באגף התקשוב, בפיקודו של האלוף אביעד דגן, עובדים בימים אלו על פיתוח וייצור יכולות בינה מלאכותית עבר התצפיתניות בחמ"לים ברחבי הארץ, בדגש עבור תצפתיניות המשרתות בגבולות המדינה וביהודה ושומרון.
מטרת הפרויקט היא פיתוח כלים מתקדמים, שלא רק מנתחים מידע - אלא גם מתמודדים עם היקפים עצומים של נתונים בזמן אמת, קובעים סדרי עדיפויות, ומאפשרים תחקור בדיעבד של חומרי האיסוף והמידע המצטבר לצורך הפקת תובנות.
על הפיתוח תהיה אחראית חטיבת בינה - חטיבת המידע והבינה המלאכותית. מדובר בחטיבה מטכ"לית, מבצעית-טכנולוגית, המובילה ויוזמת פלטפורמות, מערכות ויכולות מידע.
באגף התקשוב רואים בפרויקט המדובר עוד חלק מתהליך משמעותי שעובר תחום התקשוב מאז השבעה באוקטובר. לדברי קצינה בכירה באגף, פיתוח זה ואחרים עליהם אחראים חטיבת הבינה, יאפשר קפיצה משמעותית באפקטיביות המבצעית של צה"ל. הפרויקטים יתבצעו בכלי שיט, מטוסים, כלי רכבים קרביים משוריינים של זרוע היבשה, וכלים שונים של צה"ל.
הפרטים שנחשפו על מה שהתחולל בחמ"לי התצפיתניות בתקופה שקדמה לפני השבעה באוקטובר, הוכיחה כי אם היה העברת קבלת ההחלטות מהמטה לשטח, יכולת לחקור את השטח בכלים יותר מהירים ומדויקים, ניתן היה להפיק הרבה יותר מודיעין על מה שמתכנן ארגון הטרור חמאס או לכל הפחות, להבין שמשהו חריג מתרחש בשטח.
גורם צבאי המצוי בפעילות מערך התצפיתניות אמר לוואלה: "מדובר בהחלטה מבורכת. לתצפיתנית בחמ"ל יש אחריות גדולה מאוד אבל היא גם סובלת מגודש מידע. כלים של בינה מלאכותית יכולים לקצר הרבה שאלות ולהביא לפתרון מהיר יותר. קל לראות אנומליות עם כלי בינה מלאכותית".
