וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

איראן בחשכה: שיבושי התקשורת מקשים לאמוד את היקף ההפגנות והנזק

12.1.2026 / 6:00

שיבושי התקשורת החריפים שמפעיל המשטר האיראני מקשים על קהילות המודיעין לבנות תמונת מצב על ההפגנות והעימותים ברחבי המדינה. בישראל עוקבים בדאגה, וחוששים מהסלמה שתכלול תקיפה אמריקאית ותגובה איראנית שתגלוש לאזורנו

תיעוד מההרס באיראן אחרי ההפגנות/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

שיבושי התקשורת החריפים היזומים של מנגנוני הביטחון ברחבי איראן מאתגרים מאוד את קהילות המודיעין במזרח התיכון בפרט ובמערב. בהתאם לכך קיים קושי לבנות תמונת מצב מדויקת על מה שקורה בלמעלה מ-20 מוקדי ההפגנות ועל הדינמיקה בין משטר האייתולות למתנגדי המשטר.

לפי הערכות במערכת הביטחון רק אחוזים בודדים מרשת האינטרנט פעילים ומאפשר להעביר סרטונים, תמונות ומידע אל מחוץ למדינה. תנועת דיפלומטים זרים מאוד מאותגרת על ידי מחסומים של מנגנוני הביטחון האיראנים וחשש להיקלע למהומות אלימות.

כיצד המפגינים מתארגנים?

הרוח למפגינים ויצירת המסגרת הרעיונות מגיעה מנאומיו ומסרי בנו של השאה הגולה רזה פהלווי באמצעות שידורים חיים שנקלטים באמצעות צלחות לווין ברחבי איראן. בנוסף לכך, טוענים גורמים העוקבים אחרי הדיווחים שיוצאו מאיראן כי ראשי ההפגנות ופעילים בכירים לא חוזרים לבתיהם כדי לא להיעצר על ידי מנגנוני הביטחון האיראנים. ההערכות הן שבימים האחרונים עברו מוקדי ההפגנות המרכזיות בערים ממחאות להתקוממות, תקיפה של אנשי הבסיג', המשטרה, משמרות המהפכה וסמלי השלטון.

הפגנות נגד הממשל באיראן, 10 בינואר 2026/רויטרס

כיצד האיראנים מתמודדים עם ההפגנות

האיראנים הגיעו מהר מאוד להתפרצויות אלימות ברחבי המדינה על בסיס הפגנות בעבר אך הן מגיעות בעיתוי מורכב מאוד להתמודדות מאחר והדלק למחאה הוא הקושי הכלכלי של הציבור האיראני בדגש על אזורי המיעוטים (כורדים, בלוצ'ים ועוד), מחסור במים, שעות חשמל מצומצמות ואבטלה גואה. לפי מומחים בישראל השיטה האיראנית כוללת ברוב המוקדים הכלה של ההפגנות כדי לגרום למחאות לדעוך לאורך זמן, ניטור ההפגנות ויכולת לזהות את המסיתים וראשי המפגינים ובהתאם לעצור אותם בלילה (לכן הם הפסיקו לחזור בלילות לבתיהם). וגם איומים ישירים על כל מי שנתפס כ"מתנדנד" או עשוי "להתנדנד" בכל מה שקשור לתמיכה במשטר (צבא, אנשי דת, פקידים בכירים, ראשי אגודות ועוד).

מה האתגר הגדול בהערכות הסיכוי למשטר לשרוד?

יש שתי דינמיקות מאוד מאתגרות: ההפגנות שרובן בלתי צפויות והמעבר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מאיומים על ראשי המשטר לבל יהרגו מפגינים לתקיפות נגדי מוקדי המשטר האיראני. גורמי ביטחון העריכו כי ארה"ב לא תתקוף באיראן לפני שתעלה את רמת הכוננות במזרח התיכון ותגן על האינטרסים שלה במזרח התיכון.

שריפות במהלך מהומות בטהראן, איראן, 8 בינואר 2026/רויטרס

המעקב הישראלי

במערכת הביטחון בישראל עוקבים בדריכות אחרי ההתפתחויות באיראן. לפי הערכות ככל שדיכוי ההפגנות יהיה אלים יותר ויגבה יותר חיי אזרחים, כך גוברת הסבירות שנשיא ארה"ב ינחה על "תקיפות מוגבלות" באיראן כדי לאותת למשטר. בישראל חוששים מאוד ממצב של מיסקלקולציה קלאסי שבו האיראנים יגיבו לתקיפה אמריקאית אפשרית (בהמשך לאיומי טראמפ) בשיגורי טילים על ישראל ולכן רמת המוכנות בהגנה נותרה בעינה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully