וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סוף עידן בבוליביה: הסוציאליסטים איבדו את השלטון אחרי 20 שנה

עודכן לאחרונה: 18.8.2025 / 7:31

שני מועמדים מהימין העפילו לסיבוב השני בבחירות, על רקע מצב כלכלי קשה במדינה האנדית. הסנאטור רודריגו פאס, שסיים במפתיע במקום הראשון, הבטיח "לאחד" את בוליביה, אחרי שנים של קיטוב. השמאל נפגע מהחרם שהוביל הנשיא לשעבר מוראלס, שהבטיח הפגנות ענק אם הימין ינצח

הסנאטור רודריגו פאס מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית מגיב אחרי פרסום תוצאות הבחירות בלה פאס, בוליביה, 17 באוגוסט 2025. רויטרס
הסנאטור רודריגו פאס מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית מגיב אחרי פרסום תוצאות הבחירות בלה פאס, בוליביה, 17 באוגוסט 2025/רויטרס

שני מועמדי ימין ניצחו בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות בוליביה, ששם חותם על 20 שנות שלטונם של הסוציאליסטים - כך עולה מתוצאות חלקיות שפורסמו הלילה (שני).

הסנאטור רודריגו פאס היה המועמד המפתיע והוביל עם 32.15 אחוז מהקולות בבחירות שהתנהלו בצל משבר כלכלי עמוק, כך לפי ועדת הבחירות. אחריו ניצב הנשיא הימני לשעבר חורחה "טוטו" קירוגה עם 26.87 אחוז, לפי ספירה המבוססת על 92 אחוז מהקולות.

איש העסקים המיליונר סמואל דוריה מדינה, שצפו לו מקום ראשון, הגיע רק למקום השלישי עם 19.86 אחוז, בעוד המועמד המרכזי של השמאל, יו"ר הסנאט אנדרוניקו רודריגס, דשדש למקום הרביעי. דוריה מדינה מיהר להביע תמיכה בפאס כמועמד המוביל של האופוזיציה.

קירוגה, שהבטיח כי אם ייבחר יחליף מן היסוד את המודל הכלכלי הריכוזי של המדינה, הגדיר את התוצאות כניצחון לדמוקרטיה ול"חירות".

נשים איימריות מצביעות בקלפי באל אלטו, בוליביה, 17 באוגוסט 2025/רויטרס

פאס, בנו של הנשיא לשעבר חיימה פאס סמורה, שקידם קמפיין מאחד, אמר כי הבחירות היו הצבעה ל"שינוי", והדגיש שתוכניתו "של כולם, למען כולם".

גוסטבו פלורס-מסיאס, חוקר למדעי המדינה מאוניברסיטת קורנל בארצות הברית, אמר שהזינוק המאוחר של פאס מראה שהציבור "עייף מאותם מועמדים" שמנסים שוב ושוב להגיע לפסגה. לדבריו, הצלחתו של פאס קשורה גם לסלידה רחבה בבוליביה ממועמדים המקושרים לבעלי הון גדולים.

דוריה מדינה וקירוגה התמודדו בעבר שלוש פעמים ללא הצלחה.

הבחירות מורידות את המסך על 20 שנות שלטון סוציאליסטי, שהחלו ב־2005 כאשר אבו מוראלס, מגדל קוקה ילידי, נבחר לנשיא על בסיס מצע אנטי-קפיטליסטי רדיקלי. בימי מוראלס, שהנהיג את המדינה בשנים 2006-2019, נהנתה בוליביה מלמעלה מעשור של צמיחה חזקה והעצמה של האוכלוסייה הילידית.

אך חוסר השקעה בחיפושי אנרגיה הובילה לקריסת הכנסות הגז, מקור ההכנסה המרכזי של המדינה, לירידה ביתרות מטבע זר ולמחסור בדלקים מיובאים ובמוצרים בסיסיים.

"השמאל עשה לנו הרבה נזק. אני רוצה שינוי למדינה", אמרה מרים אסקובר, פנסיונרית בת 60, לאחר שהצביעה בלה פאס, לסוכנות הידיעות הצרפתית.

sheen-shitof

עוד בוואלה

זה כל כך טעים ופשוט: מתכון לבננות מקורמלות

בשיתוף חברת גליל

הנשיא לשעבר והמועמד חורחה "טוטו" קירוגה, בסנטה קרוז, בוליביה, 17 באוגוסט 2025/רויטרס

קירוגה שימש כסגן נשיא תחת הרודן לשעבר הוגו באנסר, ואז כנשיא לתקופה קצרה כשבאנסר פרש ב־2001 להילחם במחלתו. בניסיון הרביעי שלו לרוץ לנשיאות, הוא הבטיח לקצץ בהוצאות הציבוריות, לפתוח את המדינה להשקעות זרות ולהדק את הקשרים עם ארצות הברית, שהוחלשו בימי מוראלס.

עם זאת, מצביעים אחדים הסתייגו מהבטחותיו ל"מדינה קטנה" ומתוכניותיו להקים ברמת האנדים - שבה 30 אחוז מעתודות הליתיום העולמיות - אזורי השקעה פטורים ממס.

אוגוסטין קיספה, כורה בן 51, כינה אותו "דינוזאור" ואמר שהצביע לפאס כ"מועמד של דרך שלישית" שאינו מוכתם בקשריו לימין המסורתי או לשמאל.

"מה שאנשים מחפשים כעת, מעבר למעבר משמאל לימין, הוא חזרה ליציבות", אמרה דניאלה אוסוריו מישל, חוקרת פוליטית בוליביאנית מהמכון הגרמני לחקר גלובלי ואזורי.

נשיא בוליביה לשעבר אבו מוראלס בבואנוס איירס, 6 בינואר 2020/רויטרס

מוראלס, שנמנע ממנו להתמודד על קדנציה רביעית בשל מגבלות חוקתיות, הטיל צל כבד על הקמפיין. כמעט אחד מכל חמישה מצביעים נענה לקריאתו לפסול את פתקו במחאה על הרחקתו מהמרוץ, מה שצמצם את קולות השמאל.

רודריגס, המועמד השמאלי המרכזי, שמוראלס כינה "בוגד" על עצם התמודדותו, הותקף באבנים בעת שהצביע במעוזו של מוראלס בקוצ'במבה.

מוראלס, שאיים במחאות המוניות אם הימין ישוב לשלטון, טרם הגיב לתוצאות יום ראשון.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully