המאמץ של ראש ממשלת השבעה באוקטובר לגלגל את האחריות על הטבח לכל עבר ולהציג את עצמו כנקי כפיים אינו משכנע איש. להפך, ככל שהוא מתאמץ יותר לשפץ פרוטוקולים ולהציג חצאי אמיתות, כך מתחדדת ההבנה שהוא מוקד הכשל והטבח הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. הסיבה שהוא חוסם בכל כוחו את הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית ברורה לגמרי - הוא מפחד.
כל הדיונים בקבינט תועדו, כל הישיבות הוקלטו, וכל מילה נרשמה בפרוטוקול. כמובן שגם למערכת הביטחון יש אחריות גדולה לקונספציה השגויה, ועל כל האחראים לשאת באחריות ולתת את הדין. האמת אינה תלויה בפרשנות - היא מתועדת.
ההיסטוריה מדברת בעד עצמה.
במרץ 2009 נחתם הסכם קואליציוני בין ישראל ביתנו לליכוד, ובו נקבע במפורש כי יעד אסטרטגי של מדינת ישראל הוא הפלת שלטון חמאס בעזה. חתימתו של נתניהו מתנוססת על המסמך בגאון. אלא שבפועל, במקום לפעול למימוש היעד הזה, הוא גיבש מדיניות הפוכה: שימור חמאס כגורם שלטוני בעזה, במטרה להחליש את הרשות הפלסטינית.
מדיניות עקבית - מניעת הסלמה
עסקת שליט ב-2011 סימנה נקודת מפנה. שחרור סינוואר ו-1,026 מחבלים נוספים הוצג כהישג מנהיגותי, אך המחיר האסטרטגי לטווח ארוך היה ידוע לי כבר אז. התנגדותי נשמעה בזמן אמת, אך הושתקה. את תוצאות ההחלטה הזו ראינו שנים לאחר מכן.
ב-2014, במהלך מבצע צוק איתן, דרשתי למגר את שלטון חמאס, ובעקבות חילוקי הדעות ביני לבין נתניהו בנושא פורקה השותפות בין מפלגת ישראל ביתנו לבין הליכוד.
באותה עת שוב עמדנו בפני האפשרות לשנות את המציאות ולהגיע להכרעה, אך לאחר 52 ימים, ובניגוד לדרישתי למגר את שלטון חמאס, נתניהו בחר בהפסקת אש, כפי שהתגאה בכך לאחר מכן בספרו.
בדצמבר 2016, כשהייתי שר הביטחון, העברתי לראש הממשלה מסמך ביטחוני מפורט שתיאר תרחיש פלישה של חמאס ליישובים ישראליים וחטיפות המוניות, בדיוק כפי שקרה לבסוף ב-7 באוקטובר.
חודשים ספורים לאחר מכן, באפריל 2017, נתניהו עצמו תיאר בוועדה לביקורת המדינה תרחיש דומה מאוד: חדירה רחבה, מצנחי רחיפה, ירי טילים, תקיפה מהים ומתחת לפני הקרקע - מהלך שמטרתו זעזוע תודעתי של הציבור. הדברים נאמרו בגלוי, מתועדים וזמינים.
במקביל, יוזמות לפגוע בהנהגת חמאס לא קיבלו מנתניהו אור ירוק. המדיניות העקבית הייתה מניעת הסלמה, גם במחיר דחיית עימות הכרחי.
התגאה בהעברת מזוודות הדולרים
בנובמבר 2018 הכריז נתניהו באופן רשמי על מדיניות "ההסדרה" - מונח מכובס למציאות של תשלומי מזומן לחמאס בעד שקט זמני. התנגדתי לכך בקבינט, הזהרתי מהמחיר הכבד שנשלם והודעתי על התפטרותי מתפקיד שר הביטחון. הזהרתי בזמן אמת ש"מפקירים את תושבי העוטף… קונים שקט לטווח קצר במחיר פגיעה קשה בביטחון הלאומי לטווח ארוך".
נתניהו אף התגאה בזמן אמת בהסדרה שביצע ובהעברת מזוודות הדולרים לחמאס.
השאלה אינה רק מי נושא באחריות, אלא מי עיצב במשך שנים את המדיניות שהובילה לשם. התשובה לא תימצא בסיסמאות אלא בפרוטוקולים. וכשאלה ייפתחו במסגרת ועדת חקירה ממלכתית, התמונה המלאה תיחשף - בלי תיווכים, בלי ספינים, רק העובדות כפי שנאמרו בזמן אמת.
כשתקום ועדת חקירה ממלכתית, אהיה הראשון להעיד ולחשוף בה את כל המסמכים העומדים לרשותי.
