וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אחרי המבצע בדרום: המשטרה בדרך "לכבוש" את הצפון, ראשי הרשויות מציבים אולטימטום

30.12.2025 / 6:00

בג'סר א-זרקא הוצבו מחסומי בטון מאולתרים עקב מספר אירועי ירי, דבר שעורר את זעמו של ראש המועצה אחרי שמהלך דומה אירע גם בכפר פוריידיס השכן. מסתמן כי החסימות נועדו להיטיב את שליטת המשטרה ולהקשות תנועה של עבריינים, אלא שהחסימות פוגעות גם בתושבים שומרי החוק

מחסום משטרה מאולתר בכפר פוריידיס/יואב איתיאל

משטרת ישראל הציבה אתמול (שני) מחסומי בטון מאולתרים במספר רחובות בכפר ג'סר א-זרקא וחסמה אותם לתנועה. זאת, בהנחיית מפקד התחנה המקומית, לאחר מספר אירועי ירי בכפר בשבוע שעבר.

לתושב הכפר שתמה בשטח על הצעד הכוחני בשכונת מגוריו וביקש הסברים, נאמר להפסיק להטריד את השוטרים או שיעוכב בשל הפרעה לשוטר במילוי תפקידו. לדבריו, בשכונה הזו נחסמו ארבע מתוך חמש כניסות ויציאות והשוטרים הותירו רק אחת פתוחה. במשטרה אומרים כי מדובר בחסימה בשני רחובות בלבד וזאת, בנוסף לנוכחות משטרתית סביב השעון בכניסה היחידה לכפר, במתכונת מחסום "נושם".

החסימות נועדו להיטיב את שליטת המשטרה ברחובות הכפר ולהקשות את התנועה של עבריינים/אתר רשמי, ללא

מסתמן כי החסימות נועדו להיטיב את שליטת המשטרה ברחובות הכפר ולהקשות את התנועה של עבריינים שלא תחת עיניהם הבוחנות של שוטרים ולהצר את אפשרויות ההימלטות שלהם מזירות פשע. אלא שמחסימת הרחובות סובלים גם התושבים שומרי החוק.

מהלך דומה עשתה המשטרה בכפר פוריידיס לפני מספר שבועות. גם שם זכה הצעד לביקורת, ועלה אף בשאילתה בכנסת. אלא שהמשטרה בשלה והיא אף אינה רואה לנכון להודיע לתושבים באופן מסודר ורשמי על סגירת הרחובות הספק-חוקית הזו. לא חולקו פליירים עם הסברים, לא פירוט נקודות החסימה ולא תאריך יעד להסרת המחסומים. ללא תימרור, ללא שילוט, ללא פסי אזהרה זוהרים, מהוות קורות הבטון המשמשות למחסומים המאולתרים גם מפגע בטיחותי, במיוחד בסמטאות החשוכות של הכפר שלא בכולן יש תאורת רחוב מספקת, או בכלל.

sheen-shitof

עוד בוואלה

הצלחה אמיתית: שביעות רצון של למעלה מ-94% בטיפולי הרזיה

בשיתוף אברהמסון

ראש המועצה המקומית ג'סר א-זרקא, שיח' מוראד עמאש, נתן למשטרה אולטימטום של 24 שעות/ראובן קסטרו

"מתייחסים אלינו כמו שאנחנו בשטחים. רוצים להראות לנו שערביי ישראל הם סוג ז'", אמר לוואלה אחד התושבים. "השוטרים שמעו שבן גביר אמר איפשהו שהוא בעל הבית, אז עכשיו הם אומרים את זה לנו". עוד הוסיפו בזעם: "עם כל הכבוד למאמצים שלהם ולרעיונות החדשים שלהם, לא ככה הם יגנו על הבטחון שלנו. עובדה, יש אפס תוצאות בחיסול הפשיעה פה. התוצאה היא ענישה קולקטיבית והשפלה. רוב התושבים בשכונה צריכים עכשיו להיכנס ברגל. מה יהיה אם מישהו יחטוף דום לב? אם חס וחלילה תפרוץ שריפה בבית? איך ימצאו את הדרך אמבולנס או מכבי אש?".

ראש המועצה המקומית ג'סר א-זרקא, שיח' מוראד עמאש, נותן למשטרה אולטימטום של 24 שעות להסרת "הבטונדות", טרם תסיר אותם המועצה המקומית באופן עצמאי ותשחרר את הכפר מהחסימות ברחובות, א־זֻקַאק (הסמטא) ואל בריד (הדואר). "היישוב ותושביו אינם יכולים ואינם מוכנים להשלים עם סגירות מתמשכות ועם הפיכת המרחב האזרחי למתחם חסום ומוגבל", הוא אמר לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי של המועצה, האשם דלאשה. לפני כמה שבועות הוטל עונש קולקטיבי כזה על הכפר הסמוך פוריידיס. אך לאחר מספר ימים המשטרה נאלצה להתקפל. והנה, עכשיו שוב, בגסר א-זרקא.

המשטרה הציבה מחסומים מבטון ברחובות בכפר ג'סר א-זרקא. 29 בדצמבר 2025./אתר רשמי, ללא

במכתב דחוף ששיגר היום לסגן ניצב איציק גבאי, מפקד תחנת המשטרה המקומית, זו שחנך בזמנו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הראשונה בישוב ערבי לאחר שהוקמה המנהלת לשיפור השירות של משטרת ישראל בחברה הערבית, הוא מלין כי "הצעדים שננקטו בפועל גורמים לפגיעה קשה, בלתי מידתית ובלתי נסבלת בשגרת חייהם של תושבי היישוב". הוא הוסיף כי "מדובר ביישוב צפוף, הסובל ממילא ממחסור חמור בתשתיות תחבורה ודרכים חלופיות, והחסימות יוצרות עומסי תנועה חריגים, פגיעה בנגישות לשירותי חירום, מוסדות חינוך, מקומות עבודה ובריאות ואף מסכנות חיי אדם", זאת, הוא מדגיש, "מבלי להקל ראש בחומרת תופעות האלימות והירי, ומבלי לפגוע חלילה במאמץ המשותף למיגורן".

שיח' מוראד מודה כי לאחרונה הפשיעה בכפר שוב הרימה ראש לאחרונה, אחרי תקופה של שקט יחסי. היו מספר מקרי ירי בשבועות האחרונים שבהם נפצעו בני אדם ונזקקו לטיפול רפואי דחוף בבית חולים, גם נערים, האחד בן 16, אחד ילד בן 11. "אז המשטרה באה עם דבר חדש - סגירת כבישים והצבת מחסומים. זה לא ראוי וזה מנוגד לדמוקרטיה כי זו ענישה קולקטיבית של כל האוכלוסייה בישוב הצפוף מאד. אנשים צריכים לצאת מהבית ופתאום עוד ועוד מחסומים של בטון מזויין שהוצבו היום ולך תדע מתי יחליטו להסיר את זה".

הצעדים החד-צדדיים שנקטה בהם משטרת ישראל פוגעים ברקמה העדינה של יחסי התושבים עם המועצה/אתר רשמי, ללא

"אני ידעתי על הכוונה הזו של תחנת המשטרה והם ידעו על ההתנגדות שלי", שיתף בזעם. "אמרתי להם שזה לא מקובל עלי. שיעשו מה שהם צריכים לעשות במסגרת הסמכויות שלהם. לסגור לנו רחובות באופן כזה זה לא במסגרת הסמכויות".

הצעדים החד-צדדיים שנקטה בהם משטרת ישראל פוגעים ברקמה העדינה של יחסי התושבים עם המועצה שהייתה הראשונה להקצות קרקע לתחנת משטרה ופוגעים ברקמה העדינה לא פחות של היחסים בינו לבין מפקד התחנה הצמודה לבניין המועצה. "הצבת הבטונדות נעשתה חרף פניותיי המפורשות והברורות שלא לנקוט בצעד זה, ותוך התעלמות מהשלכותיו החמורות על האוכלוסייה כולה", מציין עמאש. הוא קורא למשטרת ישראל לפעול "בדרך אחראית, חוקית ומקצועית, שאינה מטילה את עיקר הנטל על האוכלוסייה הנורמטיבית ושאינה פוגעת בזכויות יסוד".

"מדובר במשטרה לא מקצועית, שרלטנית שלא מסוגלת להילחם בפושעים ולהגן על האזרחים שומרי החוק. זו משטרה שנראית ומתנהגת כמו העבריין בן גביר", מסר ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא לזכויות האזרח הערבי. "משלמי המסים ששותקים נפגעים כתוצאה מהשרטלנות שמאפיינת משטרה בעולם השלישי", סיים.

המשטרה הציבה מחסומים מבטון ברחובות בכפר ג'סר א-זרקא. 29 בדצמבר 2025./אתר רשמי, ללא

"משטרת ישראל רואה בחומרה את העלייה באירועי הירי ואירועים פליליים נוספים שהתרחשו לאחרונה בגזרת הכפר ופוגעים בתחושת הביטחון של תושבי המקום", נמסר ממשטרת ישראל. "בעקבות כך, הנחה ממ"ז חוף על מספר צעדים שיסייעו במאבק בפשיעה, בהם בין היתר הקמת מפקדה משימתית המורכבת מלוחמי רומ"ח, שוטרי תחנת ג'אסר א זרקא ובלשים, לצד כוחות גלויים וסמויים, שתפעל בגזרת הכפר לאיתור וסיכול של עבירות פשיעה במרחב הציבורי לרבות תפיסות אמל"ח".

הם המשיכו: "במסגרת הפעילות המשטרתית ולאחר ניתוח מעמיק של השטח והצורך המבצעי שתכליתו לחזק את תחושת הביטחון של תושבי הכפר על ידי הגברת השליטה בתנועה בציר בו מתנהלים הגורמים המעורבים באירועים הפליליים ומהווה ציר נוח לבריחה והברחות, הוחלט על הצבת מחסומים", נמסר. "משטרת ישראל תמשיך לפעול בנחישות נגד גורמי פשיעה במטרה להגביר את תחושת הביטחון של תושבי הכפר".

חסימת הכביש בכפר פוריידיס/יואב איתיאל

עו"ד ניצן אילני ועו"ד עביר ג'ובראן מהאגודה לזכויות האזרח: "פעם נוספת פועלת המשטרה בחוסר סמכות מוחלט ונוקטת בענישה קוקלטיבית של אזרחים רק משום שהם מתגוררים בישוביים ערביים. בחודשים האחרונים זה קרה בפרדיס, בלקיה ובתל שבע, וכעת המשטרה מצאה ישוב ערבי נוסף להתעמר בו", זעמו. "למשטרה אמצעים רבים לאיתור עבריינים. חסימת יישובים שלמים או הגבלת הגישה אליהם, ובכלל זה לשירותי חירום, אינן חלק מהאמצעים החוקיים העומדים לרשותה. איש לא היה מעלה על דעתו להציב חסימות כאלו לצורך טיפול בפשיעה, במקום לפעול באופן ישיר נגד המעורבים באירועי הפשיעה, אלמלא היה מדובר ביישוב ערבי".

עורכות הדין קראו להסיר במיידי את החסימות: "באין כל מקור חוקי לפעילות המשטרה, אנו קוראות לה להסיר באופן מיידי את החסימות ולחדול משימוש באמצעי פוגעני זה".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully