חמאס מהדק את שליטתו ברחבי רצועת עזה, כשהוא מוביל פעולות דיכוי והוצאות להורג של אנשים שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל - זאת בעוד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התחייב לפרק את הארגון מנשקו, כחלק מהשלב השני של הסכם הפסקת האש ושחרור החטופים.
ארגון הטרור, המנסה להטיל את מרותו מחדש, פרסם סרטון שבו נראית הוצאה להורג ברחוב של שמונה עצורים כפותי עיניים הכורעים על ברכיהם, אותם כינה הארגון "משתפי פעולה ופורעי חוק".
הסרטון, שצולם ככל הנראה ביום שני בערב, הופץ בעוד שעימותים חמושים התנהלו בין יחידות הביטחון של חמאס לבין חמולות פלסטיניות חמושות ברחבי הרצועה. אלו פרצו עם תחילת הפסקת האש והנסיגה החלקית של צה"ל.
בצפון הרצועה, לאחר נסיגת כוחות צה"ל מהעיר עזה, חזרו שוטרי ממשלת חמאס, העוטים מסיכות שחורות, לסייר ברחובות. ביום שני, כשאוטובוסים שהובילו אסירים ששוחררו מהכלא בישראל הגיעו לעזה, אנשי הזרוע הצבאית של חמאס אבטחו את ההמון.
במקביל, יחידת ביטחון חדשה של חמאס - "כוח ההרתעה" - פתחה במבצעים נגד חמולות מזוינות וכנופיות, שחלקן מואשמות בקשרים עם ישראל.
"פרצו עימותים עזים, והם נמשכים גם כעת, במסגרת המאמצים לחסל משתפי פעולה", סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית עד ראייה בשם יחיא, שביקש שלא להזדהות במלואו מחשש לנקמה.
תושב אחר של עזה, מוחמד, סיפר אתמול: במשך שעות ארוכות בבוקר נשמעו חילופי אש כבדים בין כוחות הביטחון של חמאס לבין בני משפחת חילס." "שמענו ירי כבד ופיצוצים, וכוחות הביטחון עצרו כמה מהם. אנחנו תומכים בזה", אמר מוחמד.
הקרבות התרחשו בשכונת שג'אעיה שבמזרח עזה, סמוך ל"קו הצהוב", שמאחוריו מחזיקים כוחות צה"ל בשליטה על כמחצית משטח הרצועה.
גורם ביטחוני בעזה מסר כי הגוף החדש של חמאס מבצע "פעולות מתמשכות בשטח לשמירה על ביטחון ויציבות". המסר שלנו ברור," אמר. "לא יהיה מקום לפורעי חוק או למי שמסכן את ביטחון האזרחים".
מאז שחמאס הכניע את פתח בעימותים מזוינים בשנת 2007, הוא נותר הכוח הפלסטיני השולט ברצועה. ישראל מתעקשת כי לחמאס לא תהיה כל מעורבות בממשלת עזה העתידית, ושעליו להחזיר את כל גופות החטופים ולהתפרק מנשקו.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול "תוכנית ארצות הברית לעזה ברורה מאוד: לאחר החזרת השבויים - תחל התפרקות חמאס מנשק".
"קודם כול, חמאס צריך לוותר על נשקו; ושנית, צריך לוודא שאין מפעלי נשק בעזה ואין הברחות נשק אליה. זו הדה-מיליטריזציה", אמר נתניהו בראיון לרשת CBS.
תוכניתו בת 20 הנקודות של טראמפ קובעת כי חברי חמאס שיסכימו "להניח את נשקם" יקבלו חנינה. "אם הם לא יתפרקו מנשקם - אנחנו נפרק אותם", אמר אתמול טראמפ לכתבים בבית הלבן, יום לאחר שביקר במזרח התיכון לציון הסכם הפסקת האש. "וזה יקרה במהירות - ואולי גם באלימות".
המסמך, שאושר ביום שני על ידי מעצמות האזור בפסגה בראשות טראמפ במצרים, קובע כי עזה תהיה מפורזת מנשק וכי לחמאס לא יהיה תפקיד בהנהגה.
בעוד הפלסטינים בעזה מנסים לשקם את חייהם, נוכחות לוחמי חמאס ברחובות יצרה אצל חלקם תחושת ביטחון.
"אחרי שהמלחמה הסתיימה והמשטרה חזרה לרחובות, התחלנו להרגיש בטוחים", אמר אבו פאדי אל-באנא, בן 34, מדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה.
חמדייה שמייה, בת 40, שנאלצה לעזוב את ביתה בצפון הרצועה ולמצוא מחסה בחאן יונס, הוסיפה: "תודה לאל שהמלחמה נגמרה סוף־סוף. התחלנו לנשום קצת".
בישראל, משפחות החטופים הגבירו את הלחץ על הממשלה להשיב את גופותיהם של 24 חטופים שעדיין חסרים. הלילה הובאו לישראל ארבע גופות נוספות - אך אחת מהן לא הייתה של אחד החטופים.