2025 היא השנה המדממת ביותר אי פעם בחברה הערבית עם 252 אזרחיות ואזרחים שנרצחו במהלכה, כך לפי דו"ח סיכום שנה שפורסם היום (ראשון) על ידי ארגון יוזמות אברהם. מדובר בעלייה של 22 קורבנות מהשנה שעברה.
לפי ארגון יוזמות אברהם, הנתונים מצביעים על כך שבחברה הישראלית כולה, ולא רק בחברה הערבית, אותם מקרי רצח מובילים לחוסר תחושת ביטחון בסיסית אצל תושבי המדינה, שמרגישים מופקרים וכי המדינה עצמה לא נותנת מענה אמיתי לבעיה.
הערים המדממות ביותר: נצרת ולוד
זוהי השנה השלישית ברציפות בה לוד עומדת בפסגת מספר הנרצחים בשנה, עם 18 קורבנות שנספו. לצידה מופיעה גם העיר נצרת עם מספר נרצחים דומה. גם ברהט נרשמת תמונה קשה במיוחד, עם 11 נרצחים בעיר מתחילת השנה.
המטרות הנפוצות ביותר: צעירים, משפחות ונשים
ביוזמות אברהם טוענים כי 88% מהקורבנות נורו למוות, כשלדבריהם זוהי עדות "לקטלניות הנשק החם ולזמינותו הבלתי נסבלת".
למעלה מ-72% מהנרצחים היו בגילאי 18-40, כאשר יותר ממחציתם בני 18-30. עוד עולה מהדו"ח כי עשרות מהקורבנות היו בני אותה משפחה - אחים, בני דודים, בני זוג ואף אב ובנו - לעיתים באותו אירוע.
בשנה האחרונה נרצחו 23 נשים ערביות - המספר הגבוה ביותר שנרשם עד כה. חלקן נפלו קורבן לאלימות במשפחה, ואחרות לאלימות של ארגוני פשיעה ומעגלי נקמה, תזכורת כואבת לכך שנשים משלמות מחיר כבד במיוחד בהיעדר הגנה ומענים ייעודיים.
לפי נתוני הדוח, 12 אזרחים ערבים נהרגו במהלך פעילות משטרתית בשנת 2025. "נתון זה מחייב בדיקה מעמיקה ושקיפות מלאה, כדי לוודא שאין מדובר בנורמה מסוכנת של שימוש מופרז בכוח כלפי אזרחים ערבים", כתבו ביוזמות אברהם.
שהירה שלבי ואמנון בארי-סוליציאנו, מנהליה השותפים של יוזמות אברהם נמסר:
"המספרים של שנת 2025 הם כתב אישום חמור נגד הממשלה הנכשלת לחלוטין בטיפול במגפת הפשיעה והרצח. במקום השקעת משאבים וניהול אסטרטגי, הכולל מאמץ משולב ומתואם של כלל משרדי הממשלה, אנו מקבלים קיצוצים בתקציבים ובתכניות, חוסר תיאום והידברות עם החברה הערבית, פיענוח נמוך ביותר של פשעים ותיעדוף משימות לקוי של המשטרה. מדובר באזלת יד והפקרה של חיי אדם. במטרה לעצור את ההידרדרות, יש להחליף לאלתר את השר הכושל לביטחון לאומי ולהתחיל להתמודד עם אתגר הפשיעה והאלימות באופן אסטרטגי, הכולל גם שיטור, מניעה ואכיפה יעילים וגם התמודדות עם גורמי העומק לפשיעה. אסור להשלים עם מציאות שבה דם נשפך כעניין שבשגרה. חיי ערבים אינם הפקר".
