צה"ל כשל במשימת ההגנה על קיבוץ גבים, כך נקבע בתחקיר ששוחרר הבוקר (שלישי) לפרסום. על פי הממצאים, כיתת הכוננות, הרבש"ץ ותושבי הקיבוץ נאלצו לפעול בעצמם מול חוליית מחבלים במרחב שער הכניסה. הרבש"ץ נתקל לבדו במחבלים, השיב באש ונפצע, ובאירוע נפצעו גם שלושה מתושבי הקיבוץ. למרות זאת, המחבלים לא הצליחו לחדור פנימה ונסוגו - אך בהמשך ביצעו מסע הרג במושב יכיני ובציר 34, שם חוסלו.
צוות התחקיר ציין לטובה את אומץ הלב ותושיית התושבים, בהם חברי כיתת הכוננות שפעלו לאורך היום במגוון זירות - בין היתר בחילוץ אזרחים מתחנת הדלק הסמוכה. הפעולה הוגדרה "ראויה לציון" ומשקפת ערכים של ערבות הדדית ורעות.
עוד עלה כי ההתקפה בוצעה על ידי שמונה מחבלים, בערב שבו הגזרה הייתה באחריות גדוד 77 של חטיבה 7. בכיתת הכוננות של גבים נמנו 20 חברים, וברשותם 16 כלי נשק - אולם עם פרוץ ההתקפה, רוב הנשק אוחסן בנשקייה, למעט נשקם של הרבש"ץ, סגנו ושלושה נוספים.
כדי להבין את הכשל, רגעי האימה והאומץ העצום של תושבי הקיבוץ נגולל את האירועים כפי שהיו באותו היום הנורא.
תחילת הלחימה וחדירת המחבלים
06:29 נשמעו התרעות "צבע אדום" בקיבוץ. בשעה זו חמאס פתח במכת אש מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, ובהם גם קיבוץ גבים והמוצבים הצבאיים במרחב. המחבלים חדרו לשטח מדינת ישראל על גבי מצנחי רחיפה, כלי רכב ובאופן רגלי. תוך דקות ספורות, הגזרה ובה לוחמי הגדוד הגזרתי, היו תחת מתקפה מאורגנת היטב בה הגדוד היה מצוי בנחיתות מספרית משמעותית.
06:58 לערך, מחבלים נעו באזור מפעלי התעשייה של המועצה האזורית שער הנגב הסמוכים ליישוב.
07:10 הרבש"ץ קרא לסגנו להגיע לשער היישוב בשל המצב המורכב.
07:13, סגן הרבש"ץ שלח הודעת וואטסאפ לחברי כיתת הכוננות בה התריע על המצב המורכב בשטח ודרש שכלל חברי כיתת הכוננות יישאו את נשקם.
07:21 המחבלים הגיעו על גבי טנדר ועברו את צומת שער הנגב בדרכם לעבר קיבוץ גבים.
07:22 המחבלים ניסו לפרוץ, ללא הצלחה, לתחנת הדלק הסמוכה לקיבוץ.
07:25 המחבלים הגיעו לש"ג הקיבוץ וניסו לחדור לתוכו. מעתה, במרחב הש"ג התרחשו שלושת ההיתקלויות מול המחבלים.
הקרב בשער הקיבוץ
07:15 לערך הרבש"ץ יצא לפטרול רכוב על הציר ההיקפי של הקיבוץ, עם הגעתו למרחב העלייה לש"ג, המחבלים פתחו לעברו באש מכיוון הגדר. הרבש"ץ חזר לרכבו בניסיון להימלט מידיהם וירה חזרה לעברם ונפצע מירי המחבלים.באותה העת, הרבש"ץ דיווח על ההיתקלות לסגנו ולסגן קצין הביטחון של המועצה וסגנו נע לכיוון נקודת ההיתקלות ובמקביל הקפיץ את כיתת הכוננות לשער הראשי.
07:26 קצין אגף מבצעים מחוז דרום בפיקוד העורף הגיע מביתו לעבר הש"ג ונפגע מירי המחבלים. דקה לאחר מכן, אחד מתושבי הקיבוץ נסע לעבר הש"ג ונפגע מירי המחבלים. במקביל, המחבלים השליכו לעברו רימון.
07:28 המחבלים עזבו את שער הקיבוץ ונעו לכיוון מושב 'יכיני'.
07:29 המחבלים פתחו באש לעבר רכבו של תושב הקיבוץ על ציר 34 ופצעו אותו, התושב המשיך בנסיעה ונכנס אל הקיבוץ.
07:30 סגן הרבש"ץ ותושב הקיבוץ תת אלוף במילואים גיל שוורצמן הגיעו לשער הראשי. כ-3 דקות לאחר מכן, הם הקפיצו את חברי כיתת הכוננות לתפיסת עמדות ההגנה בקיבוץ. החל משלב זה תפס שוורצמן את הפיקוד ותפקד כרבש"ץ לכשלושה חודשים נוספים לאחר אירועי 7 באוקטובר.
הקרב בציר 34 ומושב יכיני
07:40 11 לוחמי כיתת הכוננות נפרסו בחמש עמדות במרחב הקיבוץ ונותרו בהן לביצוע משימת ההגנה לאורך כל היום. בנוסף, צוות נייד סרק במרחב.
07:55 סגן הרבש"ץ שלח הודעה לכלל חברי כיתת הכוננות שאינם חמושים, להגיע לנשקיה ולהתחמש.
08:04 לאחר שהגיעו למושב 'יכיני', המחבלים התפצלו לשתי חוליות חוליה אחת נשארה במושב והשנייה נמלטה עם רכב גנוב לשדות הצפוניים.
08:09 חוליית המחבלים מיקמה מארב על ציר 34, בין מושב יכיני לקיבוץ גבים.
08:11 המחבלים רצחו שני אזרחים שנמלטו ממסיבת 'הנובה'.
08:14 לוחם מגלן, עמית גואטה, זיהה את מארב המחבלים בציר 34 וביצע פניית פרסה על מנת לסכלם. עמית נפגע מירי המחבלים ונהרג.
10:40 לערך חוסלו המחבלים במספר היתקלויות שונות ע"י לוחמי ימ"מ, לוחם יחידת יואב ומאבטחי יחידת אופק של נתיבות. בכלל הלחימה בציר ובמושב יכיני השתתפו כוחות נוספים ואזרחים שקפצו לסייע.
סיום הלחימה וחילוץ אזרחים מתחנת הדלק
10:30 לערך: סגן אלוף תומר גרינברג, מג"ד 13, הגיע לשער הרפת של קיבוץ גבים. חברי כיתת הכוננות נתנו לגרינברג ולאנשיו מחסניות תחמושת וליוו אותם דרך הקיבוץ לצומת גבים כאשר יעדו של גרינברג היה קיבוץ כפר עזה, אליו תכנן להגיע דרך השטח. בהגיעם לצומת גבים הבחינו ברכב מחבלים נוסע בשטח הפתוח ופתחו באש לעברו, בקרב זה נפל סגן האלוף תומר גרינברג.
12:00: שני רכבים, בהם חברי כיתת הכוננות, יצאו מהקיבוץ לתחנת הדלק על מנת לחלץ 12 אזרחים מממ"ד בתחנה. כמו כן, כיתת הכוננות של קיבוץ גבים נפרסה במרחב לאיוש עמדות האבטחה על הקיבוץ. בנוסף, צמד לוחמים מכיתת הכוננות סרקו את מרחב הקיבוץ ועברו בין בתי התושבים כדי לסייע במענה על צורכיהם ככל הניתן. יוזכר כי הלחימה המשיכה בכל שעות היום בציר 34 ובשטחים פתוחים סביב הקיבוץ.
18:00: כוח שלדג הגיע לתחנת הדלק סמוך לקיבוץ גבים לצורך היערכות. סמוך לצומת גבים, הוקפצו הכוחות לאחר שמיעת קולות ירי. במקביל, כוח מהחטיבה הטקטית של המשטרה שנע במרחב חיפש מיקום לביצוע תדריך והגיע לש"ג, שם פגש את רבש"ץ גבים. הרבש"ץ דיווח כי במקביל להגעתם חברי כיתת הכוננות הפרוסים בעמדות על גדר הקיבוץ זיהו תנועות חשודות בגבעת הגמל (בין ציר 34 לבין הקיבוץ - א.ב).
18:10 לערך: הרבש"ץ פיצל את כוחות החטיבה הטקטית, חלקם חברו לנקודת זיהוי החשודים וחלקם יצאו לאיגוף מחוץ לקיבוץ לכיוון גבעת הגמל. הדבר בוצע בתיאום עם כח שלדג והיחידה הטקטית. הכוחות ביצעו סריקה באש, ובוצע ירי לעבר הנקודות בהן זוהו התנועות החשודות.
16:00, ה-8 באוקטובר: הגיע כוח צבאי סדור שנועד להגן על הקיבוץ. עד לעת זו, הגנת הקיבוץ התבססה בעיקרה על כיתת הכוננות. מרבית תושבי הקיבוץ התפנו ממנו באופן עצמאי, יתר התושבים התפנו בסיוע כוחות צה"ל שהגיעו אליו בשעות אחר הצהריים יממה לאחר תחילת התופת.
בסריקות מאוחרות נמצאו בשטח פועלים זרים, אחד מהם אותר פצוע והשני נהרג. במרחבים יכיני, גבים, ושער הנגב נמצאו בימים הסמוכים מחבלים חיים, גופות מחבלים, ואף אירעו היתקלויות נוספות עם הכוחות במקום. מסקנות התחקיר העלו כי המחבלים אמנם לא חדרו לתוך שטח הקיבוץ, אך המשיכו במסע הרג קטלני בציר סמוך מבלי שצה"ל יבלום אותם ומנגד כיתת הכוננות פעלה ביעילות ובאומץ ללא סיוע מיידי. התחקיר קובע כי הגעת צה"ל לשטח התעכבה, והגנת היישוב התבססה בעיקר על תושביו.