חאזם קאסם, אחד מדוברי ארגון הטרור חמאס התראיין בערוץ alaraby tv הקטרי כשהוא נמצא בדיר אל בלח שבמרכז הרצועה. במהלך הריאיון הוא נשאל אודות הדיווח הבלעדי ב'וואלה' לגבי מספר המחבלים מחמאס שישוחררו והתחייב לכך שחמאס ישחרר את כל החטופים החיים וגם את החללים. "אנחנו לא מבדילים בין אסירי חמאס לבין שאר האסירים, כי זכותם של כולם להשתחרר", אמר.
"אנחנו עוקבים אחר פרטי יישום השלב הראשון של הסכם הפסקת האש", אמר קאסם. "אנחנו עוקבים גם אחרי הנסיגות של ישראל לפי מה שהוסכם עליו. יש גם את מסלול ההכנות לחילופי האסירים שיתקיים למרות הבעיות הרבות ברשימות האסירים - אך אנחנו מתעקשים להשלמת השלב הראשון בכדי שנעמוד בפני הפסקה מלאה של המלחמה", הדגיש.
המראיינת שאלה אותו האם נכון הדיווח הבלעדי ב'וואלה' מפי מקורות על כך שישוחררו רק כ-60 מחבלים של חמאס מתוך 195 המחבלים השפוטים למאסרי עולם שישוחררו. קאסם השיב: "קודם כל, אנחנו לא מבדילים בין אסירי חמאס לבין שאר האסירים, כי זכותם של כולם להשתחרר. גם בעסקת שליט רוב האסירים שהשתחררו לא היו מחמאס. המחלוקת שהייתה לנו בנוגע לרשימות לא הייתה בגלל השתייכות האסירים, אלא בגלל הוותק שלהם והצורך לשחרר אותם".
"חמאס שם לנגד עיניו להסיר את כל התירוצים של ישראל במטרה שלא תהיה פגיעה בהסכם", השיב קאסם לשאלת המראיינת מה לגבי בכירי המחבלים שלא שוחררו. "אחת המטרות של מלחמה זו הייתה לשחרר את האסירים, אבל ישראל התעקשה רבות". הוא המשיך: "נמשיך בשיחות מול המתווכות בעניין זה בתקווה להביא לפריצת דרך". המראיינת עקצה את קאסם ואמרה שפריצת דרך לא תהיה בשלב זה ושאלה בנוסף האם חמאס קיבל רשימת האסירים שישוחררו "כאשר נגיע לרשימות סופיות, הן יפורסמו דרך לשכת ההסברה של האסירים", השיב קאסם.
במהלך הריאיון נשאל דובר חמאס אם יש חדש בנוגע לחילוץ גופות החטופים החללים. קאסם השיב: "יש אזורים רבים ברצועת עזה שהשתנו בגלל תקיפות צה"ל ולכן לא ניתן למצוא בקלות את גופות החטופים החללים". הוא הוסיף: "בנוסף, אין כלים בכדי לפנות את ההריסות וישראל הרסה את כל מכוני רפואה המשפטית שיכולים לזהות את הגופות". לדבריו, "את הקשיים הללו הנחנו בפני המתווכות וארצות הברית - כשישנה הבנה לסיבוכים אלו וישנו ניסיון למצוא פתרון טכני בכדי לזהות ולהגיע לגופות החטופים החללים". הוא המשיך: "אנחנו משתפים פעולה עם המתווכות ועם הגורמים הטכניים במדינות המתווכות על מנת להגיע לכל החטופים החללים ולמסור אותם בהתאם להסכם".
המראיינת שאלה מה הצפי למועד שחרור החטופים. "אנחנו עושים ככל שביכולתנו בכדי ליישם את מה שהוסכם מול המתווכות ומול ארצות הברית", השיב לה דובר החמאס. "העניין נמצא בידי הזרוע הצבאית של חמאס לאור ההיבטים הביטחוניים וההיבטים בשטח שלהם. אנחנו מחוייבים להסכם ולמועדים שהוסכמו - גם לגבי החטופים החיים והחללים".
לוואלה נודע כי ברשימה הסופית של האסירים הביטחוניים שישוחררו מבתי הכלא בישראל בתמורה לשחרור 48 חטופים חיים ומתים יש 195 אסירי עולם. חשוב לציין, כי מתוכם רק 60 הם פעילי חמאס. רק לשם השוואה לעסקאות קודמות בעסקת שליט שוחררו 450 פעילי חמאס ביניהם אסירים שהובילו טרור משמעותי נגד מדינת ישראל ובראשם יחיא סינוואר.
בקרב 1,700 העצורים העזתיים שישוחררו לא יהיו מחבלים שפשטו ב-7 באוקטובר במסגרת הטבח על העורף הישראלי, וצומצם ככל הניתן שחרור של פעילי חמאס (חשוב להדגיש כי מדובר על עשרות).
25 האסירים הבכירים ביותר של חמאס לא נכנסו לרשימה למרות הדרישה של חמאס בהתחלה לכלול אותם בעסקה כולל הגופות של יחיא סינואר ומוחמד סינואר.