ראש ממשלת שבדיה, אולף קריסטרסון, האשים אתמול (שני) את מקבילו ההונגרי בהפצת "שקרים שערורייתיים", לאחר שוויקטור אורבן טען כי המדינה הנורדית "קורסת" וכי כנופיות שכרו עשרות ילדות כרוצחות שכירות.
אורבן הלאומן עומד בפני בחירות לא פשוטות ב־2026, והוא נוהג לעיתים קרובות לגייס תמיכה באמצעות הצגת קריסה מוסרית במדינות מערביות אחרות והשוואתן להונגריה.
"נטישת הערכים המסורתיים, הזנחת השכל הישר וממשל חלש הובילו לכך שהברבריות השתרשה בבית אחת מהאומות הגדולות באירופה", כתב אורבן ב-X. בסרטון שפרסם לצד הדברים, טען אורבן כי יותר מ־280 נערות קטינות נעצרו בשבדיה בחשד לרצח.
שבדיה מודה שהיא מתמודדת עם בעיה של אלימות כנופיות, ובשבוע שעבר הודיעה כי בכוונתה להוריד את גיל האחריות הפלילית מ־15 ל־13, בעקבות עלייה בגיוס ילדים לכנופיות.
לפי המועצה הלאומית השבדית למניעת פשיעה - הגוף הממשלתי האחראי על נתוני הפשיעה - בשנת 2024 היו בסך הכול שמונה נערות בנות 15-17 שהיו חשודות ברצח או בהריגה.
במרץ הודיעה שבדיה כי שיעור הרצח וההריגה במדינה ירד בחדות אשתקד לנתון הנמוך ביותר מאז 2014, לאחר הגברת הפיקוח. זו, לפי הרשויות, הפחיתה את פשיעת הכנופיות שהובילה את מקרי המוות מנשק חם לשיעור הגבוה ביותר באיחוד האירופי.
בתגובה לדברי אורבן, כתב ראש ממשלת שבדיה כי מנהיג הונגריה "נואש" לקראת הבחירות בשנה הבאה: "אלה שקרים שערורייתיים. לא מפתיע שמגיעים מאדם שמפרק את שלטון החוק במדינתו שלו".
אורבן התעמת לא פעם עם הנציבות האירופית על רקע מדיניות ההגירה של ממשלתו וצעדיו להגבלת חופש התקשורת וזכויות הקהילה הגאה. הוא אף עיכב את הצטרפות שבדיה לנאט"ו בשנים 2022 ו־2023, לאור הביקורת שלה על מצב הדמוקרטיה ושלטון החוק בהונגריה.
זולטן נובאק, ממכון מחקר פוליטי מקומי, אמר ששבדיה נראית כמעט כמטרה אקראית עבור אורבן, וכי באותה מידה הוא יכול היה לתקוף מדינות אחרות כמו צרפת או גרמניה.