המדינות המתווכות מנהלות מגעים עם ישראל וחמאס כדי לאפשר מעבר בטוח לאנשי חמאס שנמצאים מעבר ל"קו הצהוב" - כך דווח ברשת אל-ג'זירה, שציטטה מקורות המעורים בנושא. 
לפי הדיווח ברשת החדשות הקטארית, המטרה היא למנוע חיכוך בין ארגון הטרור לבין כוחות צה"ל שמעבר ל"קו הצהוב", אחרי כמה תקריות קטלניות מאז כניסת הפסקת האש לתוקף בחודש שעבר. ביוזמה מדובר על כך שמחבלי חמאס יועברו ברכבי הצלב האדום במסדרונות מיועדים ובטוחים, וכעת ממתינות המדינות המתווכות לתשובת ישראל - כשעל פי שעה לא התקבלה התייחסות מירושלים.
גורמים ביטחוניים בכירים העלו לאחרונה טענות קשות - כשלפיהן חמאס מורח בכוונה את הזמן ואינו משתף פעולה כנדרש ממנו במסגרת העסקה במסירת שאר גופות החטופים החללים. לטענת אותם הגורמים, ארגון הטרור יודע היטב היכן נמצאים רוב החללים אך בחמאס עושים "הצגה צינית" של חיפושים כדי לדחות את הקץ.
המטרה של חמאס היא למנוע את המעבר לשלב ב' של העסקה, הכולל את פירוז רצועת עזה והנחת הנשק המהווה תנאי יסוד עבור ישראל. המבוי הסתום מציב סימן שאלה גדול מעל המשך המגעים. כל זאת מתרחש בזמן שבמקביל, ראש הממשלה הזהיר אתמול כי ישראל לא תאפשר לחמאס לשמור על כוחו הצבאי. "אם כוח רב-לאומי לא יאכוף את פירוז הרצועה", הצהיר נתניהו, "צה"ל יעשה זאת בעצמו".
האיום הברור מגיע ברקע החשש כי חמאס מנסה לשמר את שלטונו ולהתחמק מפירוק יכולותיו הצבאיות.
במערכת הביטחון מצפים מארצות הברית להגביר את הלחץ על חמאס וציינו כי האמירות הברורות של קטאר בנושא גרירת הרגליים של חמאס זה צעד בכיוון הנכון.
