טיקטוקרית ממאלי הואשמה בסיוע לצבא ונרצחה בירי על ידי טרוריסטים. מרים סיסה, בשנות ה־20 לחייה ובעלת יותר מ־100 אלף עוקבים בטיקטוק, פרסמה סרטונים על חיי היום־יום בעיר הולדתה טונקה שבאזור טימבוקטו בצפון המדינה, לעיתים תוך שהיא מביעה תמיכה בצבא.
הסרטונים שהעלתה סיסה
?? Radical Islamists executed a famous TikTok blogger Mariam Cisse in the Malian city of Tonka on the central square.
— dana (@dana916) November 10, 2025
According to the media, the girl was at the fair, from where she was taken away by armed men on a motorcycle. The next day she was brought to the central square… pic.twitter.com/U4SRm0bMCq
מותה זעזע את המדינה, הנאבקת בהתקוממות ג'יהאדיסטית מאז 2012. הטלוויזיה הממלכתית דיווחה כי כל רצונה היה לקדם את קהילתה ולתמוך בצבא באמצעות סרטוניה בטיקטוק. מאלי מתמודדת עם מצור דלק שהטילו קבוצות ג'יהאדיסטיות על הבירה, מצור ששיבש קשות את חיי היומיום ועורר "דאגה עמוקה" מצד האיחוד האפריקני.
לפי רשת הרדיו הצרפתית RFI, סיסה נחטפה בידי טרוריסטים בזמן ששידרה בלייב משוק בעיר סמוכה.
"אחותי נעצרה ביום חמישי על ידי הג'יהאדיסטים", סיפר אחיה לסוכנות הידיעות הצרפתית, והוסיף כי האשימו אותה בכך ש"מסרה מידע לצבא מאלי על תנועותיהם". בסוף השבוע הועברה לטונקה באופנוע ונורתה למוות בכיכר העצמאות שבעיר, בזמן שאחיה היה בקהל.
גורם ביטחוני אמר שהיא נרצחה משום שהואשמה בצילום פעילי ג'יהאד "עבור הצבא המאלי". בחלק מסרטוניה בטיקטוק נראתה לובשת מדים צבאיים, ואחד מהם נשא את הכיתוב "תחי מאלי".
מותה מגיע בעיצומו של המשבר החריף שנגרם בעקבות המצור הג'יהאדיסטי, שבעקבותיו בתי הספר והאוניברסיטאות במדינה סגורים זה שבועות. הממשלה השעתה את פעילות מוסדות הלימוד מאז החודש שעבר והצהירה כי תעשה "כל שביכולתה כדי להתמודד עם המשבר" ולפתוח אותם מחדש עד אתמול. ואולם המצב הקשה נמשך, וביום שישי קרא משרד החוץ הצרפתי לאזרחיו לעזוב את מאלי בדחיפות כל עוד יש טיסות מסחריות זמינות.
ביום ראשון הביע יו"ר נציבות האיחוד האפריקני, מהמוד עלי יוסוף, דאגה מה"התדרדרות המהירה במצב הביטחוני, שבו קבוצות טרור כפו מצור, פגעו בגישה לאספקה חיונית והחריפו קשות את התנאים ההומניטריים של האוכלוסייה האזרחית".
הוא גינה את "התקיפות המכוונות נגד אזרחים חפים מפשע", שגרמו ל"אובדן חיים בלתי מתקבל על הדעת ולהגברת חוסר היציבות", והוסיף כי האיחוד האפריקני "מוכן לתמוך במאלי, כמו גם בכל מדינות הסאהל, בתקופה מאתגרת זו במיוחד".
במהלך השבועות האחרונים סובלת מאלי ממחסור חמור בדלק, בעיקר בבירה במקו, לאחר שמורדים המזוהים עם אל-קאעידה הטילו מצור באמצעות תקיפת מכליות בכבישים ראשיים. מאלי, מדינה ללא מוצא לים, תלויה לחלוטין ביבוא דלק בדרך היבשה ממדינות שכנות כגון סנגל וחוף השנהב.
הצבא השתלט על השלטון במאלי בשנת 2021 והבטיח לשפר את הביטחון תוך שהוא מסלק את כוחותיה של השליטה הקולוניאלית לשעבר צרפת ומחזק את קשריו עם רוסיה. ואולם, ההתקוממות הג'יהאדיסטית החריפה וחלקים נרחבים בצפון ובמזרח המדינה נותרו מחוץ לשליטת הממשלה.
