ראש הממשלה, בנימין נתניהו הודיע היום (שני) כי קביל את תוכנית 21 הנקודות של טראמפ לסיום המלחמה בעזה. את הדברים אמר במסגרת מסיבת עיתונאים שקיים בבית הלבן - יחד עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. התוכנית, שפורסמה דקות לפני ההצהרה של נתניהו, כוללת 21 סעיפים שעוסקים ביום שאחרי ברצועה. במערכת הפוליטית לא נותרו אדישים והתייחסו לדברים. מימין תקפו בחריפות את נתניהו על "הסכם כניעה" - ומשמאל בירכו.
מתקפה חריגה במיוחד הגיעה דווקא מכיוון לא צפוי, מעומר דוסטרי, דובר ראש הממשלה עד לפני חודשיים בלבד שאמר שמדובר בהסכם כניעה. "תכנית טראמפ לסיום המלחמה בעזה היא הכישלון המוחלט בשיא תפארתו: השארת חמאס בעזה , נטישת השטח על-ידי צה"ל לגבולות צרים, ניהול עזה על ידי ממשל זר נאיבי, הכנת השטח לחזרת הרש"פ ולהקמת מדינה פלסטינית, וביטול תכנית ההגירה מרצון. לראש הממשלה אין מנדט להניף דגל לבן", אמר דוסטרי.
גם בתוך הליכוד יש את אלו שבחרו לבקר את ראש מפלגתם. מדובר בחברת הכנסת טלי גוטליב שכתבה בציוץ בטוויטר כי ראש הממשלה "התבזה" כשהתנצל בצורה משפילה, כך לדבריה, בפני קטאר על הריגת איש הביטחון הקטארי שנפגע בתקיפה הישראלית בדוחא. עם זאת, גוטליב כתבה שליבה עם ראש הממשלה נתניהו שרואה "רק את טובת המדינה לנגד עיניו". חברת הכנסת מהליכוד טוענת שזה "ברור כאור השמש" שארגון הטרור חמאס לא יסכים לשחרר את החטופים תוך 72 שעות. "רק מי שלא מבין את האתוס החמאסי יאמין שחמאס ישיב את כל חטופינו ויסכים למתווה", קבעה.
גם חבר הכנסת יצחק קרויזר מעוצמה יהודית ביקר את הסכמתו של נתניהו לתכנית האמריקנית. בציוץ שהעלה לטוויטר צירף תמונה של כובע עליו כתוב "הכישלון המוחלט", זאת כפרפרזה על הכובע שהוציאו תומכיו של נתניהו עליו נכתב "הניצחון המוחלט".
"לא ננוח עד החטוף האחרון"
משפחות החטופים נמצאות בדריכות לאחר הצהרת הנשיא האמריקני טראמפ. "המבחן כעת הוא מבחן הביצוע המידי של ההסכם", נמסר ממטה המשפחות. לפי הודעתו מדובר בערב של תקווה גדולה לעם ישראל כולו, למשפחות השכולות - ובמיוחד לחטופים ובני משפחותיהם שעוברים סיוט מתמשך במשך שנתיים. "זהו יום של אנחת רווחה גם לעשרות אלפי החיילים והחיילות בסדיר ובמילואים שיוכלו לחזור הביתה בשלום", הדגישו במטה.
עם זאת, הבהירו במטה המשפחות כי "אל לנו לשבת על מי מנוחות". לדבריהם, האחריות של עם ישראל, היא להבטיח יישום מהיר ומלא של ההסכם על מנת להחזיר כל אחד ואחת לשיקום בחיק משפחתו או לקבורה ראויה. המטה הודה לטראמפ על מנהיגותו ונחישותו. "לא ננוח ולא נשקוט עד השבתו של החטוף האחרון", הבהירו המשפחות.
עינב צנגאוקר, אימו של מתן צנגאוקר החטוף בעזה זה 724 ימים טרם חוגגת. "עד שמתן שלי וכל החטופים והחטופה לא בבית - אנחנו לא קונים את המילים הריקות של נתניהו", כתבה בציוץ בטוויטר. לאחר מכן כתבה כי בעבר הבטיח לה נתניהו שיחזיר את החטופים - ואז פוצץ את ההסכם. "בשנתיים האחרונות הוא חיבל בכל הזדמנות להביא הסכם כולל ולסיים את המלחמה. הוא בחר להפציץ חטופים במקום להצילם. עם שלם רוצה לראות את הילדים והילדה שלנו בבית, את כולם", המשיכה בדבריה.
תנועת 'המילואימניקים' התייחסה להצהרת נשיא ארצות הברית דונאלד טראפ וראש הממשלה בנימין נתניהו: "במקום שבו הממשלה לא הציבה קווי סיום למלחמה, קווי הסיום נקבעו עבורנו. צריך לזכור שבעזה אין אף חובב ציון - נוכל לסמוך רק על עצמנו". הם הוסיפו: "היכולת של המדינה להגן על תושביה תלויה בתחקור והפקת לקחי המחדל הנוראי שהוביל ל 7/10 והגדלת הכח הלוחם בצה"ל. ולכן אנו נכפה על המערכת הפוליטית להתכנס לממשלה ציונית אשר תקים הקמת ועדת חקירה וגיוס לכולם. זו חובה שלנו להחזיר את הביטחון ואת החטופים".
המערכת הפוליטית מברכת
יו"ר ש"ס הרב אריה דרעי בירך את ראש ממשלה על ההסכם לתכנית טראמפ. "בואו שעריו בתודה, חצרותיו בתהילה. מתוך הודאה לה' יתברך על הצלחת הפסגה החשובה בבית הלבן, אני מברך את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו, הפועלים בשיתוף פעולה הדוק לחיזוק ביטחון ישראל", כתב שותפו של נתניהו. "אני מביע תמיכה מלאה בתכנית הנשיא, ומתפלל כי כבר בחג הסוכות הקרוב נזכה לראות את בנינו החטופים שבים לחיק משפחותיהם, את חיילי המילואים שבים לבתיהם - ונזכה כולנו ל'סוכת שלום' אמיתית", הוסיף דרעי.
יושב ראש כחול לבן, בני גנץ בירך גם הוא, אך את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. "מברך את הנשיא טראמפ על המאמצים האדירים שהוא משקיע כדי להביא להשבת חטופינו והבטחת ביטחון מדינת ישראל", כתב שר הביטחון לשעבר. לדבריו של גנץ, עכשיו זה הזמן ליזום. "צריך לממש את תוכנית הנשיא, להשיב את כל חטופינו, לשמור על חופש פעולה ביטחוני, להחליף את שלטון החמאס ולהכניס את מדינות ערב לעזה כפי שהצעתי כבר לפני שנה וחצי. אסור לפספס שוב את ההזדמנות להשבת חטופינו, לשמירה על ביטחוננו ולמהפך אסטרטגי שיביא בהמשך גם להרחבת הנורמליזציה. לא ניתן שפוליטיקה קטנה תכשיל את התוכנית", הדגיש.
מזכיר הממשלה, יוסי פוקס התייחס גם הוא בחשבון ה-X שלו להסכם החדש של טראמפ וכתב: "בשבעה באוגוסט 2025 התקבלה החלטת קבינט שקבעה חמשה תנאים לסיום המלחמה: השבת כלל החטופים החיים והחללים, פירוק חמאס מנשקו, פירוז הרצועה, שליטה בטחונית ישראלית ברצועת עזה וממשל אזרחי חלופי שאינו חמאס ואינו רש"פ". לדבריו, "התוכנית של טראמפ, מקיימת את כל חמשת התנאים הללו!".
"ובאשר לרשות הפלסטינית", הוסיף פוקס. "הדרישות בתוכנית טראמפ 2020 לרפורמות המשמעותיות ולאישור ארצות הברית וישראל על מימושן, לא יתמלאו לעולם. ממילא הרש"פ לא תשלוט בעזה". הוא המשיך: "ובאשר להתנגדות המוחלטת למדינה פלשתינית, היא שרירה וקיימת, התוכנית הזו אינה מקימה מדינה כזו והנשיא טראמפ הצהיר מפורשות שהוא מכבד את עמדת ראש הממשלה נגד מדינה פלשתינית שהיא גם עמדת כל ממשלת ישראל".
"איני יודע מה תהיה תגובת חמאס לתוכנית, אבל אם תשיב לה בחיוב זה יהיה משלוש סיבות מרכזיות", הסביר פוקס. "התמרון העצים בלב העיר עזה, ניסיון החיסול בקטאר ותמרון מדיני מיטבי של טראמפ ונתניהו שבודד את חמאס מהעולם הערבי". לסיכום הוסיף: "לא הייתה מתחילת המלחמה ועד לתוכנית טראמפ שום הצעה על השלחן שכללה את השבת כל החטופים בפעימה אחת תוך המשך שליטת צה"ל ברצועת עזה והבטחת בטחונה של מדינת ישראל".