עיראק, שבה מערכת הבריאות מתמודדת עם משברים מתמשכים, סובלת מתופעת "רופאים מזויפים" במרכזי הקוסמטיקה ההולכת ומתרחבת ומסכנת את אזרחים.
לפי העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", לא מדובר עוד במקרים בודדים, אלא בתופעה רחבה החושפת ליקויים חמורים בפיקוח ובאכיפה. למרות דיווחים על מקרי מוות וסיבוכים רפואיים, ממשיכים אנשים ללא השכלה מתאימה או רישיון רפואי לבצע טיפולים מסוכנים במרכזים הפועלים בגלוי בלב הערים.
בשבוע שעבר חזר הנושא לכותרות, לאחר שמפקדת משטרת א-רסאפה בבגדאד הודיעה על מעצרה של אישה שהתחזתה לרופאת אסתטיקה ועסקה בכך באופן לא חוקי במשך חמש שנים. לפי הודעת המשטרה, החשודה הודתה שפתחה מרפאות לא מורשות, וברשותה נמצאו מסמכים וקבלות מזויפים ששימשו להונאה. החשודה הועברה למעצר והובאה בפני בית המשפט.
החוק העיראקי אוסר בבירור עיסוק ברפואה ללא תעודה, אך הבעיה לפי גורמים מקצועיים היא אכיפה חלשה וסמכויות חופפות בין משרד הבריאות, הסתדרות הרופאים והגורמים הביטחוניים. כך נוצר "אזור אפור" שבו מרכזי קוסמטיקה פועלים לעיתים באמצעות רישיונות מסחריים כלליים או תחת שמות של רופאים שאינם עובדים בהם בפועל.
"אין מדיניות מניעה ואין פיקוח אפקטיבי"
לפי מקורות רפואיים, תלונות רבות הוגשו על ידי אזרחים שסבלו מסיבוכים חמורים לאחר שעברו הליכים קוסמטיים במרכזים לא מורשים. סיבוכים אלה נעו בין עיוות קבוע וזיהומים חמורים ועד מקרי מוות. לדברי ד"ר ראפד אל־מסארי, רופא מומחה לכירורגיה פלסטית, הבעיה עמוקה יותר מהתחזות בלבד.
"מרכזי קוסמטיקה הפכו למרפאות רפואיות מלאות, בלי תנאי בטיחות ובלי פיקוח", אמר לעיתון. לדבריו, "הזרקות, בוטוקס וניתוחי שאיבת שומן אינן פעולות פשוטות, אלא התערבויות רפואיות מסוכנות שדורשות רופא מומחה, ציוד מתאים וסביבה סטרילית".
גם בקרב הציבור נשמעת ביקורת חריפה. הפעיל ראמי א-סעדי אמר כי הרשויות פועלות רק לאחר אסונות: "אין מדיניות מניעה ואין פיקוח אפקטיבי". לדבריו, היעדר רשימה פומבית של מרכזים מורשים ורופאים מוסמכים "משאיר את האזרח לבדו מול הימור על חייו".
הכאב החריף ביותר נשמע מפי משפחות הקורבנות: הודא אל-כעבי, שאיבדה את אחותה לאחר סיבוכים של ניתוח קוסמטי שבוצע במרכז לא מורשה, סיפרה: "אחותי לא ידעה שמי שביצעה את הניתוח אינה רופאה. היא נכנסה למרכז מוכר בעל שלל פרסומות, אנחנו דורשים להעמיד לדין את כל מי שאפשר, מי ששתק ומי שהגן על המרכזים האלה".
במקביל, רופאים מוסמכים מוצאים עצמם מחוץ לשוק בשל העלויות הגבוהות של עמידה בתקנים, בעוד מרכזים לא חוקיים פועלים במחירים נמוכים וללא פיקוח - תופעה שמסכנת את בריאות הציבור ופוגעת באמון הציבור במערכת הרפואית.
