התפיסה של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו על ידי ארצות הברית מעוררת תגובות מעורבות ברחבי העולם.
אין טעם להעמיד פנים אחרת: רבים, ואני בתוכם, חשים סיפוק מסוים. עבור אזרחים שסבלו מדיכוי, שחיתות, אלימות והרס כלכלי, המחשבה שאדם הנתפס כאחראי לכך נותן את הדין, מעוררת תחושת צדק. גם בזירה הבינלאומית, נדמה שלא מעטים מרוצים ושמחים מהאפשרות שמשטר עברייני משלם מחיר.
אך דווקא משום כך חובה לעצור לרגע ולשאול את השאלה המשפטית הקשה: האם צדק שנעשה תוך רמיסת כללי המשפט הבינלאומי הוא עדיין צדק, או שמא תחילתו של מדרון מסוכן?
אם מדינה, גם אם היא ארה"ב, פועלת מחוץ לשטחה הריבוני ותופסת בכוח נשיא מכהן של מדינה אחרת, ללא הליך הסגרה, ללא החלטת בית משפט מקומי וללא מסגרת אמנותית מוסכמת, הרי שמבחינה משפטית קשה להגדיר זאת אחרת מאשר חטיפה מדינתית.
דיני ההסגרה אינם המלצה. הם הבסיס להסכמה העולמית על כך שמדינות אינן פועלות ככנופיות חמושות מעבר לגבולותיהן, גם כאשר היעד שנוא, מושחת או אלים.
הסכנה האמיתית אינה במקרה הספציפי אלא במה שיבוא אחריו: אם מעצמה מערבית מרשה לעצמה לעקוף אמנות, ריבונות והליכים משפטיים, איזה טיעון יוותר לה כאשר מדינות אחרות יעשו אותו הדבר?
מחר תטען מדינה אחרת שהיא רק "מיישמת צדק". מחרתיים ייחטפו מתנגדי משטר מאירופה, עיתונאים גולים או אנשי אופוזיציה, בשם אותו תקדים. המשפט הבינלאומי אינו בנוי על סימפטיה לנאשם, אלא על כללים שנועדו להגן גם על מי שאיננו אהוד.
אין חולק שנשיאים אינם מעל החוק. אך הדין הבינלאומי קובע מנגנונים ברורים: בתי דין מוסמכים, הליכי הסגרה, ולעיתים חריגים מוגדרים היטב. עקיפה כוחנית של מנגנונים אלו אינה מחזקת את שלטון החוק אלא מחלישה אותו, ומעבירה מסר מסוכן: הכוח הוא הקובע, לא הכללים.
ברמה האנושית והמוסרית, אני מבין ומרוצה ואף שותף לתחושת הסיפוק של רבים. ייתכן מאוד שמיליונים מרגישים הקלה ושמחה. אך כמשפטן, אינני יכול להתעלם מהאמת המשפטית: זהו תקדים מסוכן.
משפט נבחן דווקא במקרים שבהם קל לוותר עליו. אם נכשיר פעולה בלתי חוקית רק משום שהתוצאה נעימה לנו, נאבד את הזכות לדרוש משפט והגינות כאשר זה יופנה כלפינו.
המאבק במשטרים עברייניים הוא מאבק צודק, אך צדק שאינו עובר דרך החוק עלול להפוך במהירות לכלי שרת של כוח שרירותי. השאלה האמיתית איננה אם אנו שמחים היום, אלא אם נוכל להרשות לעצמנו את המחיר מחר.
הכותב הוא מומחה לפלילי, צווארון לבן, הסגרות ופשיעה בינלאומית, יו"ר ועדת הסגרות ופשיעה בינלאומית בלשכת עורכי הדין
