וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סערה במקסיקו: הנשיאה הוטרדה מינית ברחוב

עודכן לאחרונה: 6.11.2025 / 11:12

קלאודיה שיינבאום, האישה הראשונה בתפקיד, בירכה את תומכיה בעת שגבר שיכור ניגש אליה מאחור, נגע בחזה שלה וניסה לנשק אותה. התקיפה עוררה את השיח סביב האלימות נגד נשים במקסיקו, וקריאה של הנשיאה לחקיקה כלל ארצית נגד הטרדה מינית: "אם לי זה קרה, מה יקרה לכל הנשים?"

נשיאת מקסיקו מוטרדת מינית ברחוב/תיעוד ברשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, קראה אתמול (רביעי) להכיר בהטרדה מינית כעבירה פלילית בכל רחבי המדינה, לאחר שהותקפה מינית ברחוב, בתקרית שהדגישה את הסכנות שנשים במקסיקו נתקלות בהן מדי יום.

שיינבאום, בת 63, הותקפה בעת שבירכה תומכים סמוך לארמון הנשיאות במקסיקו סיטי ביום שלישי, כשהייתה בדרכה לאירוע פומבי. גבר שיכור ניגש אליה, שם את ידו על כתפה, ובידו השנייה נגע במותנה ובחזה שלה, תוך ניסיון לנשק את צווארה.

איש מצוות האבטחה הנשיאותי משך אותו ממנה. בתחילה, נשיאת מקסיקו הראשונה נראתה מבולבלת מהאירוע, שתועד במצלמה, ואף הסכימה להצטלם עם האיש. "האדם הזה התקרב, שיכור לחלוטין... רק כשצפיתי בסרטונים מאוחר יותר הבנתי באמת מה קרה", אמרה שיינבאום.

הגבר נעצר מאוחר יותר, ולשכת הנשיאה אישרה לסוכנות הידיעות הצרפתית כי האיש הואשם בהטרדה, עבירה המוגדרת ונאכפת בבירה ובכ-20 מדינות מחוז אך לא בכל המדינה. העבירה אוסרת על התנהגות מגונה, מגעים לא רצויים, והתנהגות הפוגעת בכבוד וגורמת למצוקה רגשית.

נשיאת מקסיקו מוטרדת ברחוב, לעיני כולם/רויטרס

התקרית העלתה מחדש את תשומת הלב לאלימות כלפי נשים במדינה, שבה הטרדות מיניות הן נפוצות מאוד. ארגוני זכויות אדם מזהירים ממשבר של פמיסייד (רצח נשים על רקע מגדרי) במדינה, שבה עשר נשים נרצחות בממוצע מדי יום. על פי נתוני האו"ם, כ-70% מהנשים במקסיקו מגיל 15 ומעלה חוות לפחות מקרה אחד של הטרדה מינית במהלך חייהן.

שיינבאום אמרה אתמול שהיא הגישה תלונה נגד הגבר, וכי היא תבחן את החקיקה הארצית בנושא הטרדה מינית. "המחשבה שלי היא: אם אני לא מגישה תלונה, מה יעלה בגורלן של שאר נשות מקסיקו? אם זה קורה לנשיאה, מה יקרה לכל הנשים במדינתנו?" אמרה במסיבת העיתונאים היומית שלה.

לכל אחת מ-32 מדינות מקסיקו, כמו גם לעיר הבירה מקסיקו סיטי, יש קוד פלילי עצמאי. מקסיקו סיטי מגדירה הטרדה מינית כ"התנהגות בעלת אופי מיני שאינה רצויה על ידי מי שמקבל אותה", ועונשה מאסר של שנה עד שלוש שנים. עם זאת, לא כל המדינות רואות בהטרדה מינית עבירה פלילית.

"זה צריך להיות עבירה פלילית, ואנו נצא בקמפיין בנושא", אמרה שיינבאום, והוסיפה כי חוותה תקיפות דומות בצעירותה.

sheen-shitof

עוד בוואלה

המהפכה של וואלה Fiber שתחסוך לכם בעלויות הטלוויזיה והאינטרנט

בשיתוף וואלה פייבר

חוותה הטרדות מיניות גם בצעירותה. שיינבאום/רויטרס

ארגונים פמיניסטיים ציינו כי מקרים כאלה הם מציאות יומיומית עבור נשים רבות במקסיקו.

"בכל יום הן חוות מצבים של הטרדה ואיומים," אמרה ורוניקה קרוז מקולקטיב הפמיניסטי Las Libres ("החופשיות"), והוסיפה כי העובדה ש"זה קורה אפילו לנשיאת הרפובליקה" מסמלת את גודל הבעיה.

התקיפה גררה גם ביקורת כלפי צוות האבטחה של שיינבאום וכלפי התעקשותה לשמור על קרבה פיזית לציבור, אף על פי שפוליטיקאים מקסיקנים הם לעיתים קרובות מטרה לאלימות מצד קרטלי סמים.

בעצרות שערכה ברחבי המדינה בספטמבר לציון שנה לכהונתה, אפשרה שיינבאום לתומכים לחבק אותה ולהצטלם עמה.

התובע לשעבר למאבק בסמים, סמואל גונזלס, אמר ל-AFP כי התקרית של יום שלישי שולחת פעמון אזהרה לפושעים שהעומדת בראש המדינה היא "פגיעה", דבר שהוא כינה "מדאיג מאוד".

"זו אסטרטגיית מגע פוליטי שמסכנת את ביטחונה," אמר פרשן הביטחון דֵיוויד סאוסדו.

לדבריו, המאבטחים שלה "צריכים לוודא שכל מי שמתקרב אליה אינו שיכור או חמוש".

למרות הדאגות, ראשת עיריית מקסיקו סיטי לשעבר שללה הגברת האבטחה האישית שלה.

"אם אין סיכון ממשי לנו, נמשיך כפי שהיינו. אנחנו צריכות להיות קרובות לאנשים," אמרה.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully