עימות חריף וטעון התרחש היום (רביעי) בכנס של "מועצת אוקטובר, כשאב שכול הבטיח לחלק גזרים לחברי הכנסת מהקואליציה שיצביעו בעד הקמת ועדת חקירה שאינה ממלכתית, במחאה על התנגדותם לוועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר והמלחמה.
רפי בן שטרית, אביו של אלרואי שנפל במוצב נחל עוז, אמר בדיון כי חברי הכנסת מהקואליציה "מחללים ומבזים את זכרם של הנופלים והנרצחים" ומתנהגים, לדבריו, "כמו שפנים, פחדנים". הוא הודיע כי הביא עמו ארגז גזרים כדי לחלקם לחברי הכנסת שיתמכו בהצעה. "יש לי לתת לכם היום רק דבר אחד - גזר. הבאתי לפה היום ארגז גזרים לחלק לחברי הכנסת. כי אתם שפנים ופחדנים", אמר.
בן שטרית טען כי נפילתם ורציחתם של כ־2,000 בני אדם מאז פרוץ המלחמה, לצד עשרות אלפי פצועים ומאות אלפי מפונים, מחייבת הקמת ועדת חקירה ממלכתית אחת ויחידה. לדבריו, כל חלופה אחרת נועדה להסיט את הדיון משאלת האחריות לשאלת סוג הוועדה. הוא קרא לאזרחים ולגורמים ממלכתיים שלא לשתף פעולה עם ועדה שתוקם ביוזמת הממשלה, וטען כי הממשלה "עושה את כל התרגילים והתעלולים כדי לברוח מהאחריות שלה".
במהלך הדיון נשמעו דבריהם של הורים ובני משפחה נוספים של נרצחים וחללים, שתקפו בחריפות את חברי הכנסת מהקואליציה. רובי חן, אביו של החלל-החטוף איתי חן, אמר כי חברי הכנסת שיתמכו בהצעה "מצביעים על קבורת האמת של מלחמת 7.10". לדבריו, הפוליטיקאים מבקשים למנות את החוקרים, לקבוע מה ייחקר ומה יוסתר, ולמנוע מהציבור לדעת את האמת. "למה ראש הממשלה כל כך מפחד מהאמת?", שאל.
רעות רכט אדרי, אמו של עידו ז"ל שנרצח במסיבת הנובה, פנתה לציבור ואמרה כי ההצבעה הצפויה בעד ועדת חקירה שאינה ממלכתית מהווה, לדבריה, "בגידת נבחרי הציבור בדם הנרצחים והחללים". היא הזהירה כי כל חבר כנסת שיתמוך במהלך "צריך לפנות את מקומו כבר מחר ממשכן הכנסת".
"פעלו באומץ"
הילה אביר, אחותו של לוטן שנרצח בנובה, קראה לחברי הכנסת לפעול "באומץ" ולהצביע נגד מה שכינתה "ועדת טיוח". לדבריה, מדינה שגורל אזרחיה חשוב לה "לוקחת אחריות" ואינה מסתתרת מאחורי טענות טכניות או דוחות.
הדיון התקיים על רקע הצעת חוק של הקואליציה להקמת ועדת חקירה שאינה ממלכתית, לקראת הצבעה הצפויה בהמשך היום במליאת הכנסת.
