וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בין מקלט לקפה, איזנקוט חוזר לדוקטרינת הדאחייה: "לא מספיק חזק ועוצמתי"

עודכן לאחרונה: 9.3.2026 / 23:51

ביקור בגבול הצפון חיבר את עברו של הרמטכ"ל לשעבר, הוגה השיטה למלחמה בחיזבאללה בלבנון השנייה - ועתידו כמי שמבקש להוביל אותה מכיסא רה"מ. במפגש עם תושבים עולים הפצעים שנפתחו עם חזרת האש - ומתחברים לטרגדיה שחווה בעצמו. "הגדרנו מטרות בעזה ובלבנון ולא מימשנו"

בווידאו: גדי איזנקוט מספר שח"כים מהקואליציה ומהאופיזציה רוצים להצטרף למפלגתו/צילום סטילס: ראובן קסטרו

במקלט ליד מזכירות קיבוץ יפתח, בגבול הצפון, מפעילים גן ילדים בקפסולות. מדי שעה מגיעים הורים עם ילדיהם - לשחק, להיפגש, לדבר. אחר כך חוזרים הביתה, והקבוצה הבאה מחליפה אותם. מייסדי הקיבוץ, יוצאי חטיבת הפלמ"ח שנלחמו בגליל העליון, התיישבו כאן באוגוסט 1948, שלושה חודשים אחרי הכרזת העצמאות. "הילד הזה הוא דור רביעי ביפתח", סיפרה אמו של פעוט לגדי איזנקוט שביקר במקום. סבא-רבא שלו, חנן סבר, היה מאגדות יפתח והגליל. "החזרה לכאן אחרי הפינוי, וההחלטה לבנות בית ולהישאר גם עכשיו, באות גם מהתודעה ההיסטורית הצרובה באנשי המקום", הבהירה האם.

"כמו ביפתח, בכל מקום שאני מגיע אליו בישראל אני נתקל ברוח מיוחדת הזאת, בקרב תושבים והנהגות מקומיות. זאת רוח שיכולה להיות השראה למנהיגות במדינה", אמר הרמטכ"ל לשעבר כשיצא מהמקלט. המארחים המליצו על כוס קפה בעגלת "גליקי" המקומית, שנפתחה לפני חצי שנה על ידי רחלי ונוח הרשקו. בנם, סמ"ר גל הרשקו, נפל בעזה בדצמבר 2023. הדמיון בינו לבין בנו של איזנקוט, ששמו זהה ונפל באותו חודש, עולים במהרה בשיחה. "היינו מפונים בגינוסר ושם שמענו שגל שלכם נהרג", סיפרה רחלי לאיזנקוט. "בגלל השמות הזהים, לקחנו את זה קשה והזדהינו איתכם. אחרי שבועיים נהרג גל שלנו עם עוד ארבעה לוחמים".

"המלחמה שונה מכל האחרות". איזנקוט בגבול הצפון/אתר רשמי, אריק מרמור

זו מציאות מוזרה: זוג הורים שכולים שבניהם נשאו אותו שם ונפלו ברצועת עזה בסמיכות זמנים נפגשים בקיבוץ שפונה במלחמת חרבות ברזל, תושביו שבו בשיירה צוהלת לפני שנה ועכשיו האדמה רועדת שוב מתחת לרגליהם. בין ירי מלבנון לנפילות בישראל אין זמן למחסה; יש בתים ללא ממ"דים, ומדינת ישראל עדיין לא פיצתה על 450 דונם מטעים שרופים. אבל הפעם לא רק שלא מתפנים - מתעקשים להפעיל חינוך, להכין אספרסו, כריכים ועוגות. "רפואת הנפש חשובה לא פחות מרפואת הגוף", מסביר אסף לנגלבן, ראש המועצה האזורית הגליל העליון, את ההתעקשות על שגרה. "רק ככה נחזור לצמיחה. התנאי: צה"ל יישב מצפון ליישובים, עד שתהיה ממשלה אחראית בצד השני".

איזנקוט סבור שתרחיש כזה בר השגה. "המלחמה הזו שונה מכל האחרות. אנחנו לא נלחמים מול חיזבאללה בלבד, אלא מול כל השרשרת. איראן הקימה אותו, סוריה הייתה העורף הלוגיסטי, לבנון - זירת המימוש. זו הזדמנות היסטורית לפרק את חיזבאללה, להפסיק את האיום ולעשות שינוי יסודי". הוא מבקר את ההישגים החלקיים במלחמה הקודמת. "הייתה שם מלחמה רב-זירתית, אבל לא מימשנו את היעדים - חצי הישג בעזה, חצי בלבנון. עכשיו יש הזדמנות לשינוי בצפון. המלחמה חייבת להסתיים בשינוי באיראן: פירוק תוכנית הגרעין, הפסקת מימון ושליחים". הוא לא רואה תרחיש של פלישה קרקעית לאיראן: "מדינה ענקית עם 90 מיליון תושבים. אחרי עיראק ואפגניסטן, זה יהיה וייטנאם פי מאה. צריך להכות במרכזי כובד".

sheen-shitof

עוד בוואלה

המסחר חוזר לצעירים: בנק הפועלים מקל על הצעד הראשון ומציג מהלך חדש בשוק ההון

בשיתוף בנק הפועלים

מציאות מוזרה. איזנקוט/אתר רשמי, אריק מרמור

בדרך מיפתח למטולה, על כביש הצפון, שליח וולט ממהר על טוסטוס עם משלוח. גם במטולה מזמינים אספרסו טעים בבית הקפה "בלה" ברחוב הראשונים. שנה וחצי כל רצועת הגבול הייתה ריקה, 70 אלף עקורים, רצועת ביטחון בתוך ישראל. תל חי היתה מאחורי חומות, נסיעה למטולה היתה סכנת נפשות. עכשיו תושבים חוזרים ומתעקשים להישאר, אך האופוריה הייתה מוקדמת. חיזבאללה יורה שוב. "הגדרנו מטרות בעזה ובלבנון ולא מימשנו", מאשים איזנקוט, שמוביל בימים אלה לראשונה קמפיין בראש מפלגה משלו. "בלבנון פגענו בביפרים, זה היה הקצה. החלק המשמעותי יותר היה להרוג 15,000-10,000 אנשי חיזבאללה, ‫זה לא קרה ‫ולכן צריך להשלים את המשימה הזאת, ‫אבל אין יותר מדי זמן".

למטולה חזרו 60% מהתושבים והעימות המתחדש מעכב את התאוששות המושבה. "אנחנו שותים קפה ברחוב הראשונים כי אני נאבק על נורמליות, על כל ילד שיחזור לחינוך", אומר דוד אזולאי, ראש המועצה. "אבל אם מדברים עכשיו על עוד סבב, לא נוכל לשקם. די עם הטרמינולוגיה הזאת. אין עוד סבב, צריך לגמור עם זה אחת ולתמיד. יורים עלינו פצצות מצרר, אתמול הבאנו לקבורה תושבת שלנו ובגלל המצב, רק משפחתה הורשתה להשתתף בהלוויה. הדרג המדיני מצנן את הצבא. צה"ל מוכן לפעולה עם סכין בין השיניים".

שומר אמונים לדוקטרינת הדאחייה. איזנקוט/אתר רשמי, אריק מרמור

באמצעות כוח אש לא פרופורציונלי: דוקטרינת הדאחייה

בחמ"ל המושבה צופים בצילומי הגבול הלבנוני. איזנקוט, עם עבר עשיר בלבנון, ממ"פ עד אלוף פיקוד צפון, מזהה מקומות מוכרים. מנהרות חיזבאללה הן זיכרון חי מימיו כרמטכ"ל. הוא מסביר שעדיין רלוונטית דוקטרינת דאחייה שגיבש לפני מלחמת לבנון השנייה: כוח אש א-סימטרי ולא פרופורציונלי נגד מרכזי כוח ותשתיות אזרחיות המשמשות את האויב. לפיה, צה"ל יגיב בעוצמה אדירה נגד כל כפר שממנו יירו, וייצור הרס נרחב לטובת קיצור לחימה והרתעה. "השמדנו 246 יעדי חיזבאללה - ההישג הגדול ביותר במלחמה ההיא", הוא נזכר.

בהמשך, הועתקה הדוקטרינה לאזורי הכפרים והעיירות שהפכו מעוזי חיזבאללה. "אנחנו צריכים לפנות שם את האוכלוסייה לשם הגנתה, לתקוף את כל אלפי המטרות שם ולהשמיד אותן. בסוף מרכז הכובד של ארגון חיזבאללה זאת האוכלוסייה השיעית בלבנון. היום כל תושבי דאחייה מתפנים לאזורים נוצרים ששונאים אותם שנאת מוות, זו ההשפלה הכי גדולה עבורם. זה מאפשר לישראל חופש פעולה, ולכן גם היום צריך לפעול על פי עיקרון של מקסימום כוח במינימום זמן ולהגיע להסכם", הוא מפרט. "הדבר החשוב ביותר זה השמדת יכולות מסיבית, ‫במהירות. מהתיאורים אתה רואה שזה לא מספיק חזק ועוצמתי. חייבים תמרון קרקעי כדי ‫לשפר את ההגנה על יישובי הצפון. ‫עד כמה לתמרן לעומק, זו שאלה". מימוש מדיניות זו, הוא סבור, תביא ל"הישג שיהיה לדורות, ההישג יהיה שההתיישבות חוזרת למטולה, לקרית שמונה וליפתח".

אייזנקוט במהלך ביקורו בגבול הצפון/אתר רשמי, אריק מרמור
"אני נמנע בימים כאלה ‫למתוח ביקורת, אבל הממשלה חייבת לקרוא לכל המשתמטים"

בשעה זו, שישראל מתמודדת עם מלחמה רב-זירתית, איזנקוט גם התייחס לחוסר הרצון של רבים מהציבור החרדי להיכנס תחת האלונקה. "‫נכון לשעה הזאת שאנחנו מדברים, ‫יש עשרות אלפי משתמטים ועריקים", אמר איזנקוט. "‫זו תופעה מטורפת. אתה לא שומע שמוקיעים את המשתמטים ‫ואת העריקים. ‫היום הממשלה הייתה צריכה לצאת בקריאה ‫לכל המשתמטים - יש לכם עד יום העצמאות ‫לחזור מיד ולהתגייס. במקום זה הם מתחנפים ‫לגפני ודרעי ומנסים לעשות טריקים ושטיקים".

הוא הוסיף: "‫זו ממשלה באופסייד. ‫היא מנסה השבוע לתת להם תקציב ‫עם הרבה מאוד כסף ‫כדי שישמרו את הממשלה עד ספטמבר. אני נמנע בימים כאלה ‫למתוח ביקורת על הממשלה, אבל הממשלה חייבת לקרוא היום ‫לכל העריקים והמשתמטים, ‫עד כאן, זאת שעת חירום לישראל".

ממשיכים לעדכן אתכם גם בטלגרם. הצטרפו עכשיו.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully