איראן תונהג על ידי חברי מועצה זמנית, שתיטול את השלטון עד לבחירת מנהיג חדש, בעקבות חיסולו הדרמטי של עלי חמינאי אתמול במכת הפתיחה של המבצע הישראלי-אמריקני.
המועצה תורכב משלושה חברים - הנשיא מסעוד פזשכיאן, יו"ר מערכת המשפט גולאמחוסיין מוחסני אג'אי והאייתוללה עלירזא אעראפי. אעראפי הוא חבר במועצת המומחים, גוף של אנשי דת שיעים האחראי על בחירת המנהיג העליון.
"המועצה החלה למלא היום את סמכויותיה", הצהיר הנשיא פשזכיאן בנאום ראשון לאומה מאז תחילת המלחמה, לאור דיווחים סותרים על מצבו. בכירים נוספים במשטר, שהיו מקורבים לחמינאי ולפי דיווחים גם ניהלו את ענייני המדינה בפועל, הם ראש המועצה לביטחון לאומי עלי לריג'אני ויו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קליבאף.
חמינאי, שריכז בידיו את מרבית סמכויות המשטר, לא הותיר אחריו יורש ברור. בעבר הוזכר בנו מוג'תבא כמי שעשוי לרשת את אביו, אך הרעיון עורר התנגדות בעיני מי שראו בכך תחילתו של שלטון שושלתי.
לפי חוקת הרפובליקה האסלאמית, המנהיג צריך להיות איש דת שיעי - אך לא בהכרח הסמכות הדתית הבכירה ביותר, כפי שהיה בימיו של מנהיג המהפכה רוחאללה חומייני. החוקה שונתה לאחר מותו ב-1989 כך שחמינאי, שהיה איש דת זוטר יחסית, יוכל לתפוס את מקומו.
כל מנהיג עליון חדש יתמודד עם מדינה מפולגת הנמצאת בקריסה כלכלית, בעיצומה של מלחמה המאיימת על הישרדות המשטר. הוא עשוי לנקוט בקו פשרני יותר מול המערב ובכך לסלול את הדרך להסכם עם ארצות הברית והקלה בסנקציות, אך ייתכן שייבחר מועמד בעל אידיאולוגיה נוקשה כמו חמינאי, או אף קיצוני ממנו.
"מוסדות המדינה קיימים ויש לנו הליכים חוקתיים", אמר שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לערוץ אל-ג'זירה. "אולי בעוד יום או יומיים תראו את בחירתו של מנהיג עליון חדש".
