבטיח תוכנית "מאוד דינמית ומאוד מעניינת" למתגייסים. ההכשרה תכלול הכול - ממיומנויות מסורתיות ועד "שליטה בסיסית ברחפנים וכישורי הגנה מפני רחפנים", וכן טכניקות ולוחמה בתחום הסייבר ואמצעי נגד.

"המצב בקרואטיה ובכל הסביבה שלנו היה יציב. כרגע זה שונה לחלוטין", אמר שר ההגנה של קרואטיה, איוואן אנושיץ', ל-BBC. "בארבע השנים האחרונות אנחנו רואים לא רק את התוקפנות הרוסית באוקראינה, אלא גם את השלוחות של רוסיה ברחבי אירופה שעושות את עבודתן".

החזרת שירות החובה בקרואטיה עשויה להשפיע גם על שכנותיה. לקראת הבחירות לפרלמנט שיתקיימו החודש, מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בסלובניה מקדמת חזרה לגיוס חובה.

במקביל, נשיא סרביה, אלכסנדר ווצ'יץ', הודיע כי השירות הצבאי יחזור בתוך 12 החודשים הקרובים. סרביה גם הגדילה משמעותית את הוצאותיה הצבאיות, מה שמעורר חששות בקוסובו ובבוסניה, שהתפצלו ממנה במלחמות עקובות מדם. מנגד, סרביה הביעה דאגה מהברית הצבאית החדשה של קרואטיה עם קוסובו ואלבניה.

"כל התפתחות צבאית בבלקן הופכת את האזור כולו לפחות בטוח, משום שכל אחד מפרש זאת כמשהו שמכוון נגדו", אמר ג'יימס קר-לינדסי, אנליסט המתמחה בבלקן ובסכסוכים בינלאומיים. "הבעיה היא שקרואטיה מתחמשת. וכמובן, כשקרואטיה קונה נשק, סרביה מסתכלת על זה וחושבת שגם היא צריכה".

עד סוף השנה צפויים עוד שלושה מחזורי גיוס לצבא קרואטיה, והיעד הוא להכשיר 4,000 מתגייסים בכל שנה מעתה והלאה. בנוסף לקרואטיה, לתשע מדינות נוספות בנאט"ו יש שירות חובה, בהן יוון, טורקיה מדינות סקנדינביה והמדינות הבלטיות.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully