וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

המחלה מתפשטת: החתול נשך עוברי אורח, זה הציל את בעליו ממוות

עודכן לאחרונה: 10.8.2025 / 15:24

התנהגותו המוזרה של החתול גילתה כי הוא חולה בכלבת, מחלת חשוכת מרפא. מתחילת השנה חל זינוק גדול בהיקף מקרי הכלבת בישראל. וטרינרים מזהירים מהתפשטות המחלה במיוחד בצפון: "משרדי הפנים והחקלאות מעלימים עין באופן קבוע ממצב השירות הווטרינרי ברשויות החלשות"

בני זוג משלומי שננשכו על ידי החתול שלהם, לא שיערו שהחתול האהוב חולה בכלבת. הדבר התגלה רק אחרי שבוע והשניים ניצלו בדרך נס מהמחלה הקטלנית. המקרה, מתואר בתחקיר שערך הרופא הווטרינר של שלומי נוכח המקרה, והוא ממחיש עד כמה רחבה ומסוכנת התפשטות המחלה השנה בישראל, ובעיקר בצפון.

מתחילת השנה התגלו כבר 61 מקרי כלבת בישראל, כמעט כולם בצפון הארץ, ונראה שהשנה יירשם שיא שלילי במספר מקרי כלבת בישראל, בעשרות השנים האחרונות. בתחקיר שערך ד"ר אסף ירום והופץ בקרב ציבור רחב של רופאים וטרינרים, מתואר המקרה שהתגלה לאחר שתושב שלומי התלונן כי ננשך ברחוב על ידי חתול. החתול נתפס, הוכנס להסגר וכעבור מספר ימים מת מכלבת. בינתיים האדם שננשך חוסן לכלבת. במקביל עלה בתחקיר של הרופא הווטרינר כי לאותו חתול יש בעלים, ועוד לפני שהוא תקף עובר אורח ברחוב, הוא נשך אותם ונמלט מהבית. עוד התברר כי שבועיים לפני שנשך את בעליו הוא שב לביתם עם פציעה קשה של קטיעת רגל. בדיעבד התברר כי אותה פציעה נגרמה מנשיכת תן שהיה חולה בכלבת.

עד לאותו יום לא חשבו בני הזוג לפנות לקבלת טיפול ואם לא היו מגיעים אליהם בזמן, היו חולפים הימים הקריטיים והם כבר היו נגועים במחלה. מייד חוסנו בני הזוג שטיפלו בחתול גם הם, כמו גם עובדי המרפאה הווטרינרית שבה טופל החתול. בכך ניצלו חייהם של בני הזוג, בעלי החתול. חשוב לדעת כי מחלת הכלבת הינה חשוכת מרפא, ונגרמת על ידי נגיף. מרגע הופעת סימנים קליניים ראשונים בבני אדם או בבעלי חיים, אין אפשרות להציל את החולה, והמוות הינו ודאי.

חתול קליקו. ShutterStock
ננשך על ידי תן נגוע, נדבק ונשך את בעליו. אילוסטרציה/ShutterStock

חשב משרד החקלאות לא חתם, ומבצע החיסונים לא יצא אל הפועל

לפני כחודש וחצי מת ילד פלסטיני בן 5 ממחלת הכלבת. הילד, מוחמד נוומאן ג'ראדת, ננשך על ידי כלב משוטט שהיה נגוע במחלה הקטלנית. המקרה ארע בכפר סילת אל-חרתיה שצמוד לקו התפר, ליד מושבי חבל תענך. בשנה שעברה מת מכלבת תושב נצרת בן 76 אשר ננשך כחודש וחצי לפני מותו על ידי הכלב הפרטי שלו, שלא היה מחוסן לכלבת, כנדרש בחוק.

מסקנות התחקיר של ד"ר ירום מעלות שורה של צעדים ונושאים שאינם מטופלים כראוי וששוב עלולים לחשוף בני אדם, חיות בית וחיות משק למחלה; בין השאר מתברר כי בזמן המלחמה, כשתושבי הצפון פונו מישוביהם, לא הועברו דיווחים על חיסוני כלבת שנעשו ביישובים הזמניים אליהם עברו תושבי הצפון עם כלביהם. "כשל זה תרם ותורם לכאוס ברישום וחוסר ידיעה של מספר הכלבים ורמת החיסון שלהם", כתב ד"ר ירום.

עוד מתברר כי למרות שאושר שבשלומי תתבצע פעילות עיקור וסירוס חתולים בשנת 2025, חשב משרד החקלאות עדיין לא חתם על כך והמבצע טרם החל. לו המבצע היה נערך, החתול שחלה בכלבת ונשך את בעליו ועובר אורח, היה מסורס ומחוסן כבר לפני מספר חודשים.

עוד נכתב במסקנות התחקיר כי "משרדי הפנים והחקלאות מעלימים עין באופן קבוע ממצב השירות הווטרינרי ברשויות החלשות ולא אוכפים עליהן אפילו את תקני המינימום שנקבעו על ידי משרד הפנים". וכדי להוסיף על כל אלה, מתברר כי הלשכה הווטרינרית לגליל המערבי, שנמצאת בעכו, תיסגר ותעבור בקרוב לראש פינה, צעד שינתק אותה בפועל מהאזור שעליו היא אמורה לפקח ולדאוג שיבוצעו פקודות וחוקים, בהם גם פקודת הכלבת.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully