יו"ר הציונות הדתית ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הגיב היום (שלישי) להסכמת ראש הממשלה בנימין נתניהו לתוכניתו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ.
"יש לי הרבה מה לומר, ואעשה זאת בע"ה לאחר שורת התייעצויות שאקיים היום. אבל יש דבר אחד שכבר אפשר לומר, וסליחה מראש על השבתת השמחה ועל הראייה המפוכחת של המציאות", כתב סמוטריץ'.
בהמשך הוסיף: "טרגדיה של מנהיגות בורחת מבשורה. האם עוד יש סיכוי שמעז יצא מתוק? שסרבנות האויב שוב תציל אותנו מעצמנו, כמו פעמים רבות בעבר, והמציאות תאלץ אותנו לשוב לדרך של גבורה, ניצחון ולקיחת אחריות על גורלנו וביטחוננו - והפעם עם גיבוי בינלאומי רחב יותר?"
גורם בציונות הדתית אמר כי "אנחנו בדילמה גדולה מאוד. זה לא אפס או 100 - הכול טמון בפרטים הקטנים. לדוגמה: אם הפירוז לא יהיה באמת אמיתי, אם חמאס ימשיך לשלוט - נריב עם טוני בלייר והאמירתים? גם אוסלו היה עטוף במילים יפות. אנחנו צריכים לקבל את כל המסמכים המלאים מראש הממשלה ולא להסתפק בהצהרות לתקשורת".
לפי התוכנית של טראמפ, שהציג אותה אתמול בבית הלבן לצד נתניהו, אמר כי אם שני הצדדים יקבלו את ההצעה - הלחימה תסתיים מיידית והחטופים ישוחררו תוך 72 שעות. בתמורה תשחרר ישראל אסירים ועצורים, ויועבר סיוע הומניטרי מקיף לעזה.
עוד נכתב במסמך כי עבור כל חטוף ישראלי שמוחזר כחלל, ישראל תשיב את גופותיהם של 15 פלסטינים מעזה. כמו כן צוין כי ישראל תשחרר 250 אסירי עולם ועוד 1,700 פלסטינים מעזה שנעצרו מאז 7 באוקטובר 2023, כולל נשים וילדים שנעצרו בהקשר זה.
הנקודות המרכזיות בהצעה, בנוסף לסיום המלחמה ולשחרור החטופים, הן פירוז ושיקום של עזה. כלומר: חמאס והפלגים הפלסטיניים לא ישתלבו בממשל המעבר הבינלאומי בעזה. כל התשתיות הצבאיות יפורקו תחת פיקוח בינלאומי. במקביל יוקם כוח ייצוב בינלאומי (ISF), יפעלו תוכניות לשיקום כלכלי ותשתיות, ועזה תועדף כאזור נטול טרור שמטרתו קידום דו-קיום ושלום עם שכנותיה.