וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

גם במערכת הפוליטית מבינים: אין מנוס מפיזור מוקדם של הכנסת

עודכן לאחרונה: 21.7.2025 / 11:28

הקואליציה לא תאחוז בקרנות המזבח כדי להגיע עד לסיום כהונתה, שתסתיים בסמוך ל-7 באוקטובר. מערכת היחסים בין יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר המשפטים לוין מתחילה לחזור לימיה היפים לפני פרוץ המהפכה המשפטית. ומה הסטטיסטיקה מלמדת אותנו? | אנה ברסקי, מעריב

חכ משה גפני נגד המשך הלחימה בעזה/ערוץ הכנסת

הפוליטיקה הישראלית נכנסת לפגרה, אבל לא מדובר בהפוגה. באוויר כבר מרחפת האפשרות לבחירות מוקדמות, ונדמה שכבר אין כמעט איש במערכת הפוליטית שמפקפק בכך שהכנסת הנוכחית לא תסיים את ימיה לפני המועד הרשמי.

אחרי חודשים של טלטלות, הציפייה איננה לנסיבות יוצאות דופן מאחר ויש מספיק כאלה - ממשבר חוק הגיוס ועד להסכם הפסקת האש האפשרי בעזה. מדובר בעיקר בשחזור הדפוס המוכר. גם הפעם, מאוד יתכן שהתקציב צפוי להיות הקש ששובר את גב הגמל, זאת משום שהוא מספק את העילה הנוחה ביותר לפרק את החבילה, בלי להאשים איש ב"הפלת ממשלת ימין".

כשהאופק הממשי למועד הבחירות הוא חודש מרץ, ואולי אם נתניהו יצליח לגרור עוד קצת זמן יהיה זה חודש מאי, נראה כי לוח השנה שוב ייכתב בדיו פוליטית נזילה.

רה"מ בנימין נתניהו, ועידת מוני אקספו, 15 ביולי 2025. אבשלום ששוני, פלאש 90
מתאבד פוליטי הוא לא. ראש הממשלה נתניהו/פלאש 90, אבשלום ששוני
דרעי שולח רמזים: את התיקים של ש"ס הוא מעוניין להפקיד בידיים נאמנות של מי שהפך מאז הרפורמה המשפטית למי שהואשם בהריסת הקדנציה שלו בממשלה המכהנת - שר המשפטים יריב לוין

הדד־ליין הפורמלי לאישור תקציב המדינה הוא 31 במרץ. אם לא יועבר תקציב עד אז - הכנסת מתפזרת, והבחירות יתקיימו ביוני. במציאות הישראלית, שבה תקציב רגע לפני בחירות כמעט אף פעם לא עובר, מדובר יותר באקדח עם הדק לחוץ מאשר אפשרות תיאורטית. אבל גם אם תימצא דרך לגלגל את הקואליציה עוד כמה שבועות - ספק אם מישהו ירצה לדחות את הבחירות עד למועדן הרשמי באוקטובר, ובכך לחפוף עם יום השנה לאסון 7 באוקטובר. מתאבד פוליטי בנימין נתניהו לא.

מה הרווח? שלושה חודשי שלטון, במחיר קרבות תקציביים כואבים. עסקה שכנראה אף אחד בקואליציה לא ירצה לחתום עליה. כולל נתניהו.

sheen-shitof

עוד בוואלה

איך הופכים אריזת פלסטיק לעציץ?

בשיתוף תאגיד המיחזור תמיר

הצבעות על שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, מליאת הכנסת, 27 במרץ 2025. נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
הכנסת תפוזר לפני העברת התקציב?/דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

הקאמבק של לוין ודרעי

בתוך השיח הפוליטי הער על הבחירות המתקרבות, מתרחשים גם שינויים עדינים במערכות היחסים.
אחרי הפרישה המרוכזת מהממשלה של שישה שרי ש"ס, יו"ר המפלגה אריה דרעי שולח רמזים אל עבר לשכתו של ראש הממשלה: את התיקים של ש"ס הוא מעוניין להפקיד בידיים נאמנות ודווקא של מי שפעם נחשב לשותפו הפוליטי, ושהפך מאז הרפורמה המשפטית למי שהואשם בהריסת הקדנציה של דרעי בממשלה המכהנת - שר המשפטים יריב לוין.

מבחינת דרעי זהו מהלך סימבולי: לא רק ברית ישנה שמתחדשת, אלא גם השלמה עם ההווה. בסתיו 2022, במהלך המשא ומתן הקואליציוני, עוד קראו להם "בני ברית נאמנים". בליכוד אף טענו כי לוין שניהל את המגעים מטעם המפלגה, היה נדיב מדי עם דרעי ועם מפלגתו.

מאז הגיעה הרפורמה המשפטית, והפכה את לוין מידיד ושותף לנטל פוליטי מבחינת דרעי. הם עברו כוורת דרך מורכבת - והשבוע נראה כי הקרח בין השניים נמס. במערכת היחסים הזו, אין אויבים לנצח. רק שותפים אסטרטגיים לתקופות מתחלפות.

קצת סטטיסטיקה לחובבי הז'אנר. מבט לאחור מלמד עד כמה הפכו בחירות מוקדמות לשגרה פוליטית. מאז 2013, רק מערכת בחירות אחת, זו לכנסת ה-19, התקיימה במועדה החוקי. כל שאר הבחירות בעשור האחרון הוקדמו בהחלטות פוליטיות, ולעיתים היו גם תוצאה של כישלון צורב בהרכבת ממשלה.

להלן לוחות הזמנים של כנסות העשור האחרון:

  • הכנסת ה־19: פיזור באוקטובר 2012, בחירות בינואר 2013.
  • הכנסת ה־20: פיזור בדצמבר 2014, בחירות במרץ 2015.
  • הכנסת ה־21: פיזור במאי 2019, בחירות בספטמבר 2019.
  • הכנסת ה־22: פיזור בדצמבר 2019, בחירות במרץ 2020.
  • הכנסת ה־24: פיזור ביוני 2022, בחירות בנובמבר 2022.

סיכוי סביר כי אחרי הפגרה נראה את הכנסת המכהנת מצטרפת לסטטיסטיקה. אם לא יקרה משהו חריג, הפוליטיקה הישראלית שוב תצעד אל הקלפיות באביב.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully