המיעוט הכורדי, המהווה כ-9% מאוכלוסיית סוריה המונה יותר מ-24 מיליון תושבים ובכך נחשב למיעוט הכי גדול בסוריה - עבר רבות במהלך 14 השנים האחרונות: מלחמת אזרחים בה טבח בשאר אל-אסד בבני עמו, המלחמה האכזרית נגד דאע"ש, קרבות מול כוחות המורדים הסורים דאז שנתמכו ע"י אויבת הכורדים, טורקיה, ואף עימותים מול ארגונים איסלאמיסטים, כגון ארגון "הייא'ת תחריר א-שאם" שבראשו עמד נשיא סוריה כיום, אחמד א-שרע.
כמו כן, גם לאחר עליית משטרו של א-שרע בסוריה, אזור צפון-מזרח סוריה עדיין נשלט ברובו בידי המיעוט הכורדי במדינה - החל מהעיר אל-קאמישְלי, שבצפון-מזרח סוריה, דרך כּובַּאני, שבצפון סוריה, משם לעיר א-רָקַה שמדרום לכּובאני ועד לשליטה בעבר המזרחי של נהר הפרת במחוז דיר א-זור, שבמזרח סוריה.
חודשים לאחר נפילת משטרו של בשאר אל-אסד ועם עלייתו לשלטון של אחמד א-שרע - הגיעה תפנית מפתיעה ביחסים בין המיעוט הכורדי לבין א-שרע, לאחר שב-10/03 הושג הסכם היסטורי בין המשטר החדש לבין הארגון הצבאי המייצג את המיעוט הכורדי בסוריה, "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" - הסכם שמוכר בסוריה בתור 'הסכם ה-10/03'.
בראש הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, או בראשי התיבות באנגלית SDF (Syrian Democratic Forces), עומד מַזְלום עַבְּדי, ובהסכם ההיסטורי שנחתם בינו לבין הנשיא א-שרע הוסכם כי "יובטחו זכויותיהם של כל הסורים באמצעות ייצוג וההשתתפות בתהליך הפוליטי ובכל מוסדות המדינה - זאת בהתאם לכישורים וללא התחשבות בהשתייכותם הדתית והאתנית".
כמו כן, הוסכם בין שני המנהיגים כי מדינת סוריה תבטיח את זכותם של הכורדים לאזרחות ולכל הזכויות החוקתיות וכי כל המוסדות האזרחיים והצבאיים באזורי השליטה של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים בצפון-מזרח סוריה ישולבו בתוך המשטר הסורי, כולל מעברי הגבול, שדות-התעופה ושדות הנפט והגז - זאת לצד סעיף המדבר על הפסקת אש בכל סוריה בין הצדדים.
במהלך החודשים האחרונים התקיימו ניסיונות ופגישות שמטרתן להביא ליישומו של הסכם זה ואף הייתה אמורה להתקיים ב-25/07 בפריז פגישה בין בכירים משני הצדדים - אך היא בוטלה ולאחר מכן כל צד האשים את השני בביטול הפגישה ובאי-נכונות להתקדם עם יישום ההסכם.
ד"ר כרמית ולנסי, חוקרת בכירה וראש תוכנית סוריה במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, מסבירה כי נפילת משטר אסד ועליית משטרו של א-שרע "חוללו שינוי משמעותי במצבו של המיעוט הכורדי, שנהנה עד כה ממנהל אוטונומי, ובפניו מוצבים כעת אתגרים חדשים: שאיפתו של א-שרע לאחד את כל חלקיה של סוריה, השפעה טורקית משמעותית על המשטר והתמיכה של ממשל טראמפ בא-שרע ובשאיפתו לאחד את סוריה, כשזה מגיע ביחד עם התנגדות אמריקנית להמשך הנוכחות הצבאית בסוריה - נוכחות שבאה לידי ביטוי בעיקר בסיוע צבאי רב לכוחות הסוריים הדמוקרטיים באזורי השליטה שלהם".
ד"ר ולנסי ממשיכה להסביר ולהדגיש כי "לאחר חודשים של מגעים ממושכים בין משטרו של א-שרע, לבין ההנהגה הכורדית בצפון-מזרח המדינה, ובראשה מפקד ה-SDF, מזלום עבדי, נדמה כי ההסכם הראשוני שנחתם בין הצדדים במרץ האחרון נקלע לקשיים ביישומו. ההתפתחויות האחרונות במדינה לא תורמות לכך. כך, הטבח הקשה בא-סווידאא', שבו נהרגו למעלה מאלף מבני העדה הדרוזית, הגביר את החשדנות הכורדית כלפי המשטר. רבים מהם רואים באירועים בדרום סוריה ביטוי ליחס המשטר כלפי יתר המיעוטים בסוריה וחוששים לביטחונם האישי במסגרת המדינה המאוחדת שהוא מבקש לכונן ולכן היו מעוניינים לשמר מידה של עצמאות. רבים גם מתנגדים להשתלבות בצבא הסורי בטענה שכוחות ה-SDF גדולים יותר מצבא המדינה".
לאור הטענות שהעלו הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, כפי שביטאה ד"ר ולנסי, ולאחר היוודע דבר ביטול הפגישה רמת-הדרג בין המשטר הסורי לבין הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, מסר מקור בכיר מטעם ממשלת סוריה לטלוויזיה הרשמית של סוריה כי "מדינת סוריה בשום פנים ואופן לא תקבל שום שיח המתבסס על איומים או כפיית תנאים מוקדמים - המנוגדים לעיקרון של אחדותה של סוריה ולריבונות של מוסדותיה המדינה". אותו מקור בכיר גם התייחס לטענות הכוחות הסוריים הדמוקרטיים לגבי כוחם הצבאי הרב והבהיר כי "כל ניסיון לשמור על גילויי התחמשות ובדלנות ממוסדות המדינה - הוא מסלול שיוביל לעוד מתיחות ופילוג ולא לפיתרון לאומי כולל". יתר-על-כן, מקור בכיר זה מממשלת סוריה גם התייחס לחששם של המיעוט הכורדי לאור הטבח בא-סווידאא' ולאור הטבח בעלווים בערי החוף במערב סוריה בתחילת מרץ האחרון - כשטען כי ממשלת סוריה מתנגדת לניצול אירועים אלו בכדי להצדיק סירוב או הטלת ספק בעניין השילוב במוסדות המשטר החדש, כשהוסיף שמדובר בניסיון ברור להסית את דעת הקהל בסוריה ובניסיון לסלף את האמת, לטענתו.
לפני מספר ימים הבהיר מפקד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, מזלום עבדי, בריאיון נרחב לערוץ אל-חדת' הסעודי את עמדות המיעוט הכורדי בעניין השילוב במוסדות המשטר החדש - כאשר תחילה אישר כי יישום ההסכם בינו לבין הנשיא א-שרע מתנהל באיטיות. לאחר מכן, עבדי הדגיש כי "מדובר בהסכם חשוב ואנחנו מחוייבים להסכם - אבל עניין מנגנון היישום של הסכם זה מצריך זמן. הדבר לא קשור לרצון או אי-רצון ואנחנו מתכוונים לקיים שיחות חדשות של מו"מ ליישום הסכם זה".
עבדי גם פירט הסביר אודות המחלוקות הקיימות בתוך הכוחות הסוריים הדמוקרטיים לגבי השילוב במוסדות המשטר החדש: "כולנו מסכימים על סוגיית אחדות אדמותיה של סוריה ושילוב המוסדות - אבל מה שקשור למנגנון השילוב, אז יש לנו גישות שונות בעניין. אנחנו מדברים על קרוב ל-100 אלף חמושים שישולבו במשרד ההגנה הסורי. אז מדובר במבצע גדול המצריך פרטים מדוייקים מאוד. מה שחשוב לנו הוא ששילוב זה יסייע לבנייה של צבא לאומי-סורי אמיתי שייצג את כל הסורים". כמו כן, ראש הכוחות הסוריים הדמוקרטיים הסביר את החשש בקרב המיעוט הכורדי שגורם למחלוקות פנימיות ואיך ניתן לפתור זאת: "באופן טבעי, לא כולם מסכימים על ההבטחה לגבי העתיד, נגיד את זה כך.. יש כאלה החוששים וזה דבר טבעי לאחר מה שראינו בערי החוף, בא-סווידאא' ובאזורים אחרים. לכן, יש גורמים - אפילו מהחברה הכורדית - שמודאגים לגבי שילוב הכוחות הסוריים הדמוקרטיים בצבא סוריה ללא ערבויות חוקתיות".
במהלך הריאיון, הקפיד עבדי לציין שאירגונו מעוניין להשתלב בתוך מוסדות המשטר החדש ולסייע בבנייתה מחדש של סוריה - כשאף דיבר על איך יתנהל המיעוט הכורדי בעתיד תחת שלטונו של א-שרע: "אנחנו מדברים על סוג של שלטון מקומי במחוזות, על ממשלות מקומיות במחוזות שהסמכויות המרכזיות ישותפו עם המחוזות. חלק מהמוסדות יהיו שייכים לשלטון ולגבי חלק יהיה ביזור במחוזות. ממשלת סוריה מוכנה לנהל מו"מ בסוגיות השפה והזכויות התרבותיות ולהסכים עליהם - כך שהשפה הכורדית תהיה קיימת לצד השפה הערבים באזורים שלנו. האם יהיה לנו ייצוג בממשלה? בוודאי שיהיה לנו ייצוג בממשלה וזאת לאחר שהסכם ה-10/03 ייושם".
יומיים לאחר ריאיון זה של מזלום עבדי לערוץ אל-חדת' ובהתאם לכלל הלא-כתוב במזרח-התיכון לפיו מה שחושב השלטון זה מה שנאמר באולפני הטלוויזיה הרשמיים - הוקפצו לדיון בטלוויזיה הרשמית של סוריה שני פרשנים שהגיבו לריאיון של עבדי. מוחמד סלימאן, חוקר במרכז "ג'וסור" למחקרים בדמשק, ביטא קו יותר תקיף - כשתחילה טען שעבדי חוזר שוב ושוב על אותן הצהרות לגבי הרצון של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים להשתלב בצבא סוריה, כשהוסיף כי "שיטה זו של הצהרות היא הוכחה לכך שאין ביכולתו של עבדי לעמוד בראש תהליך זה של שילוב הכוחות הסוריים הדמוקרטיים בצבא סוריה ובמנהלות המדינה". בנוסף, פרשן סורי זה אף רמז במרומז לאפשרות של פעולה צבאית נגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים אם בסופו של דבר שילובם בצבא סוריה לא ייצא לפועל: "אי-אפשר לשלול שמישהו רמז למזלום עבדי שאם יהיה עיכוב לגבי ההסכם - אז תהיה פעולה צבאית. אז בשביל לשבור ולהקל מחזית זו נגדם, אז הכוחות הסוריים הדמוקרטיים יוצאים בהצהרות חיוביות רק לשם תרגיל פוליטי". עוד הדגיש פרשן סורי זה שצריכה להיות נכונות כוללת בתוך הכוחות הסוריים הדמוקרטיים למהלך ודרש לחץ אמריקני עליהם בעניין: "מזלום עבדי מייצג את החלק היותר גמיש בכוחות הסוריים הדמוקרטיים וייצוג זה לא מספיק. צריך שתהיה הסכמה בתוך אירגון זה ורצינות בכדי להביא לייצוב פנימי ואז השילוב שלהם יהיה מבורך. המספרים שעבדי ציין בריאיון לגבי 100 אלף לוחמים - הם מספרים שלא קיימים בשטח ולכן הכל זה בשביל להקל מהחזית כנגדו, כי עלולה להיות נגדו פעולה צבאית. אם תהיה רצינות מצד הקואליציה (הבין-לאומית למלחמה בדאע"ש - ל.א.) וגם מצד ארה"ב לסיום מה שנמצא מתחת למדינה - אז הכוחות הסוריים הדמוקרטיים יסולקו".
באותו דיון בטלוויזיה הרשמית של סוריה דיברו עם פרשן פחות תקיף במילותיו, אבל הקו נשאר זהה - כשכך אמר הישאם מוסטפא, פרשן אסטרטגי סורי: "אני חושב שמזלום עבדי רוצה להגיע להסכם עם מדינת סוריה, אבל יש בתוך הכוחות הסוריים הדמוקרטיים מי המונע זאת ממנו. אם כל הכוחות הסוריים הדמוקרטיים ישולבו כגוש אחד ויישארו באזורי השליטה שלהם - אז השליטה של משרד ההגנה הסורי תהיה חלשה וכך גם ריבונותה של המדינה. כולם לא רוצים מלחמה, אלא רוצים שהכוחות הסוריים הדמוקרטיים יַחְבֵּרו למדינת סוריה ללא תנאים ועם ערבויות מסויימות לחוקים עבור האחים הכורדים בתחום התרבות ועוד".
יישום ההסכם בין הנשיא א-שרע לבין מזלום עבדי לשילוב הכוחות הסוריים הדמוקרטיים יהיה תהליך קשה עבור המיעוט הכורדי - אך גם לא פחות קשה עבור המשטר הסורי. תהליך זה יכול להוות מבחן חדש לסובלנותו כלפי מיעוטים של המשטר הסורי לאור הביקורות בעקבות הטבח שביצע בעלווים ובדרוזים. כמו כן, כמו כל תהליך במזרח-התיכון - צריך להסתכל על מפת האינטרסים, כשכאן נכנסת לתמונה טורקיה. לאור מאבק ארוך השנים בין טורקיה למיעוט הכורדי במדינתה ולאור הקשר בין הנשיא ארדואן לבין כוחות המורדים הסורים דאז, שכעת מרכיבים את המשטר החדש בסוריה - טורקיה דוחקת בממשל הסורי להשלים במהירות את השילוב של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים בצבא סוריה. אולם, הטורקים אף מאיימים שיתמכו בפעולה צבאית של המשטר הסורי נגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים - כשכך הגיבו לעניין מקורות במשרד ההגנה של טורקיה לסוכנות הידיעות הטורקית "אנאדולו" בשפה הערבית: "טורקיה תמשיך לתמוך באחדותה הפוליטית של סוריה ובשלמות אדמותיה. טורקיה גם תמשיך לסייע באימונים, ייעוץ והענקת תמיכה טכנולוגית בהתאם דרישותיה של ממשלת סוריה במטרה לחזק את יכולותיה במאבק באירגוני הטרור".