וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אירופה שולחת חיילים לגרינלנד, טראמפ מאיים: "נטיל מכסים"

16.1.2026 / 18:27

ביבשת לוקחים ברצינות את הצהרותיו של נשיא ארה"ב, ולבקשת דנמרק פרסו באופן סמלי כוחות באי הארקטי. משלחת של חברי קונגרס דמוקרטים ורפובליקנים הגיעו לתמוך בקופנהגן: "זה פוגע בנאט"ו ומשחק לידי רוסיה וסין". אך טראמפ בשלו, ומאיים לפגוע כלכלית במדינות שלא יתמכו בו

טראמפ מדבר על הצורך להשתלט על גרינלנד/רשתות חברתיות

כמה מדינות אירופיות שלחו השבוע כוחות צבא לגרינלנד, לבקשת דנמרק, על רקע איומיו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לספח את האי הארקטי והאסטרטגי, אך ספק אם המהלך הסמלי הזה ישנה את עמדתו התקיפה של טראמפ בנושא.

טראמפ טוען שגרינלנד חיונית לביטחונה של ארצות הברית בשל מיקומה האסטרטגי ומאגרי המשאבים הגדולים שבה, ולא שלל שימוש בכוח כדי להשתלט עליה. היום (שישי) הוא כבר העלה את האפשרות שיטיל מכסים על מדינות שאינן תומכות בעמדת ממשלו כלפי גרינלנד, אי אוטונומי השייך לדנמרק.

ההתמקדות של הנשיא, שמשלים בימים אלו את שנתו הראשונה בכהונתו השנייה, בשטחה של מדינה החברה בנאט"ו מדאיגה לא רק את קופנהגן ובירות אירופיות אחרות, אלא גם חברי קונגרס בוושינגטון, כולל ממפלגתו של טראמפ.

היום הגיעה משלחת של מחוקקים משתי המפלגות אל דנמרק כדי להיפגש עם מנהיגי המדינה וגרינלנד, במטרה להרגיעם. המשלחת האמריקנית, המונה 11 חברים ובראשה הסנאטור הדמוקרטי כריס קונס, כוללת גם שני סנאטורים רפובליקנים. היא אמורה להיפגש עם ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן ועם מקבילה הגרינלנדי ינס־פרדריק נילסן, כך נמסר מלשכתה של פרדריקסן.

"בתקופה של חוסר יציבות בינלאומית גוברת, עלינו להתקרב לבעלות בריתנו - לא להרחיק אותן", אמר קונס בהודעה לעיתונות שפרסם מוקדם יותר השבוע.

ספינת קרב דנית לחופי גרינלנד/רויטרס

פרדריקסן ונילסן הבהירו שוב ושוב בימים האחרונים כי הם מתנגדים להשתלטות אמריקנית על גרינלנד, ודחקו בטראמפ לחדול מהרטוריקה שלו. ואולם, גם האזהרות מפני החלשת נאט"ו לא שכנעו את טראמפ לסגת.

שליחו המיוחד לגרינלנד אמר כי הוא מתכנן לבקר באי בחודש מרץ, וכי הוא מאמין שניתן יהיה להגיע להסכם.

"אני בהחלט מאמין שיש עסקה שצריכה ותהיה ברת-ביצוע לאחר שהתהליך הזה יתפתח", אמר ג'ף לנדרי, מושל לואיזיאנה שמונה לאחרונה גם לתפקיד השליח, בריאיון לרשת פוקס היום. "הנשיא רציני. אני חושב שהוא סימן את הקווים. הוא אמר לדנמרק מה הוא מחפש".

הסנאטורית ג'ין שאהין מניו המפשייר, דמוקרטית וחברה בוועדת החוץ של הסנאט, אמרה כי הרטוריקה האחרונה על השתלטות אמריקנית על גרינלנד פוגעת בנאט"ו ומשחקת לידי יריבותיה המרכזיות - רוסיה וסין. הן מוסקבה והן בייג'ינג מכחישות את אחד מטיעונים המרכזיים של טראמפ להשתלטות על האי - השפעתן הגוברת לכאורה באזור הארקטי.

"אני יודעת שיש כאן בדנמרק ובגרינלנד חששות עמוקים וממשיים. החששות הללו מובנים כאשר האמון מתערער. אבל אני מאמינה שהשכל הישר יגבר", אמרה שאהין. "ואני מאמינה בכך משום שהמוסדות כבר פועלים. משני צדי המתרס הפוליטי בקונגרס קיימת תמיכה גורפת בנאט"ו וביחסים בין ארצות הברית לדנמרק", אמרה שאהין, שאביה שירת בגרינלנד כחייל במהלך מלחמת העולם השנייה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

איך למנוע איבוד כבודה בחו"ל - ומה לעשות כשזה קורה?

בשיתוף הפניקס

משלחת אמריקנית נפגשת עם חברי פרלמנט מדנמרק כדי לדון במצב בגרינלנד, 16 בינואר 2026/רויטרס

במשלחת משתתפים גם הסנאטורים הרפובליקנים תום טיליס וליסה מרקובסקי - שני קולות חריגים במפלגה הרפובליקנית המעזים לאתגר את עמדותיו של הנשיא - בעוד שיתר החברים הם מחוקקים דמוקרטים.

לרגל הביקור, דגל גרינלנד הונף בגרם המדרגות הראשי של בניין הפרלמנט הדני, כריסטיאנסבורג, במרכז קופנהגן. בנוסף לכך, הפגנות תמיכה בגרינלנד תוכננו אמורות להתקיים מחר בדנמרק ובבירת גרינלנד, נואוק.

ביקור חברי הקונגרס מגיע לאחר פגישה חשובה שהתקיימה בבית הלבן ביום רביעי, שבה נפגשו שר החוץ הדני לארס לוקה ראסמוסן ושרת החוץ של גרינלנד ויויאן מוטספלדט עם שר החוץ האמריקני מרקו רוביו וסגן הנשיא ג'יי.די ואנס. גורמים דניים אמרו לאחר הפגישה כי לא הצליחו לשנות את עמדת הממשל האמריקני בנוגע לרכישת גרינלנד, וציינו חוסר הסכמות מהותיות בין הצדדים.

ראסמוסן ומוטספלדט נפגשו גם עם מחוקקים אמריקנים בוושינגטון במהלך השבוע, בניסיון לגייס תמיכה בקונגרס, בעוד דנמרק וגרינלנד מנסות לפתור את המשבר הדיפלומטי חסר התקדים עם בעלת ברית בנאט"ו.

"(אנחנו) מוכנים לשיתוף פעולה ביטחוני באזור הארקטי, אך הדבר חייב להתבצע תוך כיבוד שלמותנו הטריטוריאלית, המשפט הבינלאומי ומגילת האו"ם", כתב ראסמוסן בפוסט ביום חמישי בלילה.
שרים מדנמרק ומגרינלנד נפגשו ביום שישי כדי לדון בהיערכות האי, כך נמסר בהודעה משותפת.

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ משוחח עם אנשי תקשורת על סיפון מטוס אייר פורס 1, 11 בינואר 2026/רויטרס

טראמפ העלה לראשונה את רעיון רכישת גרינלנד בשנת 2019, במהלך כהונתו הראשונה, אך מאז שובו לבית הלבן הוא קידם אותו מחדש, ובאגרסיביות. מהלכים האחרונים במדיניות החוץ - ובראשם לכידתו הדרמטית של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו בתחילת החודש - גרמו למדינות אירופה לקחת ברצינות את איומיו גם ביחס לגרינלנד.

בינתיים, בוושינגטון, קבוצה של חברי קונגרס - כולל רפובליקנים - רוצים לקדם חקיקה שתצמצם את יכולתו של טראמפ להשתלט על גרינלנד, על רקע מאבק מתמשך סביב סמכויות מלחמה, שהחוקה מעניקה לקונגרס. עם זאת, ניסיון דומה להצר את סמכותו ביחס לוונצואלה, אחרי הפשיטה נגד מדורו, לא צלחו וקיבלו את הרוב הנדרש בשני בתי המחוקקים שבהם לרפובליקנים יש רוב. במקביל, מחוקק רפובליקני קידם חוק בבית הנבחרים התומך בסיפוח גרינלנד.

לפי סקר של סוכנות הידיעות רויטרס ומכון הסקרים איפסוס, רק 17% מהאמריקנים תומכים במאמציו של הנשיא להשתלט את גרינלנד, ורוב גדול הן של דמוקרטים והן של רפובליקנים מתנגדים לשימוש בכוח צבאי כדי לספח את האי.

טראמפ, מצדו, כינה את הסקר "מזויף", אף שרבים מאלו שבחרו בו עשו זאת בין היתר בשל הבטחתו להתמקד במדיניות הפנים ולא לצאת להרפתקאות מעבר לים, שנגדן הטיף במשך שנים ארוכות.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully