פרסום ראשון: בית משפט השלום בירושלים קבע היום (ראשון) כי תגמולי מילואים ששולמו לתושב בנימין שפשט רגל, מוגנים ולא יועברו לנושים.
ההחלטה ניתנה על ידי השופט עופר יובל, במסגרת דיון בפנייה של הנאמן על חדלות פירעון, שטען בבית המשפט כי הכנסותיו של הפושט רגל, שניהל לפני המלחמה עסק תיירותי אך פשט את הרגל זמן קצר לפני שפרצה - גבוהות יותר ממה שדיווח. בדיון עלה כי מאז 7 באוקטובר שירת האיש למעלה מ־630 ימי מילואים, וכי הכנסותיו הגבוהות נבעו מתגמולי המילואים והמענקים שקיבל.
תחילת הסיפור בקיץ 2023, אז החל העסק שלו לקרוס. בספטמבר 2023 הגיש בקשה לחדלות פירעון (פשיטת רגל), וחובותיו לנושיו נאמדו בכ־3.42 מיליון שקלים. ימים ספורים לאחר שהוגשה הבקשה פרצה מלחמת "חרבות ברזל". כבר ב־7 באוקטובר גויס האיש בצו 8 לשירות מילואים פעיל, ומאז הוא משרת כרס"פ פלוגה בגדוד מילואים - כבר יותר מ־630 ימים, כמעט שנתיים - לרבות שבתות וחגים. בדצמבר 2024 קבע בית המשפט תוכנית שיקום להחזרת חובותיו לנושים, בהתבסס על הכנסות בני הזוג, ומינואר 2025 החל האיש להעביר את התשלומים לקופת הכינוס.
בחודשים שלאחר מכן נתגלעה מחלוקת עם הנאמן על חדלות הפירעון באשר לאופן חישוב שווי הפדיון בדירה המשותפת לו ולאשתו. בהמשך פנה הנאמן לבית המשפט בבקשה חריפה לשנות מן היסוד את ההחזרים שנקבעו, בטענה כי החייב הונה אותו ואת בית המשפט והסתיר מידע רב על הכנסותיו. בין היתר טען הנאמן כי הכנסותיו של האיש עמדו על כ־40 אלף שקלים בחודש בשנה האחרונה. משכך, דרש כי בית המשפט יורה על הגדלה משמעותית של ההחזרים החודשיים. בדיון בבית המשפט התברר כי ההכנסות הגבוהות נבעו מתגמולי מילואים, מקצבאות וממענקים שונים ששולמו לו עקב שירותו הצבאי הממושך.
לדברי סנגורו של פושט הרגל, עו"ד צבי וישנגרד, יו"ר ועדת חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין, החוק קובע במפורש כי תגמולי מילואים ומענקי שירות אינם מועברים לקופת הנושים ואינם מהווים בסיס להגדלת צו התשלומים. "לא ייתכן שחיילי מילואים יסכנו את חייהם וייעדרו חודשים ארוכים מביתם ומעבודתם, אך בבוא היום, ולאחר שניתנו למשפחותיהם מענקים כפיצוי על תקופת ההיעדרות - תבוא המדינה ותיטול מהם, בידה השנייה, את כל התגמולים שניתנו להם", טען עו"ד וישנגרד בבית המשפט.
השופט עופר יובל קיבל אמנם את עמדת הנאמן בעניין אופן חישוב ערך הדירה של בני הזוג, אך דחה את הבקשה להגדלת צו התשלומים בהתבסס על הכנסותיו של האיש מתגמולי המילואים שקיבל. הוא קבע כי תגמולים אלה מוגנים ולא יעברו לקופת הנושים, ואף מתח ביקורת על הנאמן כשהוסיף כי טוב היה אילו לא היה פונה לבית המשפט בבקשה החריפה, אלא מברר תחילה את הדברים עם החייב ועורך דינו.
עו"ד וישנגרד אמר בתגובה: "אין מדובר במקרה בודד. אלפי בעלי עסקים שנקראו לשירות מילואים בשנתיים האחרונות נקלעו לקשיים כלכליים משמעותיים. כל אלה ששקעו בחובות, בין בשל המלחמה ובין מסיבות אחרות, אמורים ליהנות מהגנה מלאה על תגמולי המילואים שקיבלו, אשר אינם אמורים להיות מועברים לקופת הנושים. הכרעת בית המשפט מאזנת נכונה בין הצורך להבטיח את זכויות הנושים לבין החובה להגן על חיילים המשרתים את המדינה ונקלעו להליכי חדלות פירעון".