לשכת ראש הממשלה הודיעה הערב (שבת) כי מעבר רפיח יישאר סגור עד להודעה חדשה, זאת בעקבות הפרות מצד חמאס בהתחייבויותיו להשבת החטופים-החללים. "ראש הממשלה נתניהו הנחה כי מעבר רפיח לא ייפתח עד להודעה חדשה", נמסר בהודעה הרשמית. עוד צוין כי פתיחתו של המעבר "תישקל בהתאם לאופן שבו חמאס תממש את חלקה בהשבת החטופים החללים ובמימוש המתווה המוסכם".
ההודעה הישראלית הגיעה שעות ספורות לאחר שהשגרירות הפלסטינית במצרים הודיעה כי מעבר רפיח צפוי להיפתח ביום שני הקרוב, 20 באוקטובר, לטובת פלסטינים השוהים במצרים המבקשים לשוב לרצועת עזה.
צה"ל המליץ, הממשלה בלמה
גורמים ביטחוניים הזכירו כי כבר ביום רביעי האחרון העביר צה"ל לממשלה המלצה לשקול סנקציות על חמאס, בעקבות העיכוב המתמשך בהעברת גופות החטופים. לפי מקורות בפיקוד הדרום, המטכ"ל המליץ לעצור את ההיערכויות לפתיחת רפיח ולצמצם משמעותית את העברת הסיוע ההומניטרי דרך כרם שלום.
באותו שלב החליטה הממשלה שלא להחריף את הצעדים, והעדיפה לפעול במישור המדיני. אלא שלאחר שחמאס לא עמד במתווה שסוכם, החליט הערב ראש הממשלה להקפיא את פתיחת המעבר.
גורמים שמצויים בפרטי האירוע אמרו כי מעבר רפיח עבר להיות נקודה מרכזית במשא ומתן מאחר וחמאס תולה תקוות שהוא ייפתח בשלב הראשון ליציאת הולכי רגל ובשלב השני ייפתח להולכי רגל ממצרים והכנסת סחורות.
מתווה מעבר רפיח
במתווה שסוכם בין ישראל לחמאס, בתיווך מצרים, קטאר וארצות הברית, נקבע כי מעבר רפיח ייפתח למטרה מוגבלת בלבד - תנועת אנשים מרצועת עזה למצרים. לפי ההבנות, המעבר יישאר סגור להעברת סחורות וציוד, מחשש להברחת אמצעי לחימה, ובמערכת הביטחון הובהר כי כל פתיחה רחבה יותר תותנה בהצבת מנגנוני פיקוח ביטחוניים.
במסגרת המתווה הוסכם עקרונית על הקמת מנגנון בינלאומי חדש, שיכלול משלחת מצרית-אירופית בפיקוח ישראלי, שיפקח על מעבר הנוסעים והכבודה - בדומה למנגנון שפעל בינואר 2025.