הפרקליטות הצבאית הודיעה היום (שלישי) על סגירת תיק החקירה בעניינו של אל"מ במיל' יואב ירום, רמ"ט חטיבת גולני לשעבר, שנחקר בעקבות נפילתם של סמל גור קהתי ורב-סרן במיל' זאב חנוך (ז'אבו) ארליך בדרום לבנון. ההחלטה התקבלה לאחר שימוע, ללא נקיטת צעדים פליליים, אך בצירוף המלצה לצעדים פיקודיים.
לפי הודעת דובר צה"ל, ההחלטה נמסרה לאחר שימוע שנערך בעניינו של ירום. גם תיק החקירה נגד מעורב נוסף באירוע, שנחקר באזהרה, ייסגר ללא הליכים פליליים. משפחותיהם של קהתי ושל ארליך עודכנו בהחלטה.
ב-15 בנובמבר 2024, נפל לוחם חטיבת גולני, סמל אורי ניסנוביץ, בקרב עם מחבלי חיזבאללה במתחם הסמוך לכפר שמע בדרום לבנון. בעקבות נפילתו החליט מפקד חטיבת גולני לקיים תחקור מבצעי בזירת האירוע, משימה שאושרה פיקודית ונקבעה ל-20 בנובמבר.
בעקבות הצטרפותו של אל"מ ירום למשימה, הוקדם מועד התחקור, ואל הכוח הצטרף גם רב-סרן במיל' זאב חנוך (ז'אבו) ארליך, מומחה לארכיאולוגיה ולניתוח שטח. הצטרפותו של ארליך נעשתה ביוזמתו של ירום.
במהלך פעילות התחקור, שבוצעה במסגד ובמתחם סמוך לו המצוי מחוץ למבצר היסטורי באזור, הותקל הכוח על ידי שני מחבלים מארגון הטרור חיזבאללה. המחבלים פצעו את מפקד הכוח ואת אל"מ ירום, והרגו את סמל גור קהתי, ששימש כחובש קרבי ונחלץ לעזרת מפקדו, ואת זא'בו ארליך.
לאחר האירוע התברר כי ארליך לא היה בשירות מילואים פעיל בעת כניסתו לדרום לבנון ולא חויל בהתאם לפקודות הצבא. בעקבות החשד כי כניסתו לשטח הלחימה והצטרפותו לכוח לא בוצעו כחלק מפעילות מבצעית מוסדרת, נפתחה חקירה של מצ"ח.
בסיום החקירה המקיפה, ולאחר בחינת ממצאיה, הוחלט תחילה בכפוף לשימוע להעמיד את ירום לדין בגין עבירה של המתה בקלות דעת. בהמשך, נגבתה עדות נוספת ממפקד כוח הסיור, עדות שלא ניתן היה לגבות קודם לכן בשל פציעתו בקרב.
עם כניסתו לתפקיד של הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף איתי אופיר, נערך שימוע בתיק, וזאת גם בשל מסגרת הזמנים הנובעת מתחולת הדין הצבאי בעניינו של ירום. מהפרקליטות נמסר כי שילוב ממצאי החקירה, העדות הנוספת והראיות שהוצגו בשימוע הובילו למסקנה כי אין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין פלילי.
בין היתר צוין כי הסיור תוכנן מראש על ידי מפקד הכוח בשטח ונדרש לצורך מבצעי, וכי לא ניתן לסתור ברף הפלילי את טענות ירום שלפיהן הן הוא והן ארליך הצטרפו לפעילות מטעמים מבצעיים. עם זאת, נוכח נסיבות האירוע והשתלשלות האירועים שהובילה לכניסתו של ארליך לשטח הלחימה ללא חיילות מוסדרת, המליצה הפרקליטות הצבאית על נקיטת צעדים פיקודיים נגד ירום.
