דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת", המתפרסם הבוקר (שני), מציג תמונת מצב קודרת על ישראל לאחר שנתיים של מלחמה ועל רקע יוקר מחיה שיצא משליטה. לפי הארגון, משפחה ממוצעת בישראל נאלצת להוסיף כ-9,000 שקלים בשנה רק כדי לשמור על רמת חיים בסיסית, ואילו כ-70% מהנתמכים ויתרו על רכישת תרופות ו-73% מהקשישים הנתמכים מצויים בעוני.
עלות המחיה המינימלית, המוגדרת כהוצאה הנדרשת לקיום בסיסי עלתה ב־5.5%, גבוה מהאינפלציה (3.4%). התייקרות המזון, הדיור והבריאות עומדות בבסיס הזינוק.
ההוצאה החודשית הממוצעת של נתמכי הסיוע עומדת על 12,734 שקלים, כמעט כפול מהכנסתם (6,593 שקלים). כשליש מהם חוו עיקול או חסימת חשבון בנק, ורק 5.7% מצליחים לחסוך. שכר המינימום אינו מכסה את עלות המחיה המינימלית למשק בית עם שני מפרנסים.
ב־41% מהמשפחות הנתמכות לפחות ילד אחד יצא לעבוד בשל מצוקה כלכלית - פי 2.4 מהאוכלוסייה הכללית. 84% מהמשפחות ויתרו על פעילויות בית ספר, טיולים וארגוני נוער לילדיהם. 41.5% דיווחו על פגיעה בלימודים עקב השלכות המלחמה.
המצוקה ניכרת
המצוקה הכלכלית והחברתית בישראל ניכרת במיוחד בתחומי הבריאות, התזונה והתעסוקה: בתחום הבריאות, 61.9% מהנתמכים מדווחים על מצב נפשי ירוד, ו־67.6% מהם נאלצו לוותר על טיפול רפואי או תרופות - שיעור הגבוה פי 3.3 מהאוכלוסייה הכללית. 75.7% מהנתמכים מתמודדים עם מחלות כרוניות, ורובם (83.6%) ויתרו גם על טיפול נפשי בשל מצוקה כלכלית.
בקרב הקשישים הנתמכים התמונה קשה אף יותר: 73.3% מצויים בעוני ו־44.4% בעוני חמור, כמעט 96% מדווחים שקצבת הזקנה אינה מאפשרת להם לחיות בכבוד, ויותר משליש סובלים מאי־ביטחון תזונתי חמור.
בתחום אי־הביטחון התזונתי, הנתונים שוברים שיאים: 867,256 משפחות (26.9%) חיות בחוסר ביטחון תזונתי, מתוכן 10.9% בחוסר חמור. 1.18 מיליון ילדים - 37.5% מכלל ילדי ישראל - סובלים מאי־ביטחון תזונתי, ו־42.5% מהנתמכים חוו רעב בשל חוסר יכולת לרכוש מזון. מאז 2024 נרשמה עלייה של עד 29% בשיעור אי־הביטחון התזונתי, תוצאה ישירה של שנתיים של מלחמה ועלייה רצופה ביוקר המחיה.
גם בתחום התעסוקה המצב מדאיג: ב־83.2% ממשקי הבית הנתמכים יש לפחות מפרנס אחד, אך למרות זאת המשפחות נשארות עניות; 54.8% מהנתמכים מדווחים שמצבם התעסוקתי הידרדר מאז 7 באוקטובר, ו־65.7% חשים תלות גבוהה בסיוע חיצוני.
"אזהרת צונאמי": מסקנות הארגון
ז'יל דרמון, נשיא עמותת לתת, קרא להקמת רשות לאומית למאבק בעוני "שפועלת ללא שיקולים פוליטיים".
ערן וינטרוב, מנכ"ל הארגון, הזהיר: "אנחנו נכנסים לשנתיים של מלחמה חברתית-כלכלית. אי־הביטחון התזונתי מתרחב, העוני מעמיק ומשקי בית חדשים מצטרפים למעגל המחסור. זו אזהרת צונאמי".
לדבריו, ללא טיפול ממשלתי מקיף, ישראל עלולה להפוך ל"סופר ספרטה" - מדינה שמגדילה את תקציב הביטחון אך משאירה עניים רבים ללא מענה בסיסי.
