צרפת רשמה בשנת 2025 יותר מקרי מוות מלידות לראשונה מאז תום מלחמת העולם השנייה, במגמה שמחלישה את היתרון הדמוגרפי ארוך-השנים שלה לעומת מדינות אחרות באיחוד האירופי.
המכון הלאומי לסטטיסטיקה פרסם אתמול (שלישי) נתונים שלפיהם בשנה שעברה נרשמו 651 אלף מקרי מוות לעומת 645 אלף לידות. מספר הלידות צנח מאז מגפת הקורונה העולמית.
לצרפת היו באופן מסורתי נתונים דמוגרפיים חזקים יותר מרוב מדינות אירופה, אך הזדקנות האוכלוסייה וירידה בשיעור הילודה מראים כי גם היא אינה חסינה מהמשבר הדמוגרפי שמכביד על הקופה הציבורית ברחבי היבשת.
שיעור הפריון ירד ל־1.56 ילדים לאישה בשנה שעברה, הרמה הנמוכה ביותר מאז מלחמת העולם הראשונה, והרבה מתחת ל־1.8 ילדים לאישה, הנתון שעליו מתבססות תחזיות מימון הפנסיה. בשנת 2023, השנה האחרונה שלגביה קיימים נתוני השוואה באיחוד האירופי, דורגה צרפת במקום השני עם שיעור פריון של 1.65, אחרי בולגריה שעמדה על 1.81.
לשכת מבקר המדינה של צרפת הזהירה בחודש שעבר כי השינוי הדמוגרפי צפוי להחזיר את ההוצאה הציבורית לרמות של תקופת המגיפה בשנים הקרובות, תוך שחיקה של מערכת המס.
"לאור פרישתן לגמלאות של האוכלוסיות הגדולות שנולדו בשנות ה־60, מתחים בשוק העבודה ובעיות בכוח האדם צפויים להחריף במהירות בשנים הקרובות", אמר הכלכלן פיליפ קרוול.
למרות שמספר מקרי המוות עלה על מספר הלידות, אוכלוסיית צרפת גדלה במעט בשנה שעברה והגיעה ל־69.1 מיליון תושבים, הודות להגירה, שהוסיפה לפי ההערכות כ-176 אלף איש לאוכלוסיית המדינה.
תוחלת החיים הגיעה בשנה שעברה לשיאים חדשים - 85.9 שנים לנשים ו־80.3 לגברים - בעוד ששיעור בני 65 ומעלה עלה ל-22%, כמעט זהה לשיעור בני ה-20 ומטה.
לראשונה ממלחמת העולם ה-2: יותר מקרי מוות מלידות בצרפת
14.1.2026 / 9:28
